Unilateral serebral palsili çocuklarda duyusal bozuklukların üst ekstremite motor fonksiyonlar ile ilişkisi
The relationship between sensory impairments and upper extremity motor functions in children with unilateral cerebral palsy
  1. Tez No: 1008260
  2. Yazar: EMİN PAÇACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİRKAN SONEL TUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Serebral Palsi, Somatosensoriyel Bozukluklar Stereognozi, Motor Beceriler, Üst Ekstremite, Cerebral Palsy, Somatosensory Impairments, Stereognosis, Motor Skills, Upper Extremity
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Serebral palsi (SP), gelişmekte olan fetüs veya infant beyninde meydana gelen ilerleyici olmayan bir hasar veya gelişimsel bozukluk sonucunda ortaya çıkan, duruş ve hareket gelişimini etkileyen kalıcı ancak yaş ile değişebilen motor fonksiyon bozuklukları grubudur. SP'li çocukların klinik değerlendirmesinde motor bozukluklar genellikle temel odak noktası olurken, duyusal bozukluklar çoğu zaman görece daha az ele alınmaktadır. Unilateral SP'li çocuklarda sağlıklı akranlarına göre duyusal bozuklukların sıklığı ve düzeyinin daha yüksek olduğu bilinmektedir. Bu çalışmanın birincil amacı, unilateral SP'li çocuklarda duyusal fonksiyonlardaki etkilenim ve sıklığının belirlenmesi, bu etkilenimin üst ekstremite motor fonksiyonlar ile ilişkisini değerlendirmektir. Çalışmanın ikincil amacı ise unilateral SP'li çocukların etkilenmeyen tarafındaki duyusal bozukluklar ve motor fonksiyon düzeyini incelemek ve bu bulguları sağlıklı çocukların dominant taraf bulguları ile karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma kesitsel bir çalışma olarak planlandı. Güç analizi yapılarak çalışmaya 55 unilateral SP tanılı çocuk ve 55 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Cebeci Polikliniğine unilateral SP tanısı ile başvuran, çalışmaya dahil edilme kriterlerini sağlayan ve çalışmaya katılmayı kabul eden çocuklar birinci grubu oluşturdu. Nörolojik hastalığı olmayan, üst ekstremitede değerlendirmeye engel olacak kas-iskelet sistemi problemi olmayan ve zeka düzeyinin yeterli olduğu 6-15 yaş arasındaki çocuklar sağlıklı gönüllü olarak ikinci grubu oluşturdu. Katılımcılar araştırmacı tarafından bir kere değerlendirildi. Duyusal fonksiyonlardan; iki nokta diskriminasyonu, eklem pozisyon duyusu, vibrasyon duyusu, termal duyu, stereognozi ve grafestezi değerlendirildi. Motor fonksiyonlardan Kaba Motor Fonksiyonel Sınıflandırma Sistemi (KMFSS), El Becerileri Sınıflandırma Sistemi (EBSS), Abilhand-Kids ölçeği, Box and Block testi (BBT), Nine Hole Peg testi (NHPT) ile değerlendirildi. Bulgular: Unilateral SP grubunda etkilenen taraf ve etkilenmeyen taraf değerleri kıyaslandığında iki nokta ayrımında bozulma sıklığı etkilenen tarafta %50,9 etkilenmeyen tarafta %21,8 olarak bulundu. Stereognozide bozulma sıklığı etkilenen tarafta %32,7 etkilenmeyen tarafta %1,8 olarak bulundu. Grafestezide bozulma sıklığı ise etkilenen tarafta %52,7 etkilenmeyen tarafta %29 olarak saptandı. Bu kortikal duyuların hepsinde iki taraf arasında anlamlı fark görüldü (p<0,001). Vibrasyon duyusu her iki tarafta da çocukların tamamında korunmuş olarak saptandı. Etkilenen tarafta vibrasyon süresi ortalama 12,98 saniye, etkilenmeyen tarafta 14,74 saniye olarak ölçüldü (p<0.001). Termal duyudaki bozulma oranı etkilenen tarafta %5,5 etkilenmeyen tarafta %0 olarak saptandı (p>0,05) Eklem pozisyon duyusundaki bozulma oranı etkilenen tarafta %12,7 etkilenmeyen tarafta %1,8 bulundu (p=0,031). Unilateral SP grubunda etkilenen tarafta özellikle kortikal duyular olan iki nokta ayrımı, stereognozi ve grafesteziyle motor parametreler arasında anlamlı düzeyde ilişki bulundu (p<0,05). Unilateral SP'li çocukların etkilenmeyen tarafı ve sağlıklı gönüllü çocukların dominant tarafı kıyaslandığında, SP'li çocukların NHPT tamamlama süresi sağlıklı çocuklara göre anlamlı düzeyde daha uzunken (p<0.001), BBT sayısı ise anlamlı düzeyde daha azdı (p<0.001). Duyusal parametrelerde ise her iki grup arasında anlamlı düzeyde fark saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Unilateral SP'li çocuklarda kortikal duyularda bozulma sıklığı diğer duyulara göre daha fazladır. En sık bozulma iki nokta ayrımında gözlenmekle birlikte bunu grafestezi bozukluğu izlemiştir. Kortikal duyular, üst ekstremite motor performansla ve el kullanım becerisiyle anlamlı düzeyde ilişkilidir. Unilateral SP'li çocukların ''etkilenmeyen olarak'' adlandırılan ekstremitesinde de duyusal ve motor bozukluklar mevcuttur. Klinik pratikte bu hastalar değerlendirilirken motor performanslarının yanında duyusal etkilenim açısından da göz ardı edilmemelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Cerebral palsy (CP) is a group of permanent disorders of motor function, which may change with age, affecting the development of posture and movement, and resulting from a non-progressive injury or developmental disturbance in the developing fetal or infant brain. In the clinical evaluation of children with cerebral palsy, motor impairments are generally the primary focus, whereas sensory impairments are often addressed to a lesser extent. It is known that children with unilateral CP have a higher frequency and greater severity of sensory impairments than their typically developing peers. The primary aim of this study was to determine the extent and frequency of sensory function impairments in children with unilateral CP and to evaluate the relationship between these impairments and upper extremity motor functions. The secondary aim was to examine sensory impairments and motor function levels on the less-affected side of children with unilateral CP and to compare these findings with those of the dominant side of typically developing children. Materials and Methods: This study was planned as a cross-sectional study. Following power analysis, 55 children diagnosed with unilateral CP and 55 typically developing children were included in the study. Children diagnosed with unilateral CP who were admitted to the Cebeci Outpatient Clinic of the Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Ankara University Faculty of Medicine, met the inclusion criteria and agreed to participate in the study constituted the first group. Children aged 6–15 years who had no neurological disease, no musculoskeletal problem in the upper extremity that would interfere with the evaluation, and sufficient intellectual functioning constituted the second group as typically developing children. The participants were evaluated once a time by the researcher. The sensory functions were assessed by two-point discrimination, joint position sense, vibration sense, thermal sensation, stereognosis, and graphesthesia. Motor functions were evaluated using the Gross Motor Function Classification System (GMFCS), Manual Ability Classification System (MACS), ABILHAND-Kids scale, Box and Block Test (BBT), and Nine Hole Peg Test (NHPT). Results: In the unilateral CP group, when the values of the affected side and the less-affected side were compared, the frequency of impairment in two-point discrimination was found to be 50.9% on the affected side and 21.8% on the less-affected side. The frequency of impairment in stereognosis was 32.7% on the affected side and 1.8% on the less-affected side. The frequency of impairment in graphesthesia was 52.7% on the affected side and 29% on the less-affected side. A significant difference was observed between the two sides for all of these cortical sensory modalities (p<0.001). Vibration sense was found to be preserved in all children on both sides. The mean vibration duration was measured as 12.98 seconds on the affected side and 14.74 seconds on the less-affected side (p<0.001). The rate of impairment in thermal sensation was 5.5% on the affected side and 0% on the less-affected side (p>0.05). The rate of impairment in joint position sense was 12.7% on the affected side and 1.8% on the less-affected side (p=0.031). In the unilateral CP group, a significant relationship was found between motor parameters and especially the cortical sensory modalities, namely two-point discrimination, stereognosis, and graphesthesia, on the affected side (p<0.05). When the less-affected side of children with unilateral CP was compared with the dominant side of typically developing children, the NHPT completion time was significantly longer in children with CP than in typically developing children (p<0.001), whereas the BBT score was significantly lower (p<0.001). In sensory parameters, no significant difference was found between the two groups (p>0.05). Conclusion: In children with unilateral CP, cortical sensory modalities are more frequently impaired than other sensory modalities. Although the most frequent impairment was observed in two-point discrimination, this was followed by impairment in graphesthesia. Cortical sensory modalities are significantly associated with upper extremity motor performance and hand function. Sensory and motor impairments are also present in the extremity referred to as the“less-affected”side in children with unilateral CP. In clinical practice, sensory involvement, as well as motor performance, should not be overlooked when evaluating these patients.