Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde görev yapan öğretmenlerin dişlerin avülsiyonu hakkındaki ilk yardım bilgi düzeyinin belirlenmesi
Assessment of first aid knowledge levels regarding tooth avulsion among teachers working in special education and rehabilitation centers
  1. Tez No: 1008082
  2. Yazar: ŞEYDA MERVE YABAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKİYE ŞEYMA GÜMÜŞBOĞA
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: İlk Yardım, Bilgi Düzeyi, Diş Avülsiyonu, Rehabilitasyon Merkezleri, First Aid, Knowledge Level, Tooth Avulsion, Rehabilitation Centers
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Diş avülsiyonları, çocukluk çağında acil müdahale gerektiren ciddi travmatik yaralanmalar arasında yer almakta olup; olay anında çocukların çoğunlukla öğretmenleri ve ebeveynleriyle birlikte olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, bu bireylerin avülsiyonun acil yönetimine ilişkin ilk yardım bilgi düzeylerinin belirlenmesi önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde görev yapan öğretmenlerin diş avülsiyonlarına yönelik ilk yardım bilgi düzeylerini değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Çalışmada, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde görev yapan 305 gönüllü öğretmene (katılımcıların %72.8'i kadın, %27.2'si erkek) diş avülsiyonlarının ilk yardımına ilişkin çevrim içi anket uygulanmıştır. Çalışma öncesinde gerekli etik kurul onayı alınmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde t testi, Ki-kare testi ve ANOVA testi kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların yalnızca %4.3'ü avülse olmuş kalıcı dişi replante edeceğini belirtmiş; en sık tercih edilen saklama ortamı %69.2 ile temiz pamuk/peçete/spanç olurken, sütün ideal taşıma ortamı olduğunu bilenlerin oranı %13.1'de kalmıştır. Avülse diş deneyimi olan katılımcıların bilgi düzeyi puanları, deneyimi olmayanlara göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (p<0.05). Mezun olunan bölüme göre bilgi puanları arasında anlamlı fark saptanmamış; cinsiyet, mesleki deneyim süresi ve eğitim düzeyinin bilgi puanlarını etkilemediği görülmüştür (p>0.05). Sonuç: Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde görev yapan öğretmenlerin diş avülsiyonuna ilişkin bilgi düzeylerinin yetersiz olduğu saptanmış olup, bu alanda yapılandırılmış ve kapsamlı eğitim programlarıyla bilgi düzeylerinin artırılmasına gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Tooth avulsion is one of the most severe traumatic dental injuries in childhood and requires immediate emergency management. Because children are often under the supervision of teachers and parents at the time of injury, assessing first aid knowledge regarding the emergency management of avulsed teeth is critical. This study aimed to evaluate the first aid knowledge of teachers working in special education and rehabilitation centers concerning tooth avulsion. Material and Method: A total of 305 volunteer teachers working in special education and rehabilitation centers participated (72.8% female, 27.2% male). Participation was voluntary, anonymous and self-reported. An online questionnaire assessing first aid knowledge related to tooth avulsion was administered after ethical approval was obtained. Statistical analyses of the collected data were performed using the t-test and analysis of variance. Results: Only 4.3% of participants stated that they would replant an avulsed permanent tooth. The most frequently preferred storage medium was clean cotton/tissue/gauze (69.2%), whereas only 13.1% correctly identified milk as an ideal transport medium. Participants with previous experience of tooth avulsion demonstrated significantly higher knowledge scores than those without such experience (p < 0.05). Knowledge scores did not differ significantly according to department of graduation. Additionally, gender, duration of professional experience, and educational level were not found to affect knowledge scores (p > 0.05). Conclusion: Teachers working in special education and rehabilitation centers have insufficient knowledge regarding tooth avulsion management. Structured and comprehensive educational programs are needed to improve first aid knowledge and promote appropriate emergency responses following avulsion.