Çocukluk çağı zehirlenmelerinin dinamikleri: 10 yıllık bir retrospektif değerlendirme
Dynamics of childhood poisonings: A 10-year retrospective evaluation
  1. Tez No: 1008081
  2. Yazar: NİMET AYDEMİR KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH BATTAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Karbonmonoksit zehirlenmesi, Carbon monoxide poisoning
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Hastanesi Çocuk Acil Servisi'ne başvuran akut zehirlenme olgularında demografik özellikleri, maruziyetin niteliğini, klinik bulguları, tedavi süreçlerini ve klinik sonuçları değerlendirerek; bölgesel risk profilini tanımlamak ve önleyici stratejiler ile klinik yönetimin geliştirilmesine katkı sağlamaktır. YÖNTEM: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Acil Servisi'nde 1 Ocak 2015–31 Aralık 2024 tarihleri arasında akut zehirlenme nedeniyle başvuran 0–18 yaş olgular retrospektif olarak incelendi. ICD-10 kodlarına göre saptanan 714 olgudan, çalışma kriterlerini karşılayan 652'si analize dahil edildi. Demografik, klinik ve epidemiyolojik veriler hastane kayıtlarından elde edilerek JAMOVI 2.7.15 programı ile analiz edildi. BULGULAR: 2015–2024 yılları arasında değerlendirilen 652 pediatrik zehirlenme olgusunda, yaş dağılımının bimodal özellik gösterdiği; küçük çocuklarda maruziyetlerin çoğunlukla kazara, adölesanlarda ise sıklıkla özkıyım amacıyla gerçekleştiği saptandı. En sık zehirlenme etkeni ilaçlardı (%63,3). Özkıyım olgularında kız cinsiyet, psikiyatrik hastalık öyküsü, psikiyatrik ilaç maruziyeti ve geç başvuru belirgin biçimde öne çıktı. Yoğun bakım yatışı ise geç başvuru, düşük GKS, orta–ağır PSS ve çoklu ilaç alımı ile bağımsız olarak ilişkili bulundu. Dönem analizleri, özellikle sonraki yıllarda adölesan ve psikiyatrik profilli olguların daha belirgin hale geldiğini düşündürdü. Mortalite saptanmadı. SONUÇ: Pediatrik zehirlenmeler, yaş, maruziyet niyeti, klinik şiddet ve psikiyatrik zemin tarafından belirlenen dinamik ve çok boyutlu bir klinik tablodur. Yüksek riskli olguların erken tanınması ve yaşa duyarlı bütüncül yönetim, ağır klinik seyir ile yoğun bakım gereksiniminin önlenmesinde kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
AIM: This study aimed to evaluate the demographic characteristics, nature of exposure, clinical findings, treatment processes, and clinical outcomes of acute poisoning cases presenting to the Pediatric Emergency Department of Çanakkale Onsekiz Mart University Hospital, and thereby to define the regional risk profile and contribute to the improvement of preventive strategies and clinical management. MATERIALS AND METHOD: Children aged 0–18 years who presented to the Pediatric Emergency Department of Çanakkale Onsekiz Mart University Faculty of Medicine Hospital with acute poisoning between January 1, 2015 and December 31, 2024 were retrospectively reviewed. Of the 714 cases identified according to ICD-10 codes, 652 that met the study criteria were included in the analysis. Demographic, clinical, and epidemiological data were obtained from hospital records and analyzed using JAMOVI version 2.7.15. RESULTS: Among 652 pediatric poisoning cases evaluated between 2015 and 2024, age distribution showed a bimodal pattern; exposures occurred predominantly accidentally in young children, whereas they were more frequently intentional and related to self-harm in adolescents. Drugs were the most common poisoning agents (63.3%). In self-harm cases, female sex, a history of psychiatric disorder, exposure to psychiatric medications, and delayed presentation were particularly prominent. Intensive care unit admission was independently associated with delayed presentation, lower Glasgow Coma Scale score, moderate-to-severe PSS, and multiple-drug ingestion. Period analyses suggested that adolescent cases and cases with psychiatric profiles became more prominent, particularly in later years. No mortality was observed. CONCLUSION: Pediatric poisonings constitute a dynamic and multidimensional clinical entity determined by age, intent of exposure, clinical severity, and psychiatric background. Early recognition of high-risk cases and age-sensitive holistic management are critical for preventing severe clinical course and intensive care requirement.