Terörizm ve aşırıcılık: Maldivler ulusal güvenliğine bir tehdit
Terrorism and extremism: A threat to Maldives national security
- Tez No: 1008318
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KÜBRA BETÜL BİÇEN GÖREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Terörizm, Aşırılıkçılık, Radikalleşme, Maldivler, Terörle Mücadele, Radikalleşmeye Karşı Mücadele, Sosyo-ekonomik Etkenler, Önleme Stratejileri, Terrorism, Extremism, Radicalization, Maldives, Counter-terrorism, Counter-radicalization, Socio-economic Drivers, Prevention Strategies
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET T.C. Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı Terörizm ve Aşırıcılık: Maldivler Ulusal Güvenliğine Bir Tehdit Ali SHAAMEE Yüksek Lisans Tezi Tez Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Kübra Betül BİÇEN GÖREN 2026 – 94 Sayfa (Ekler hariç) Bu tez, Maldivler'de terörizm ve radikalleşmenin itici güçlerini, dinamiklerini ve önleme stratejilerini incelemektedir. Sosyoekonomik marjinalleşme, siyasi istikrarsızlık ve artan dini muhafazakarlık gibi iç faktörlerin yanı sıra, ulusötesi cihatçı ağlar ve çevrimiçi aşırılıkçı propaganda gibi dış etkiler de araştırılmaktadır. İkincil veriler ve birincil çevrimiçi anket yanıtlarını birleştiren karma yöntem yaklaşımı kullanılarak, genç işsizliği, dengesiz kalkınma ve siyasi hayal kırıklığının aşırılıkçı grupların istismar ettiği kırılganlıklar yarattığı tespit edilmektedir. Bulgular, mevcut hükümetin tepkilerinde, aşırı güvenlik odaklı kalarak altta yatan sosyoekonomik ve ideolojik nedenleri yeterince ele almayan boşluklar olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışma, Maldivler'de etkili bir radikalleşmeyle mücadele için eğitim, ekonomik kalkınma, toplumsal katılım ve uluslararası işbirliğini entegre eden bütüncül, çok sektörlü bir stratejiye ihtiyaç olduğu sonucuna varmaktadır. Öneriler arasında yurttaşlık eğitiminin genişletilmesi, gençler için sosyo-ekonomik fırsatların iyileştirilmesi, topluluk temelli müdahalelerin güçlendirilmesi ve radikalleşmiş bireylerin erken tespiti ve rehabilitasyonunun güçlendirilmesi yer almaktadır. Bu araştırma, Maldivler bağlamında radikalleşme yollarının anlaşılmasına katkıda bulunmakta ve politika yapıcılar için pratik içgörüler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSRACT Turkish National Police Academy Institute of Security Sciences Department of International Security Terrorism and Extremism: A Threat to Maldives National Security Ali SHAAMEE Master's Thesis Supervisor: Asst. Prof. Kübra Betül BİÇEN GÖREN 2026 – 94 Page (Excluding appendices) This thesis examines the drivers, dynamics, and prevention strategies of terrorism and radicalization in the Maldives. It explores internal factors such as socio-economic marginalization, political instability, and rising religious conservatism, as well as external influences including transnational jihadist networks and online extremist propaganda. Using a mixed-methods approach combining secondary data and primary online survey responses, the study identifies how youth unemployment, uneven development, and political disillusionment create vulnerabilities that extremist groups exploit. Findings reveal gaps in current government responses, which remain overly security-focused and insufficiently address underlying socio-economic and ideological causes. The study concludes that effective counter-radicalization in the Maldives requires a holistic, multi-sectoral strategy integrating education, economic development, community engagement, and international cooperation. Recommendations include expanding civic education, improving socio-economic opportunities for youth, enhancing community-based interventions, and strengthening early detection and rehabilitation of radicalized individuals. This research contributes to understanding radicalization pathways in the Maldivian context and offers practical insights for policymakers.