Obstrüktif uyku apnesi sonrası gelişen komplikasyonların değerlendirilmesi
Evaluation of complications developing after obstructive sleep apnea
  1. Tez No: 1008098
  2. Yazar: ANIPA AMADALI KYZY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ OSMAN ERDİNÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Obstrüktif Uyku Apne Sendromu, Komorbiditeler, Kardiyovasküler Komplikasyonlar, Polisomnografi, Uyku apne sendromları, Obstructive Sleep Apnea Syndrome, Comorbidities, Cardiovascular Complications, Polysomnography, Sleep apnea syndromes
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Obstrüktif uyku apne sendromu (OUAS) tanısı almış hastalarda beş yıllık takip süresince gelişen komplikasyonların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu retrospektif çalışmaya, 2019 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Uyku Laboratuvarı'nda polisomnografi (PSG) uygulanmış, 18 yaş ve üzeri toplam 255 hasta dahil edilmiştir. Hastalar apne-hipopne indeksi (AHİ) değerlerine göre normal (AHİ <5, n=41), hafif (AHİ 5–15, n=39), orta (AHİ 15–30, n=73) ve ileri (AHİ >30, n=102) olmak üzere dört gruba ayrılmıştır. Beş yıllık takip verileri kapsamında demografik özellikler, antropometrik ölçümler, PSG parametreleri ve sistemik hastalık öyküleri istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. İleri OUAS grubunda dislipidemi (%71,6), hipertansiyon (%48,0), diyabetes mellitus (%48,0) ve koroner arter hastalığı (%30,4) prevalansının en yüksek düzeyde olduğu saptanmıştır. Serebrovasküler hastalık prevalansı orta ve ileri OUAS gruplarında normal gruba göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p=0,001). Ayrıca ileri OUAS grubunda malignite (%15,7) ve işitme kaybı (%22,5) prevalansının kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde arttığı belirlenmiştir. Maligniteler arasında en sık prostat kanseri (%33,3) saptanmıştır. Hastalık şiddeti arttıkça komplikasyon yükünün belirgin şekilde arttığı görülmüş olup, özellikle yüksek AHİ değerine sahip hastaların erken dönemde tanımlanması ve gelişebilecek komplikasyonların önlenmesi açısından multidisipliner takip ve tedavi yaklaşımının gerekliliği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to retrospectively evaluate the complications that developed during a five-year follow-up period in patients diagnosed with obstructive sleep apnea syndrome (OSAS). A total of 255 patients aged 18 years and older who underwent polysomnography (PSG) at the Eskişehir Osmangazi University Sleep Laboratory in 2019 were retrospectively analyzed. The patients were divided into four groups according to their Apnea Hypopnea Index (AHI) scores as normal (AHI <5, n=41), mild (AHI 5–15, n=39), moderate (AHI 15–30, n=73), and severe (AHI >30, n=102). Five-year follow-up data including demographic characteristics, anthropometric measurements, PSG parameters, and histories of systemic diseases were statistically compared. The severe OSAS group demonstrated the highest prevalence of dyslipidemia (71.6%), hypertension (48.0%), diabetes mellitus (48.0%), and coronary artery disease (30.4%). The prevalence of cerebrovascular disease was significantly higher in the moderate and severe OSAS groups compared with the normal group (p=0.001). Additionally, the prevalence of malignancy (15.7%) and hearing loss (22.5%) was significantly increased in the severe OSAS group compared with the control group. Among the malignancies, prostate cancer was the most frequently detected (33.3%). The burden of complications increased markedly with disease severity, highlighting the necessity of a multidisciplinary follow-up and treatment strategy for the early identification of high-risk patients, particularly those with elevated AHI scores, and for the prevention of potential complications.