Primer hiperaldosteronizm nedeni ile opere olan hastalarda Cyp11b2 (aldosteron sentaz) aktivitesinin immunohistokimyasal olarak tayin edilmesi
Evaluation of Cyp11b2 (aldosterone syntase) activity in patients operated due to primary hyperaldosteronism by immunohistochemistry
  1. Tez No: 852080
  2. Yazar: MUSTAFA KARADEPE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE AKKUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Aldosteron sentaz, Primer aldosteronizm, Histaldo, Cyp11b2, Aldosterone synthase, Primary aldosteronism, Histaldo, Cyp11b2
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Primer Aldosteronizm, önlenebilir hipertansiyonun en sık sebeplerinden biridir. Tanı ve tarama testlerinin kullanımının artmasıyla hastalığın yaygınlığı artmaktadır. Adrenal kortekste aldosteron yapımından sorumlu aldosteron sentaz enzim aktivitesinin immünohistokimyasal yöntemle gösterilerek hastalıkları yeniden gruplandırmayı ve klinik bulgularla ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji Kliniği'nde 2009-2022 yılları arasında Primer Hiperaldosteronizm tanısıyla takip edilen, adrenalektomi ameliyatı olmuş 19 olgu ile adrenal Cushing sendromu nedeniyle takip edilen ve opere olan 19 olgu ve işlevsiz sürrenal adenoma sahip opere olmuş 2 olgu dahil edildi. Hastaların patolojik tanısı immünohistokimyasal boyama sonrası semikantitatif H skor değerlendirmesi ile yeniden değerlendirildi. Ayrıca HISTALDO sınıflamasına göre gruplandırıldı. Bulgular: Operasyon öncesi bakılan Aldosteron (ng/dl) ve aldosteron renin oranı primer aldosteronizm grubunda Cushing grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı daha yüksek bulundu. (P değeri sırasıyla 0,019; 0,002)İhc skoru ile ameliyat öncesi tümörün en geniş çapı arasında negatif yönlü korelasyon bulgularına rastlanıldı ve bulgular istatiksel olarak anlamlıydı. (r=-0,536 p=0,001). Toplam 21 hasta, yeni patolojik tanıları ile APA(n=10) ve non-APA(n=11) olarak gruplandırıldı. Non-APA grubunda APMM tanısı alan bir hasta, APN tanısı alan bir hasta, MAPN tanısı alan bir hasta, APACC tanısı alan 2 hasta ve MAPM tanısı alan 6 hasta mevcuttu. Hastaların ihc skoru ortalaması APA grubunda 136,6±78,86 iken non-APA grubunda 86,81±85,30 bulundu. Sonuç: Cyp11b2 enzim ekspresyonunun immunohistokimya ile tayininin, hiperaldosteronizm ve alt tip tanısından sorumlu lezyonların tanımlanmasında güçlü bir araç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Primary Aldosteronism is one of the most common causes of preventable hypertension. The prevalence of the disease is increasing with the increase in diagnostic and screening tests. The aim of the study is nomenclature histopatalogic findings and evaluate their relationship with clinical findings by demonstrating the aldosterone synthase enzyme activity, which is responsible for aldosterone production in the adrenal cortex, by immunohistochemical method. Materials and Methods: Nineteen cases who were followed up with the diagnosis of Primary Hyperaldosteronism at the Endocrinology Clinic of Çukurova University Faculty of Medicine Hospital and underwent adrenalectomy surgery between 2009 and 2022, Nineteen cases who were followed up and operated due to adrenal Cushing's syndrome, and two operated cases with nonfunctional adrenal adenoma were included. The patients were evaluated with semiquantitative H- score evaluation after pathological prognostic immunohistochemical staining. They were also grouped according to the HISTADO classification. Results: Aldosterone (ng/dl) and aldosterone renin ratios measured before the operation were found to be statistically significantly higher in the primary aldosteronism group than in the Cushing group. (P value: 0.019; 0.002, respectively) Negative correlation findings were found between the IHC score and the largest diameter of the tumor before surgery, and the findings were statistically significant. (r=-0.536 p=0.001). A total of 21 patients were grouped as APA (n = 10) and non-APA (n = 11) with their new pathological diagnosis. In the non-APA group, there was one patient diagnosed with APMM, one patient diagnosed with APN, one patient diagnosed with MAPN, 2 patients diagnosed with APACC and 6 patients diagnosed with MAPM. The mean IHC score of the patients was 136.6±78.86 in the APA group and 86.81±85.30 in the non-APA group. Conclusion: This study shows that determination of Cyp11b2 enzyme expression by immunohistochemistry is a powerful tool in identifying lesions responsible for hyperaldosteronism and subtype diagnosis.