4-18 Yaş Arası Pediatrik Katarakt Cerrahisi Geçiren Hastalarda OCT-Anjiyografi ile Maküler Retinal Vasküler Parametreler ve Koriokapillaris Dolaşımının Yaş ve Cinsiyet Uyumlu Kontroller ile Karşılaştırılması
Comparison of Macular Retinal Vascular Parameters and Choriocapillaris Circulation Using Optical Coherence Tomography Angiography (OCTA) in Patients Aged 4–18 Years Undergoing Pediatric Cataract Surgery and Age- and Sex-Matched Controls
  1. Tez No: 1008187
  2. Yazar: UMUT KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLI DEĞER VURAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Optik kohorens tomografi anjiyografi, foveal avasküler zon, yüzeyel kapiller pleksus, pediatrik katarakt, ambliyopi, koryokapilleris, Optical Coherence Tomography Angiography (OCTA), Foveal Avascular Zone (FAZ), Superficial Capillary Plexus (SCP), Pediatric Cataract, Amblyopia, Choriocapillaris
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, pediatrik katarakt cerrahisi geçirmiş hastalarda OCT-anjiyografi ile değerlendirilen maküler mikrovasküler parametreler ve koriokapillaris dolaşım özelliklerinin yaş ve cinsiyet uyumlu sağlıklı bireylerle karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel, gözlemsel çalışmaya, pediatrik katarakt nedeniyle cerrahi tedavi uygulanmış ve cerrahi sonrası en az 6 ay geçmiş olan 4–18 yaş arası 30 hasta ile yaş ve cinsiyet uyumlu 57 sağlıklı kontrol dahil edildi. Tüm katılımcılara ayrıntılı oftalmolojik muayene yapıldı. Maküler mikrovasküler parametreler ve koriokapillaris dolaşımı, Optovue OCT-anjiyografi cihazı kullanılarak değerlendirildi. Yüzeyel kapiller pleksus, derin kapiller pleksus, foveal avasküler zon ve koriokapillaris parametreleri kaydedildi. Elde edilen veriler hasta ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya yaş (kontrol 12,58±3,60 yıl; hasta 12,37±3,34 yıl; p=0,775), cinsiyet (p=0,994) ve değerlendirilen göz açısından dengeli olan 57 sağlıklı kontrol ve 30 hasta dahil edildi. En iyi düzeltilmiş görme keskinliği hasta grubunda anlamlı düzeyde daha kötüydü; bakılan göz LogMAR değeri kontrol grubunda 0,00 (0,00–0,00), hasta grubunda 0,10 (0,05–0,15) olarak saptandı (p<0,001). Yüzeyel kapiller pleksusta yalnızca foveal akım yüzde oranı hasta grubunda anlamlı düzeyde daha yüksek bulunurken (22,60'a karşı 29,15; p<0,001), whole, superior, inferior ve perifoveal değerlerde anlamlı fark izlenmedi. Derin kapiller pleksusta whole (p=0,014), superior (p=0,002), foveal (p=0,031) ve perifoveal (p<0,001) değerler hasta grubunda anlamlı düzeyde daha düşüktü; inferior değerde anlamlı fark saptanmadı (p=0,076). Foveal avasküler zon alanında gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı (0,25'e karşı 0,23; p=0,072). Koriokapillaris akım defisiti (flow deficit) üç halka segmentinde de (0,5 mm, 0,5–1,5 mm ve 1,5–3 mm) hasta grubunda anlamlı düzeyde daha yüksekti (tümü p<0,001); ayrıca 0,5 mm halkasında akım alanı hasta grubunda anlamlı düzeyde daha düşük bulundu (p<0,001). Korelasyon analizinde yaş ve görme keskinliği ile OCT-A parametreleri arasında genel olarak anlamlı ilişki saptanmazken, bakılan göz LogMAR değeri ile koriokapillaris 1,5–3 mm seçili alanı arasında orta düzeyde negatif korelasyon bulundu (r=-0,46; p=0,010). Sonuç: Pediatrik katarakt cerrahisi geçirmiş çocuklarda, sağlıklı kontrollere kıyasla derin kapiller pleksusta yaygın vasküler yoğunluk azalması ve koriokapillaris akım defisitinde belirgin artış saptanmıştır; buna karşın yüzeyel kapiller pleksusta yalnızca izole foveal değişiklik gözlenmiş, foveal avasküler zon alanı korunmuştur. Koriokapillaris 1,5–3 mm perfüzyonu ile görme keskinliği arasındaki negatif korelasyon, koroidal mikrovasküler değerlendirmenin görsel sonuçların izleminde tamamlayıcı bir belirteç olabileceğine işaret etmektedir. Bu bulgular, görsel deprivasyon ve geçirilmiş cerrahi sürecin retinal ve özellikle koroidal mikrodolaşım üzerinde kalıcı izler bırakabileceğini düşündürmekte; OCT-anjiyografinin bu hasta grubunda non-invaziv izlem için değerli olduğunu, ancak ortam saydamlığı, sinyal gücü ve psödofakiye bağlı görüntü kalitesi etkilerinin göz önünde bulundurulması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare macular microvascular parameters and choriocapillaris circulation characteristics assessed by optical coherence tomography angiography (OCT-A) in patients who had undergone pediatric cataract surgery with those of age- and sex-matched healthy individuals. Materials and Methods: In this cross-sectional observational study, 30 patients aged 4–18 years who had undergone surgical treatment for pediatric cataract and had completed at least 6 months of postoperative follow-up, along with 57 age- and sex-matched healthy controls, were included. All participants underwent a comprehensive ophthalmologic examination. Macular microvascular parameters and choriocapillaris circulation were evaluated using the Optovue OCT angiography device. Parameters of the superficial capillary plexus, deep capillary plexus, foveal avascular zone, and choriocapillaris were recorded. The obtained data were statistically compared between the patient and control groups. Results: A total of 57 healthy controls and 30 patients, balanced in terms of age (controls 12.58±3.60 years; patients 12.37±3.34 years; p=0.775), sex (p=0.994), and the eye evaluated, were included. Best-corrected visual acuity was significantly worse in the patient group; the LogMAR value of the studied eye was 0.00 (0.00–0.00) in the control group and 0.10 (0.05–0.15) in the patient group (p<0.001). In the superficial capillary plexus, only the foveal flow percentage was significantly higher in the patient group (22.60 vs. 29.15; p<0.001), whereas no significant differences were observed in the whole, superior, inferior, or perifoveal values. In the deep capillary plexus, the whole (p=0.014), superior (p=0.002), foveal (p=0.031), and perifoveal (p<0.001) values were significantly lower in the patient group, with no significant difference in the inferior value (p=0.076). No significant difference was found in the foveal avascular zone area between the groups (0.25 vs. 0.23; p=0.072). The choriocapillaris flow deficit was significantly higher in the patient group in all three ring segments (0.5 mm, 0.5–1.5 mm, and 1.5–3 mm; all p<0.001), and the flow area in the 0.5 mm ring was significantly lower in the patient group (p<0.001). In the correlation analysis, no significant association was found between age or visual acuity and the OCT-A parameters overall, whereas a moderate negative correlation was found between the studied-eye LogMAR value and the choriocapillaris 1.5–3 mm selected area (r=-0.46; p=0.010). Conclusion: In children who had undergone pediatric cataract surgery, a widespread reduction in vascular density in the deep capillary plexus and a marked increase in the choriocapillaris flow deficit were observed compared with healthy controls; in contrast, only an isolated foveal change was noted in the superficial capillary plexus, while the foveal avascular zone area was preserved. The negative correlation between choriocapillaris perfusion in the 1.5–3 mm ring and visual acuity suggests that choroidal microvascular assessment may serve as a complementary marker for monitoring visual outcomes. These findings indicate that visual deprivation and the prior surgical process may leave lasting effects on retinal and particularly choroidal microcirculation, and that OCT angiography is a valuable, non-invasive tool for follow-up in this patient group, although the effects of media transparency, signal strength, and pseudophakia on image quality should be taken into account.