Bir kariyer mesleği olarak akademisyenliğin tercih nedenlerine ilişkin nitel bir çalışma
A qualitative study on the reasons for choosing academia as a career profession
  1. Tez No: 1008261
  2. Yazar: ZEYNEP EZGİ SAĞLAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERUDUN SEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik kariyer, Academic career
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı bir kariyer mesleği olarak akademisyenliğin tercih nedenlerine ilişkin sorgulamaların oluşturulmasıyla anlam ve doğasını ortaya koymaktır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi ve fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları ölçüt örnekleme yöntemi ve maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Araştırma kapsamında 16 öğretim elemanı ile görüşülmüştür. Çalışmada toplanılan veriler yarı yapılandırılmış görüşme formuyla yüz yüze ve online görüşmeler yapılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada tematik ve betimsel analiz yöntemi veri analizi sürecinde kullanılarak toplanan verilerin çözümlenmesi gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda akademisyenlik mesleğinin topluma katkısının yüksek, toplumsal statüsünün fazla bir meslek olduğu ortaya çıkmıştır. Akademisyenlik mesleğini diğer mesleklerden ayıran en temel özelliklerinin ise esnek mesai saatlerinin olması ve mesleğin değişime, gelişime açık dinamik yapısının bulunmasıdır. Akademisyenlerin akademik kimliklerinin meslek hayatları süresince anlamlı yönde değiştiği araştırma tarafından ulaşılan bir diğer sonuçtur. Bu bağlamda kurumda meslektaşlar arasındaki işbirliğinin ve deneyimlerin önemli olduğu belirtilmiştir. Akademisyenlik mesleğinin tercih nedenlerinde özellikle rol model hocaların yönlendirmesinin oldukça etkili olduğu ortaya konulmuştur. Aynı zamanda araştırma sonucunda meslekte karşılaşılan zorlukların mobbing ve çalışma ortamına ilişkin problemler olduğu da dikkat çekmiş olup mesleğin geleceğine dair olumsuz algıların çalışma koşullarından, liyakat sorunlarından ve akademik performans baskısından kaynaklandığı vii vurgulanmıştır. Dolayısıyla çalışmanın yükseköğretim sistemine yeni bir bakış açısı getirerek akademisyenlik mesleğine dair alanyazına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the meaning and nature of choosing academia as a career profession by examining the reasons behind this preference. A qualitative research method and a phenomenological design were employed in the study. The participants were determined through criterion sampling and maximum variation sampling methods. Within the scope of the research, 16 faculty members were interviewed. The data were collected through face-to-face and online interviews using a semi-structured interview form. The collected data were analyzed through thematic and descriptive analysis methods. The findings revealed that the academic profession makes a significant contribution to society and holds a high social status. The most distinctive features that differentiate academia from other professions are its flexible working hours and its dynamic structure, which is open to change and development.Another finding of the study is that academics' professional identities change significantly throughout their careers. In this context, collaboration and shared experiences among colleagues within the institution were found to be important. It was also revealed that the guidance of role-model professors plays a highly influential role in choosing academia as a profession. In addition, the study highlighted that the challenges faced in academia include mobbing and problems related to the working environment. It was emphasized that negative perceptions regarding the future of the profession stem from working conditions, issues of merit, and pressure related to academic performance. ix Therefore, it is believed that this study will contribute to the literature on academia by providing a new perspective on the higher education system.