Borsa İstanbul'da işlem gören banka hisselerinin pay fiyatları oluşumu üzerine ampirik bir araştırma
An empirical study of the formation of share prices of bank stocks traded on the Istanbul Stock Exchange
  1. Tez No: 1008204
  2. Yazar: MESUT FENKLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN UYSAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bankalar, Borsa İstanbul, Panel ARDL, Panel veri modelleri, Piyasa modeli, Banks, İstanbul Stock Exchange, Panel ARDL, Panel data models, Market model
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Borsa İstanbul bankacılık sektöründe hisse senetleri işlem gören on iki banka üzerinden bankacılık sektöründe bilgiye dayalı piyasa hipotezlerinin geçerliliği ve davranışsal finansçılar tarafından ortaya atılan finansal piyasalardaki anomali çeşitlerinden kesitsel anomalilerin araştırılması amaçlanmıştır. Bunun için Borsa İstanbul'da 2007:Q2 ( HALKB için halka arz tarihi) ile 2025:Q3 dönemleri arasında ISATR hisse senedi hariç (veri yetersizliği) on bir bankanın hisse senedi fiyatları, işlem hacmi, fiyat/kazanç oranı ve piyasa değeri/defter değeri değişkenleri üzerinden panel koentegrasyon analizi uygulanarak, DOLSGM tahmincisi ile panel uzun dönem modeli ve CCEGM tahmincisi ile panel hata düzeltme modelleri tahmin edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; GARAN, ISCTR, AKBNK ile ICBCT için yarı güçlü formda etkinlik ve alt kümesi zayıf formda etkinliğin geçerli olduğu, AKBNK için pozitif yönde fiyat/kazanç anomalisi, ICBCT için pozitif yönlü piyasa değeri/defter değeri anomalisi ortaya çıkarken, kalan diğer yedi banka için karmaşık dağılımlar hipotezinin geçerli olduğu ve bunlar içinde altı banka için fiyat/kazanç oranı ile piyasa değeri /defter değeri oranlarının hisse senedi fiyatları üzerinde etkili olduğu gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra bankacılık sektörünün geneli için karmaşık dağılımlar hipotezi geçerli kabuk edilirken, işlem hacminde %1'lik artış hisse senedi fiyatları üzerinde %0.29'luk aratışa, piyasa değeri/defter değeri oranındaki %1'lik artışın hisse senedi fiyatları üzerinde %0.68'lik artışa neden olduğu tespit edilmiştir. Son olarak bankacılık sektöründe yaşanması muhtemel bir dengesizlik durumunda sektörün 3.04 çeyrek dönem sonra tekrar denge konumuna ulaştığına dair bulgular elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the validity of information-based market hypotheses in the banking sector, examining cross-sectional anomalies among those proposed by behavioural finance scholars. The study uses data from twelve banks listed on the Istanbul Stock Exchange. To this end, the share prices, trading volume, price-to-earnings ratio, and market-to-book ratio of eleven banks were analysed between 2007: Q2 (the IPO date for HALKB) and 2025:Q3 (excluding ISATR shares due to insufficient data). A panel cointegration analysis was applied to the share price, trading volume, price/earnings ratio and book/value share variables of the eleven banks in Q3 periods (excluding ISATR shares due to insufficient data). The DOLSGM estimator was used to estimate the panel long-term model and the CCEGM estimator to estimate the panel error correction models. According to the research results, semi-strong form and weak form efficiencies were found to be valid for GARAN, ISCTR, AKBNK and ICBCT. A positive price/earnings ratio anomaly emerged for AKBNK, and a positive market value/book value ratio anomaly emerged for ICBCT. For the remaining seven banks, the complex distribution hypothesis held, and the price/earnings and market value/book value ratios were observed to affect stock prices in six cases. Furthermore, the complex distribution hypothesis was found to be valid for the banking sector as a whole. A 1% increase in trading volume caused a 0.29% increase in share prices and a 1% increase in the market value/book value ratio caused a 0.68% increase in share prices. Finally, the findings suggest that, in the event of an imbalance in the banking sector, it would take 3.04 quarters for the sector to return to equilibrium.