Evaluation of jaw cyst shrinkage in the posterior mandible after decompression therapy with cone beam computed tomography: 3D volumetric analysis evaluation of jaw cyst shrinkage in the posterior mandible after decompression therapy with cone beam computed tomography: 3D volumetric analysis
Mandibula posterior bölgedeki çene kistlerinin dekompresyon tedavisi sonrası küçülmesinin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile retrospektif olarak değerlendirilmesi
  1. Tez No: 905582
  2. Yazar: MEHMET BURAK SAYDAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEYDA ÖZÇAKIR TOMRUK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kist, Odontogenik Kist, Dekompresyon, KIBT, Cyst, Odontogenic Cyst, Decompression, CBCT
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
SAYDAM B. 2024 Mandibula Posterior Bölgedeki Çene Kistlerinin Dekompresyon Tedavisi Sonrası Küçülmesinin Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi ile Retrospektif Olarak Değerlendirilmesi. Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Doktora Tezi, İstanbul. Bu çalışmanın amacı, kist hastalarında dekompresyon tedavisi sonrası hacim azalmasını değerlendirmek ve Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi (KIBT) kullanarak hacim azalması ve kemik iyileşmesi ve oluşumu ile çeşitli parametreler arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Örneklem için Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyoloji Anabilim Dalı arşivinden 2011-2023 yılları arasında 'kist' tanısı konulan hastaların KIBT görüntüleri alındı. Başlangıçta üç yüz altmış beş tarama incelendi. Tüm taramalar aynı görüntüleme cihazı (i-CAT Imaging Science International, Inc. Hatfield, PA, ABD) kullanılarak yapıldı. Dahil etme ve hariç tutma kriterlerine ve U. Consolo ve arkadaşlarının yayınlanmış çalışmasına dayanarak gerçekleştirilen G gücü analizine dayanmaktadır. 12 hasta çalışmaya uygun görüldü. Kistik lezyonun hacmini ölçmek için Mimics 20.0 yazılımı (Materialize Medical, Leuven, Belçika) kullanıldı. BT dijital görüntüleme ve tıpta iletişim (DICOM) veri kümeleri programa aktarıldı ve eksenel, koronal ve sagittal düzlemlerde dilimlendi. Lezyonun enine kesitinin sınırları BT görüntülerinin dilimleri üzerinde belirlendi ve sınırları çizilmiş görüntüler hacimsel ölçümden önce 3 boyutlu yapıları yeniden oluşturmak için dolduruldu. Daha sonra program kist hacimlerini otomatik olarak hesapladı. 12 hastadan (8 keratokist ve 4 dentigeröz kist) tüm hastaların tedavi sonrası kist hacimlerinde azalma olduğu belirlendi (p0,05). Sonuç olarak, KIBT, dekompresyon tedavisi sonrası kistik lezyondaki küçülmenin saptanması, değerlendirilmesi ve enükleasyon için doğru zamanın belirlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca çalışmada elde edilen sonuçlar, dekompresyon tedavisinin kistin işlem ve davranışlarında değişiklik yaratmada, tedavi sırasında ve sonrasında ortaya çıkabilecek komplikasyonları azaltmada etkili olduğunu ortaya koydu.
Özet (Çeviri)
SAYDAM B. 2024. Evaluation of Jaw Cyst Shrinkage in the Posterior Mandible after Decompression Therapy with Cone Beam Computed Tomography: 3D Volumetric Analysis. Yeditepe University Institute of Health Sciences, Department of Oral and Maxillofacial Surgery, Doctorate Thesis, Istanbul. The aim of this study was to evaluate volume reduction after decompression therapy in cyst patients and assess the correlation between several parameters with volume reduction and bone healing and formation using Cone-Beam Computed Tomography (CBCT). For the sampling, the CBCT images of the patients with the diagnosis 'cyst' between the years 2011 and 2023 were retrieved from the archives of the Department of Dentomaxillofacial Radiology at Yeditepe University, the Faculty of Dentistry. Three hundred and sixty-five scans were reviewed initially. All scans were taken using the same imaging device (i-CAT Imaging Science International, Inc. Hatfield, PA, USA). Based on inclusion and exclusion criteria and G power analysis carried out based on the published study of U. Consolo et al., 12 patients were considered eligible for the study. The software Mimics 20.0 (Materialize Medical, Leuven, Belgium) was used to measure the volume of the cystic lesion. The CT digital imaging and communication in medicine (DICOM) datasets were imported into the program and sliced in the axial, coronal, and sagittal planes. The cross-section of the lesion was delineated on CT images, and the delineated images were then integrated to reconstruct three-dimensional structures prior to volumetric analysis. Then the program automatically calculated the cyst volumes. Among 12 patients (8 keratocyts and 4 dentigerous cysts), it was determined that all patients had a decrease in cyst volumes after treatment (p0,05). In conclusion, CBCT plays an important role in detecting and evaluating cystic lesion shrinkage after decompression therapy and to determine the right time for enucleation. In addition, the results obtained in the study revealed that decompression treatment was effective in causing changes in the procedures and behaviors of the cyst and reducing the complications that may arise during and after the treatment.