İleri evre kalp yetersizliği hastalarında serum Lysyl oxidase-like 2 (LOXL2), metilglioksal (MGO) ve kardiyak myosin-binding protein C (cMyBP-C) düzeylerinin fonksiyonel kapasite ve güncel klinik değerlendirme parametreleri ile ilişkisi
Association of serum levels of lysyl oxidase-like 2 (LOXL2), methylglyoxal (MGO), and cardiac myosin-binding protein C (cMyBP-C) with functional capacity and current clinical assessment parameters in patients with advanced heart failure
  1. Tez No: 1008156
  2. Yazar: MUHAMMET BULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ÇAĞAN EFE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: İleri evre kalp yetersizliği, fonksiyonel kapasite, peak VO₂, metilglioksal, lysyl oxidase-like 2, kardiyak miyozin bağlayıcı protein-C, biyobelirteç, kardiyopulmoner egzersiz testi, Biyobelirteçler, Egzersiz testi, Kalp yetmezliği, Advanced heart failure, functional capacity, peak VO₂, methylglyoxal, lysyl oxidase-like 2, cardiac myosin-binding protein-C, biomarker, cardiopulmonary exercise testing, Biomarkers, Exercise test, Heart failure
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kardiyoloji Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu çalışma, ileri evre kalp yetersizliği hastalarında serum metilglioksal (MGO), lysyl oxidase-like 2 (LOXL2) ve kardiyak miyozin bağlayıcı protein-C (cMyBP-C) düzeylerinin fonksiyonel kapasite, ekokardiyografik göstergeler, invaziv hemodinamik parametreler ve biyokimyasal değişkenlerle ilişkisini değerlendirmek amacıyla tasarlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Tek merkezli, prospektif, gözlemsel çalışmaya LVEF ≤%25 ve NYHA III–IV fonksiyonel sınıfta olan 177 hasta dahil edilmiştir. Fonksiyonel kapasite kardiyopulmoner egzersiz testi, hemodinamik parametreler sağ kalp kateterizasyonu ile değerlendirilmiş; serum LOXL2, MGO ve cMyBP-C düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçülmüştür. Peak VO₂ için temel klinik değişkenleri içeren çok değişkenli lineer regresyon modeli kurulmuş ve her biyobelirteç modele ayrı ayrı eklenerek ek açıklayıcı katkıları belirlenmiştir. Düşük fonksiyonel kapasiteyi (peak VO₂ <14 mL/kg/dk) ayırt etme performansı ROC analizi, biyobelirteçler arası AUC farkları DeLong testi ile değerlendirilmiştir. Popülasyon MGO medyan değerine göre iki gruba ayrılarak klinik profiller karşılaştırılmıştır. BULGULAR: Popülasyonun ortalama yaşı 51,1 ± 11,8 yıl, %88,1'i erkek, ortalama LVEF %21,3 ± 3,7 ve ortalama peak VO₂ 13,2 ± 4,3 mL/kg/dk olarak saptanmıştır. Temel regresyon modeli peak VO₂ varyansının %32,5'ini açıklamış; TAPSE ve hemoglobin bağımsız ilişkili değişkenler olarak öne çıkmıştır. Modele ayrı ayrı eklenen üç biyobelirtecin tamamı peak VO₂ ile negatif yönde bağımsız ilişki göstermiştir. En yüksek ek katkı MGO'da saptanmış (ΔR² = +0,054; β = −0,50; p < 0,001), bunu LOXL2 (ΔR² = +0,044; p = 0,001) ve cMyBP-C (ΔR² = +0,031; p = 0,006) izlemiştir. ROC analizinde üç biyobelirtecin tamamı düşük fonksiyonel kapasiteyi anlamlı biçimde ayırt etmiş (MGO AUC = 0,685; LOXL2 AUC = 0,673; cMyBP-C AUC = 0,651; tümü p < 0,001); DeLong testinde aralarında ve NT-proBNP ile anlamlı AUC farkı saptanmamıştır. MGO medyanına göre oluşturulan yüksek MGO grubunda ise daha düşük fonksiyonel kapasite ve daha ağır ekokardiyografik, hemodinamik, renal ve hepatik bozulma profili eşlik etmiştir. Sonuç: İleri evre kalp yetersizliğinde MGO, LOXL2 ve cMyBP-C düzeylerinin temel klinik değişkenlerin ötesinde peak VO₂'nin açıklanmasına ek katkı sağladığı saptanmıştır. En belirgin sinyal MGO'da izlenmiş, LOXL2 ve cMyBP-C ise farklı biyolojik katmanları temsil eden tamamlayıcı belirteçler olarak değerlendirilmiştir. Bu bulguların çok merkezli prospektif çalışmalarla doğrulanması ve doku düzeyinde destekleyici verilerle güçlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: This study aimed to evaluate the association of serum methylglyoxal (MGO), lysyl oxidase-like 2 (LOXL2), and cardiac myosin-binding protein-C (cMyBP-C) levels with functional capacity, echocardiographic findings, invasive hemodynamic parameters, and biochemical variables in patients with advanced heart failure. METHODS: This single-center, prospective, observational study enrolled 177 patients with LVEF ≤25% and NYHA class III–IV heart failure. Functional capacity was assessed by cardiopulmonary exercise testing, and hemodynamic parameters were obtained by right heart catheterization. Serum LOXL2, MGO, and cMyBP-C levels were measured by ELISA. A multivariable linear regression model including baseline clinical variables was constructed for peak VO₂, and each biomarker was added separately to determine its incremental explanatory contribution. Discrimination of low functional capacity (peak VO₂ <14 mL/kg/min) was assessed by ROC analysis, and pairwise AUC differences were compared using the DeLong test. The cohort was stratified by MGO median to compare clinical profiles between groups. RESULTS: Mean age was 51.1 ± 11.8 years, 88.1% were male, mean LVEF was 21.3 ± 3.7%, and mean peak VO₂ was 13.2 ± 4.3 mL/kg/min. The base model explained 32.5% of peak VO₂ variance; TAPSE and hemoglobin were independently associated with peak VO₂. All three biomarkers showed an independent inverse association with peak VO₂ when added separately to the model. The largest incremental contribution was observed for MGO (ΔR² = +0.054; β = −0.50; p < 0.001), followed by LOXL2 (ΔR² = +0.044; p = 0.001) and cMyBP-C (ΔR² = +0.031; p = 0.006). On ROC analysis, all three biomarkers significantly discriminated low functional capacity (MGO AUC = 0.685; LOXL2 AUC = 0.673; cMyBP-C AUC = 0.651; all p < 0.001); DeLong testing revealed no significant AUC differences among biomarkers or compared with NT-proBNP. The high-MGO group exhibited lower functional capacity accompanied by worse echocardiographic, hemodynamic, renal, and hepatic profiles. CONCLUSİON: In advanced heart failure, serum MGO, LOXL2, and cMyBP-C levels provided incremental explanatory value for peak VO₂ beyond conventional clinical variables. The strongest signal was observed for MGO, while LOXL2 and cMyBP-C were considered complementary markers representing distinct biological processes. These findings require validation in multicenter prospective cohorts and confirmation at the tissue level.