Aile sağlığı merkezi'ne başvuran kronik hastalığı olan bireylerde depresyon durumunun değerlendirilmesi
Evaluation of depression status in individuals with chronic diseases applying to a family medicine center
  1. Tez No: 1008077
  2. Yazar: CEREN ŞAHİN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BALCIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Beck Depresyon Ölçeği, Family Medicine, Beck Depression Inventory
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Depresyon, toplumda yaygın olarak görülen bir duygu durum bozukluğudur. Kronik hastalığı olan bireylerde hastalığa ve hastalığın şiddetine göre depresyon görülme riski artış gösterebilmektedir. Yaptığımız çalışmada, aile hekimliğine başvuran kronik hastalığı olan bireylerde Beck Depresyon Ölçeği kullanılarak depresyon durumu ve şiddeti araştırılmıştır. Çalışma etik kurul onayından sonra 18 yaş ve üzeri, en az bir kronik hastalığı olan, kognitif bozukluğu olmayan, gönüllü bireylerde yapılmıştır. Çalışmada yer alan 354 hastanın 194'ü (%54.8) kadın, 160'ı (%45.2) erkekti. 354 hastanın yaş ortalaması 55.40±14.78 yıl olarak saptandı. Hastaların kronik hastalıklarının dağılımı incelendiğinde, en sık görülen hastalıklar sırasıyla; hipertansiyon 185 (%52.3) kişide, diabetes mellitus 101 (%28.5) kişide, aterosklerotik kalp hastalığı 51 (%14.4) kişide, hipotiroidi 48 (%13.6) kişide, hiperlipidemi 41 (%11.6) kişide, tespit edildi. Beck Depresyon Ölçeği'ne hastaların verdikleri cevaplara göre minimal depresyon 127(%35.9) kişide, hafif depresyon 112 (%31.6) kişide , orta seviyede depresyon 97 (%27.4) kişide, şiddetli depresyon 18 (%5.1) kişide tespit edildi. Kabul edilen kesme puanı 17 olarak baz alındığında, depresyon riski açısından yüksek olan 115 (%32.5) kişi tespit edildi. Depresyon ve kronik hastalıklar arasındaki ilişki incelendiğinde; kanser hastalığı ile depresyon arasında anlamlı ilişki saptanmış olup, kanser hastalarında depresyon riski diğer hastalıklara göre yüksek bulundu. Diğer kronik hastalıklar ile depresyon arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Beck kesme puanı 17 olarak baz alınarak depresyon riski ve şiddeti değerlendirildiğinde, kanser, epilepsi ve böbrek yetmezliği hastalarında şiddetli depresyon oranı yüksek saptandı. Kronik hastalığı olan bireylerin depresyon açısından değerlendirilmesi, hastalığın seyri üzerinde olumlu etkilere sebep olacaktır.
Özet (Çeviri)
Depression is a common mood disorder in society. In individuals with chronic diseases, the risk of depression may increase depending on the type and severity of the disease. In our study, the Beck Depression Inventory was used to evaluate the presence and severity of depression in individuals with chronic diseases who applied to a family medicine center. After ethical committee approval was obtained, the study was conducted on volunteer individuals aged 18 years and older who had at least one chronic disase and no cognitive impairment. Of the 354 patients included in the study, 194 (54.8%) were women and 160 (45.2%) were men. The mean age of the participants was 55.40±14.78 years. When the distribution of chronic diseases was examined, the most common conditions were as follows: hypertension in 185 (52.3%) individuals, diabetes mellitus in 101 (28.5%), atherosclerotic heart disease in 51 (14.4%), hypothyroidism in 48 (13.6%) and hyperlipidemia in 41 (11.6%). Based on the Beck Depression Inventory scores, minimal depression was detected in 127 (35.9%), mild depression in 112 (31.6%), moderate depression in 97 (27.4%), and severe depression in 18 (5.1%). Using a cut-off score of 17 on the Beck Depression Inventory, 115 (32.5%) individuals were identified as being at high risk of depression. When the relationship between depression and chronic diseases was analyzed, a significant association was found between cancer and depression, with cancer patients having a higher risk of depression compared to patients with other chronic diseases. No significant association was found between other chronic diseases and depression. Furthermore, a higher rate of severe depression was observed in patients with cancer, epilepsy, and kidney failure. Evaluating individuals with chronic diseases for depression may positively affect the course and management of the underlying disease.