Her2-low erken evre meme kanseri hastalarında prognostik faktörlerin incelenmesi
Investigation of prognostic factors in HER2-low early stage breast cancer patients
- Tez No: 1008122
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ŞAHBAZLAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: meme kanseri, HER2 düşük pozitif, sağkalım, metastaz, prognostik faktörler, breast cancer, HER2-low positive, survival, metastasis, prognostic factors
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada HER2 düşük pozitif meme kanseri tanısı alan hastalarda klinik, patolojik ve tedavi özelliklerinin değerlendirilmesi ve genel sağkalım ile uzak metastaz gelişimi ile ilişkili faktörlerin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2019–2024 yılları arasında HER2 düşük pozitif meme kanseri tanısı alan toplam 280 hasta dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, tümör özellikleri, uygulanan tedaviler, sağkalım durumları ve uzak metastaz gelişimi retrospektif olarak incelendi. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ile birlikte tek değişkenli ve çok değişkenli lojistik regresyon analizleri kullanıldı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 58,83 ± 11,92 yıl olup olguların %98,6'sı kadındı. Ortalama izlem süresi 63,2 ± 39,5 ay olarak saptandı. Takip sonunda hastaların %89,6'sının hayatta olduğu belirlendi. Genel sağkalım oranları 1, 3 ve 5 yıl için sırasıyla %93,6, %90,7 ve %89,5 olarak hesaplandı. Uzak metastaz gelişim oranı %7,1 olup en sık metastaz lokalizasyonunun kemik olduğu görüldü. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde radyoterapi (OR=0,39; p=0,022) ve hormonoterapi (OR=0,08; p<0,001) uygulamasının mortalite açısından bağımsız koruyucu faktörler olduğu saptandı. Uzak metastaz gelişimi açısından erkek cinsiyet (OR=40,10; p=0,010), lobüler histolojik tip (OR=4,65; p=0,042) ve taksanlı kemoterapi kullanımı (OR=6,88; p=0,040) bağımsız risk faktörleri olarak belirlendi. Sonuç: HER2 düşük pozitif meme kanseri hastalarında genel sağkalım oranlarının yüksek olduğu görülmüştür. Radyoterapi ve hormonoterapinin sağkalım üzerinde olumlu etkileri bulunduğu, erkek cinsiyet, lobüler histoloji ve taksanlı kemoterapi kullanımının ise uzak metastaz gelişimi ile ilişkili olabileceği saptanmıştır. Bu bulgular HER2 düşük pozitif meme kanseri hastalarının prognostik değerlendirilmesi ve tedavi planlamasında daha iyi bilgi sahibi olmamızı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the clinical, pathological and treatment characteristics of patients diagnosed with HER2-low positive breast cancer and to determine the factors associated with overall survival and distant metastasis. Materials and Methods: A total of 280 patients diagnosed with HER2-low positive breast cancer between 2019 and 2024 were included in this retrospective study. Demographic characteristics, tumor features, treatment modalities, survival status and the development of distant metastasis were analyzed. Descriptive statistical methods as well as univariate and multivariate logistic regression analyses were used for statistical evaluation. Results: The mean age of the patients was 58.83 ± 11.92 years and 98.6% of the patients were female. The mean follow-up period was 63.2 ± 39.5 months. At the end of the follow-up period, 89.6% of the patients were alive. The overall survival rates at 1, 3 and 5 years were calculated as 93.6%, 90.7% and 89.5%, respectively. The rate of distant metastasis was 7.1%, and bone was the most common site of metastasis. In multivariate logistic regression analysis, radiotherapy (OR=0.39; p=0.022) and hormone therapy (OR=0.08; p<0.001) were found to be independent protective factors for mortality. Male sex (OR=40.10; p=0.010), lobular histological subtype (OR=4.65; p=0.042) and taxane-based chemotherapy (OR=6.88; p=0.040) were identified as independent risk factors for distant metastasis. Conclusion: Overall survival was found to be high in patients with HER2-low positive breast cancer. Radiotherapy and hormone therapy were associated with improved survival, while male sex, lobular histology and taxane-based chemotherapy were associated with the development of distant metastasis. These findings may enable us to have a better understanding in the prognostic evaluation and treatment planning of patients with HER2-low positive breast cancer