Primer aldosteronizmli hastalarda tiroid ultrasonografisi sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of thyroid ultrasonography results in patients with primary aldosteronism
- Tez No: 1008329
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLŞAH YENİDÜNYA YALIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, Tiroid nodülleri, Ultrasonografi, Hypertension, Thyroid nodule, Ultrasonography
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, primer aldosteronizm tanılı hastalarda tiroid ultrasonografi bulgularını değerlendirmek ve bu bulguları esansiyel hipertansiyon tanılı hastalar ile karşılaştırmaktır. Hastalar ve Yöntem: Bu çalışma retrospektif, kesitsel ve analitik olarak planlandı. Çalışmaya 2010–2025 yılları arasında izlenen toplam 160 hasta dahil edildi. Hastaların 80'i primer aldosteronizm, 80'i ise esansiyel hipertansiyon tanılı kontrol grubundan oluşturuldu. Demografik veriler, klinik özellikler, biyokimyasal parametreler ve tiroid ultrasonografi bulguları hasta dosyaları ve hastane bilgi yönetim sistemi üzerinden retrospektif olarak değerlendirildi. Tiroid ultrasonografi incelemelerinde tiroid volümü, nodül varlığı, nodül sayısı, dominant nodül çapı, ultrasonografik risk özellikleri ve Amerikan Radyoloji Koleji Tiroid Görüntüleme Raporlama ve Veri Sistemi (ACR-TIRADS) sınıflaması kaydedildi. İstatistiksel analizlerde uygun parametrik olmayan testler, ki-kare testi, korelasyon analizleri ve çok değişkenli regresyon modelleri kullanıldı. Bulgular: Primer aldosteronizm ve esansiyel hipertansiyon grupları arasında sağ ve sol tiroid lob hacimleri, total tiroid volümü ve dominant nodül çapı açısından anlamlı fark saptanmadı. Nodül varlığı, multinodüler guatr sıklığı, ultrasonografik yüksek risk bulguları, ACR-TIRADS skorları, ince iğne aspirasyon biyopsisi uygulanma oranları ve malignite sıklığı açısından da iki grup arasında anlamlı farklılık bulunmadı. Buna karşın nodül sayısı esansiyel hipertansiyon grubunda daha yüksek bulundu. Aldosteron düzeyi ile total tiroid volümü arasında zayıf düzeyde pozitif korelasyon saptanırken, çok değişkenli analizlerde nodül varlığını bağımsız olarak öngören tek değişken yaş olarak belirlendi. Sonuç ve Öneriler: Primer aldosteronizmli hastalarda tiroid nodülü varlığı ve ultrasonografik malignite risk özellikleri açısından esansiyel hipertansiyon hastalarına kıyasla belirgin bir farklılık saptanmamıştır. Bu bulgular, primer aldosteronizmin tiroid morfolojisi üzerindeki etkisinin sınırlı olabileceğini düşündürmektedir. Bu nedenle primer aldosteronizm varlığına dayanarak farklı bir tiroid ultrasonografi tarama yaklaşımı önerilmemektedir. Konunun daha net ortaya konabilmesi için daha geniş örneklemli, prospektif ve çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate thyroid ultrasonography findings in patients with primary aldosteronism and to compare these findings with those of patients with essential hypertension. Patients and Methods: This study was designed as a retrospective, cross-sectional, and analytical study. A total of 160 patients followed between 2010 and 2025 were included. Eighty patients had primary aldosteronism and 80 patients with essential hypertension constituted the control group. Demographic data, clinical characteristics, biochemical parameters, and thyroid ultrasonography findings were retrospectively evaluated using hospital records and the hospital information management system. Thyroid ultrasonography data included thyroid volume, presence of nodules, number of nodules, dominant nodule diameter, ultrasonographic risk features, and American College of Radiology Thyroid Imaging Reporting and Data System(ACR-TIRADS) classification. Appropriate non-parametric tests, chi-square tests, correlation analyses, and multivariable regression models were used for statistical analysis. Results: No significant differences were found between the primary aldosteronism and essential hypertension groups in terms of right and left thyroid lobe volumes, total thyroid volume, or dominant nodule diameter. There were also no significant differences between the groups regarding the presence of thyroid nodules, frequency of multinodular goiter, ultrasonographic high-risk features, ACR-TIRADS scores, fine-needle aspiration biopsy rates, or malignancy frequency. However, the number of thyroid nodules was higher in the essential hypertension group. A weak positive correlation was observed between aldosterone levels and total thyroid volume. In multivariable analyses, age was identified as the only independent predictor of thyroid nodule presence. Conclusion and Recommendations: No significant difference was observed between patients with primary aldosteronism and those with essential hypertension in terms of thyroid nodule presence or ultrasonographic malignancy risk features. These findings suggest that the effect of primary aldosteronism on thyroid morphology may be limited. Therefore, a different thyroid ultrasonography screening strategy based solely on the presence of primary aldosteronism does not appear to be necessary. Larger prospective multicenter studies are needed to further clarify this relationship.