Descemet membran endotelyal keratoplasti başarısızlığına etki eden alıcı ve donör faktörlerinin analizi
Analysis of recipient and donor factors affecting failure in descemet membrane endothelial keratoplasty
  1. Tez No: 1008155
  2. Yazar: NARVIN ASLANOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ECE TURAN VURAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Descemet membran endotelyal keratoplasti, DMEK, greft başarısızlığı, alıcı faktörleri, donör faktörleri, korneal endotelyal yetmezlik, Descemet membrane endothelial keratoplasty, DMEK, graft failure, recipient factors, donor factors, corneal endothelial failure
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Descemet membran endotelyal keratoplasti (DMEK) uygulanan olgularda greft başarısını, görsel ve anatomik sonuçları değerlendirmek ve greft başarısızlığına etki eden alıcı ile donöre ait risk faktörlerini analiz etmektir. Materyal ve Metot: Bu retrospektif, tek merkezli, gözlemsel çalışmaya, Ocak 2020 ile Haziran 2025 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sadık Eratik Göz Kliniği'nde tek cerrah tarafından DMEK uygulanan ve en az 6 aylık postoperatif takibi bulunan 182 göz dahil edildi. Hasta dosyaları, ameliyat notları, göz bankası kayıtları ve klinik takip verileri incelendi. Alıcıya, donöre, cerrahiye ve postoperatif döneme ait değişkenler değerlendirildi. Birincil sonuç ölçütü greft başarı durumu, ikincil sonuç ölçütleri ise en iyi düzeltilmiş görme keskinliği, refraksiyon, santral kornea kalınlığı, endotelyal hücre yoğunluğu, postoperatif greft dekolmanı, rebubbling gereksinimi ve greft reddi olarak belirlendi. Erken ve geç greft başarısızlığı üzerine etkili faktörler lojistik regresyon analizi ile araştırıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan 182 olgunun %51,6'sı erkek, %48,4'ü kadın olup yaş ortalaması 68,44±7,10 yıl idi. En sık cerrahi endikasyon psödofakik büllöz keratopati (%62,1), ardından Fuchs endotelyal korneal distrofisi (%22,0) ve CMV endoteliti (%9,9) idi. Ortalama takip süresi 30,14±13,57 ay olarak bulundu. Preoperatif en iyi düzeltilmiş görme keskinliği 1,30±0,38 logMAR iken postoperatif dönemde 0,30±0,28 logMAR'a geriledi. Preoperatif santral kornea kalınlığı 696,82±76,95 µm'den postoperatif 598,57±46,82 µm'ye düştü. Donör greft endotelyal hücre yoğunluğu ortalaması 2526,82±224,91 hücre/mm², postoperatif endotelyal hücre yoğunluğu ortalaması ise verisine ulaşılabilen olgularda 1734,93±239,90 hücre/mm² idi; endotelyal hücre kaybı oranı %32 olarak saptandı. Greft reddi %5,5, erken greft başarısızlığı %19,2 ve geç greft başarısızlığı %37,9 oranında izlendi. Greft başarısı; tanı, iris rengi, ön kamarada vitreus varlığı, sulkusa yerleşimli göz içi lens varlığı, limbal yetmezlik, anterior sineşi, iridektomi zamanı, greft depolama süresi ve ön kamara derinliği ile anlamlı ilişki gösterdi. Lojistik regresyon analizinde erken greft başarısızlığı için anterior sineşi varlığı (OR: 3,815), donör diabetes mellitus değişkeni (diabetes mellitus tanısı bulunmayan donörlerden alınan greftlerde erken başarısızlık riskinin paradoksal olarak daha yüksek saptanması; OR: 11,863) ve kısa depolama süresi bağımsız risk faktörleri olarak saptandı. Geç greft başarısızlığı için ise kısa greft depolama süresi ve rebubbling uygulanması bağımsız risk faktörleri olarak bulundu. Sonuç: DMEK, korneal endotelyal yetmezlik tedavisinde anlamlı görsel ve anatomik iyileşme sağlayan etkili bir cerrahi yöntemdir. Bununla birlikte greft başarısı yalnızca donör özelliklerinden değil, özellikle alıcı ön segment özelliklerinden ve perioperatif faktörlerden etkilenmektedir. Anterior sineşi, donör diabetes mellitus değişkeni, kısa depolama süresi ve rebubbling gereksinimi greft başarısızlığı açısından önemli belirleyiciler olarak görünmektedir. Bu bulgular, uygun hasta seçimi ile alıcı ve donör özelliklerinin dikkatli değerlendirilmesinin DMEK sonuçlarının iyileştirilmesinde kritik öneme sahip olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate graft success, visual and anatomical outcomes in eyes undergoing Descemet membrane endothelial keratoplasty (DMEK), and to analyze recipient- and donor-related risk factors affecting graft failure. Methods: This retrospective, single-center, observational study included 182 eyes that underwent DMEK performed by a single surgeon at the Sadık Eratik Eye Clinic of University of Health Sciences Haydarpasa Numune Training and Research Hospital between January 2020 and June 2025, with a minimum postoperative follow-up of 6 months. Patient records, operative notes, eye bank records, and clinical follow-up data were reviewed. Recipient-, donor-, surgical-, and postoperative-related variables were evaluated. The primary outcome measure was graft success. Secondary outcome measures included best-corrected visual acuity, refraction, central corneal thickness, endothelial cell density, postoperative graft detachment, rebubbling requirement, and graft rejection. Factors associated with early and late graft failure were investigated using logistic regression analysis. Results: Of the 182 cases, 51.6% were male and 48.4% were female, with a mean age of 68.44±7.10 years. The most common surgical indication was pseudophakic bullous keratopathy (62.1%), followed by Fuchs endothelial corneal dystrophy (22.0%) and CMV endotheliitis (9.9%). Mean follow-up time was 30.14±13.57 months. Mean preoperative best-corrected visual acuity improved from 1.30±0.38 logMAR to 0.30±0.28 logMAR postoperatively. Mean central corneal thickness decreased from 696.82±76.95 µm to 598.57±46.82 µm. Mean donor endothelial cell density was 2526.82±224.91 cells/mm², while mean postoperative endothelial cell density, available in a limited number of cases, was 1734.93±239.90 cells/mm², corresponding to an endothelial cell loss rate of 32%. Graft rejection occurred in 5.5% of cases, early graft failure in 19.2%, and late graft failure in 37.9%. Graft success was significantly associated with diagnosis, iris color, presence of vitreous in the anterior chamber, sulcus intraocular lens, limbal insufficiency, anterior synechiae, timing of iridectomy, graft storage duration, and anterior chamber depth. In logistic regression analysis, anterior synechiae (OR: 3.815), donor diabetes mellitus status (paradoxically higher early failure risk in grafts from non-diabetic donors; OR: 11.863), and shorter storage duration were identified as independent risk factors for early graft failure. For late graft failure, shorter graft storage duration and rebubbling were found to be independent risk factors. Conclusions: DMEK is an effective surgical technique that provides significant visual and anatomical improvement in the treatment of corneal endothelial failure. However, graft success is influenced not only by donor-related parameters but also, more importantly, by recipient anterior segment characteristics and perioperative factors. Anterior synechiae, donor diabetes mellitus status, shorter storage duration, and rebubbling requirement appear to be important determinants of graft failure. These findings suggest that careful evaluation of recipient and donor factors, together with appropriate patient selection, may improve DMEK outcomes.