The economic impact of declining birthrates on labor markets in developed countries
Gelişmiş ülkelerde azalan doğurganlık oranlarının işgücü piyasalarına ekonomik etkisi
- Tez No: 1008243
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TARANA AZIMOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Düşük doğum oranı, iş gücü kıtlığı, nüfus yaşlanması, ekonomik büyüme, kamu politikaları, demografik değişim, istihdam, göç politikaları, emeklilik sistemleri, teknolojik gelişmeler, Low birth rate, labor market scarcity, population ageing, economic growth, public policies, demographic changes, employment, immigration policies, pension changes, technological deficiencies
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
ÖZET Dünya genelinde doğum oranlarının düşmesiyle ilgili olan demografik dönüşüm, özellikle gelişmiş ülkelerde ekonomik and sosyal kalkınma açısından önemli bir endişe konusu haline gelmiştir. Birçok gelişmiş ülkede doğurganlık oranları, kadın başına 2.1 doğum olarak kabul edilen nüfusun kendini yenileme seviyesinin altında kalmaya devam etmektedir. Bu eğilim, nüfusun yaşlanması, bağımlılık oranlarının artması and iş gücü piyasaları üzerinde oluşabilecek baskılarla ilişkilendirilmektedir. Bu demografik değişim, iş gücü eksikliği, düşük ekonomik büyüme and emeklilik ile sağlık hizmetleri gibi sistemler üzerindeki yükün artması gibi alanları etkilemektedir. Bu çalışmada düşük doğum oranları ile iş gücü piyasası and ekonomik sürdürülebilirlik arasındaki etkileşimler ele alınmaktadır. Araştırma, iş gücü açığını azaltmaya yönelik aile destek politikaları, göç politikaları and teknolojik gelişmeler gibi farklı önlemlerin etkinliğini belirlemek amacıyla çeşitli ülkelerde uygulanan politikaları karşılaştırmakta and değerlendirmektedir. Demografik değişkenler ile ekonomik sonuçlar arasındaki ilişkiyi incelemek için ülke bazlı nicel analiz yöntemleri kullanılmaktadır. Araştırmanın temel soruları şunlardır: Değişen doğurganlık oranları ile iş gücü piyasası performansı arasındaki ilişki nedir? Yaşlanan nüfus çeşitli ekonomik sorunlara nasıl katkıda bulunmaktadır? and bu sorunların çözümünde politikalar ne ölçüde etkili olabilir? Bu bağlamda çalışma, elde edilen bulgular doğrultusunda demografik değişimlerden kaynaklanan sorunların ele alınmasına yönelik politika yapıcılar, işletmeler and ekonomistler için öneriler sunmaktadır. Araştırmanın bulguları, gelişmiş ekonomilerde demografik eğilimler ile ekonomik performans arasındaki ilişkiye dair daha açık bir anlayış sağlamaktadır. Çalışma, nüfus azalmasının sürdüğü ülkelerde demografik zorlukların ele alınmasının önemini vurgulamaktadır. Bu tezin, değişen demografik ortamın etkileri konusunda rehberlik arayan politika yapıcılar, ekonomistler and iş dünyası temsilcileri için faydalı olması amaçlanmaktadır. Bu çerçevede çalışma, nüfus azalmasına bağlı yapısal sorunların ele alınmasına katkı sağlamakta and uzun vadeli, sürdürülebilir politika oluşturulmasına yönelik pratik öneriler sunmaktadır. Genel olarak sonuçlar, demografik baskıların gelişmiş ekonomiler için uzun vadeli zorluklar oluşturduğunu and bu sonuçların ülkelerin iş gücü piyasası koşulları ile politika tepkilerine bağlı olarak şekillendiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The demographic transition, which deals with the issue of declining birth rates all over the globe, has become a subject of concern in economic and social development, particularly in the developed countries. In many developed countries, fertility rates remain below the replacement level of 2.1 births per woman, a trend associated with population aging, rising dependency ratios, and potential pressures on labor markets. This demographic change affected areas such as labor shortage, low economic growth, and increased the burden on factors such as pension and health care. In this paper the interactions between low birth rates and the labor market and economic sustainability will be discussed. This study compares and assesses various policies in different countries to determine the efficacy of various measures including family support, immigration policies, and technological advancement in mitigating labor deficit. Country-specific quantitative analysis is employed to examine the association between demographic variables and economic outcomes. The research questions include: What is the connection between changing fertility rates and labor market performance? How does the aging population contribute to various economic problems? And, to what extent can policies intervene to address these problems? As a result, the study outlines the lessons learned and provides recommendations for policymakers, businesses, and economists to use to address the issues arising from demographic shifts. The findings contribute to a clearer understanding of the relationship between demographic trends and economic performance in developed economies The study emphasizes the importance of addressing demographic challenges in countries experiencing sustained population decline. It is hoped that those who need advice on the implications of the changing demographic environment, including policymakers, economists, and businesspeople, will find this thesis helpful. In this context, the paper helps address the structural challenges related to population decline and offers practical recommendations for the formulation of long-term, positive-sum policies. Overall, the results indicate that demographic pressures pose long-term challenges for developed economies, with outcomes shaped by country-specific labor market conditions and policy responses.