24 saatlik idrarda proteinürinin gebelik sonuçlarına etkisi
The effect of proteinuria in 24-hour urine on pregnancy outcomes
- Tez No: 1008330
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MİRAÇ ÖZALP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, proteinüri, 24 saatlik idrar testi, Preeclampsia, proteinuria, 24 hour urine test
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç:Bu çalışmada, gebelik sırasında 24 saatlik idrarda proteinüri varlığının preeklampsi başta olmak üzere maternal, fetal ve neonatal sonuçlar üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, 2018–2024 yılları arasında Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne başvuran, 24 saatlik idrar örneği vermiş ve doğumu aynı merkezde gerçekleşmiş 176 gebe üzerinde retrospektif olarak yürütülmüştür. Katılımcılar proteinüri düzeyine göre ≤300 mg ve >300 mg olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Demografik, obstetrik, laboratuvar ve doğum sonuçları hasta dosyaları ve elektronik kayıtlar üzerinden elde edilmiştir. İstatistiksel analizlerde parametrik olmayan yöntemler (Mann Whitney U, Wilcoxon testi, ki-kare, lojistik ve doğrusal regresyon analizleri) kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen gebelerin yaş, gravide ve parite değerleri açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Proteinüri düzeyi yüksek olan grupta sistolik ve diyastolik kan basınçları belirgin olarak daha yüksek saptanmıştır (p<0,05). Ayrıca bu grupta preeklampsi, sezaryen oranı, preterm doğum, yenidoğan yoğun bakım ihtiyacı ve düşük doğum ağırlığı gibi olumsuz gebelik sonuçlarının anlamlı şekilde daha sık görüldüğü belirlenmiştir. Laboratuvar parametrelerinde de yüksek proteinüri grubunda hemoglobin ve platelet, ALT, AST, GGT, LDH, üre, ürik asit, INR düzeylerinde değişiklikler gözlenmiştir. Sonuç: Gebelikte 24 saatlik idrarda >300 mg proteinüri varlığı, hem maternal hem de fetal olumsuz sonuçların öngörülmesinde önemli bir göstergedir. Yüksek proteinüri düzeyi, preeklampsi ve buna bağlı komplikasyonların şiddetini arttırmakta; perinatal morbidite ve mortalite riskini yükseltmektedir. Bu nedenle, gebelik süresince proteinüri takibi, riskli gebelerin erken tanınması ve uygun yönetim stratejilerinin uygulanması açısından kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the effects of proteinuria in 24-hour urine samples during pregnancy on maternal, fetal, and neonatal outcomes, particularly with regard to preeclampsia. Materials and Methods: The research was conducted retrospectively on 176 pregnant women who presented to the Department of Obstetrics and Gynecology at Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital between 2018 and 2024, provided 24-hour urine samples, and gave birth in the same institution. Participants were divided into two groups according to proteinuria levels: ≤300 mg and >300 mg. Demographic, obstetric, laboratory, and delivery outcomes were obtained from patient files and electronic medical records. Non-parametric statistical methods (Mann-Whitney U test, Wilcoxon test, chi-square test, logistic regression, and linear regression analyses) were used for data analysis. Results: There were no significant differences between the groups in terms of age, gravidity, and parity. In the high-proteinuria group, systolic and diastolic blood pressures were found to be significantly higher (p<0.05). Moreover, adverse pregnancy outcomes such as preeclampsia, cesarean delivery, preterm birth, neonatal intensive care unit admission, and low birth weight were observed significantly more frequently in this group. Laboratory parameters also revealed differences in hemoglobin, platelet, ALT, AST, GGT, LDH, urea, uric acid, INR levels in the high-proteinuria group. Conclusion: The presence of >300 mg proteinuria in 24-hour urine samples during pregnancy is an important indicator for predicting adverse maternal and fetal outcomes. Higher levels of proteinuria increase the severity of preeclampsia and its related complications, thereby elevating the risk of perinatal morbidity and mortality. Therefore, proteinuria monitoring throughout pregnancy is of critical importance for the early identification of high-risk pregnancies and the implementation of appropriate management strategies.