Hafif kognitif bozukluğu olan Alzheimer hastalarında korneanın konfokal mikroskopi ve retina katmanlarının optik koherens tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of cornea and retinal layers by confocal microscopy and optical coherens tomography in Alzheimer's patients wi̇th mild cognitive impairment
  1. Tez No: 1008331
  2. Yazar: AYŞENUR TUNCEL SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERBİL SEVEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Alzheimer Hastalığı, Subbazal Sinir Pleksusu, İn Vivo Kornea Konfokal Mikroskopi, Nörodejenerasyon, Optik Koherens Tomografisi
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
: Bu çalışmanın amacı hafif bilişsel bozukluğu (HBB) bulunan Alzheimer hastalarında (AH) in vivo korneal konfokal mikroskopi (İVKKM) aracılığıyla subbazal sinir pleksusunun (SNP) değerlendirilmesi ve retina sinir lifi katmanlarının (RNFL) optik koherens tomografi ile karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif kontrollü çalışmaya Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi'nde Nöroloji Polikliniği'ne başvuran HBB olan AH grubu dahil edildi. Çalışma kapsamında 45 hasta ve 46 sağlıklı kontrol değerlendirildi. Göz polikliniğinde detaylı oftalmolojik muayene yapıldıktan sonra OKT ve İVKKM ile retina ve korneanın detaylı görüntülemeleri yapıldı. OKT ile retina katmanları sırasıyla iç limitant membran (ILM), sinir lifi tabakası (NFL), ganglion hücre tabakası (GCL), iç nükleer tabaka (INL), iç pleksiform tabaka (IPL), dış nükleer tabaka (DNL), dış pleksiform tabaka (DPL), dış limitant membran (DLM), fotoreseptör tabakası, retina pigment epitel tabakası (RPE), Bruch membranı ve peripapiller retina sinir lifi tabakası (pRNFL) analiz edildi. Elde edilen görüntülerle maküler bölgede 1 milimetre (mm), 3 mm ve 6 mm dairesel alanların ortalaması alınarak değerlendirildi. İVKKM ile korneal sinir dal yoğunluğu (CNBD), korneal sinir lifi uzunluğu (CNFL), korneal sinir lifi yoğunluğu (CNFD) ve tortoisite katsayısı (TC) değerleri analiz edildi. Elde edilen sonuçlar kontrol grubu ile karşılaştırıldı. Bulgular: İstatistiksel analizde, hasta ve sağlıklı kontroller karşılaştırıldığında yaş ve cinsiyet açısından anlamlı bir fark bulunamadı (Sırasıyla: p=0,174, p=0,599). mNFL1 (bir mm çaplı dairesel alandaki ortalama sinir lifi kalınlığı) değeri hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek saptandı. mGCL (ganglion hücre tabakası kalınlığı) değerleri incelendiğinde, mGCL3 (üç mm dairesel alandaki ortalama ganglion hücre kalınlığı) ve mGCL6 (altı mm dairesel alandaki ortalama ganglion hücre tabakasının kalınlığı) ölçümlerinin kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu tespit edildi (Sırasıyla p=0,005, p=0,003, p=0,016). Üç milimetre çaplı VI dairesel alandaki iç pleksiform tabaka kalınlığı (IPL3) değerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p=0,008). Altı milimetre çaplı dairesel alandaki ortalama dış nükleer tabakanın kalınlığı (DNL6) değeri kontrol grubunda hasta grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptandı (p=0,037). Diğer parametreler açısından hasta ve sağlıklı kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Sonuç: Elde edilen bulgular, literatürle birlikte değerlendirildiğinde, maküler retina tabakalarındaki yapısal değişikliklerin AH'nin tanı ve izleminde yardımcı bir parametre olabileceğini düşündürmektedir. Retina ve korneada saptanan değişikliklerin AH'nin tanı ve evrelemesindeki rolünün ortaya konulması ve OKT ile İVKKM'nin tanısal ve tarama amacıyla rutin klinik kullanıma girebilmesi için çok merkezli, geniş örneklemli ve prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the subbasal nerve plexus (SNP) using in vivo corneal confocal microscopy (IVCCM) in patients with Alzheimer's disease (AD) with mild cognitive impairment (MCI), and to compare retinal nerve fiber layers and RNFL measurements using optical coherence tomography (OCT). Materials and Methods: This prospective controlled study included patients with MCI due to AD who were admitted to the Neurology Outpatient Clinic of Van Yüzüncü Yıl University Dursun Odabaş Medical Center. A total of 45 patients and 46 healthy controls were evaluated. Following a detailed ophthalmologic examination, comprehensive retinal and corneal imaging was performed using OCT and IVCCM. OCT, the following retinal layers were analyzed sequentially: Internal limiting membrane (ILM), nerve fiber layer (NFL), ganglion cell layer (GCL), inner nuclear layer (INL), inner plexiform layer (IPL), outer nuclear layer (ONL), outer plexiform layer (OPL), external limiting membrane (ELM), photoreceptor layer, retinal pigment epithelium (RPE), Bruch's membrane, and peripapillary retinal nerve fiber layer (pRNFL). Measurements were obtained by calculating the average thickness within 1 mm, 3 mm, and 6 mm diameter circular areas in the macular region. Using IVCCM, corneal nerve branch density (CNBD), corneal nerve fiber length (CNFL), corneal nerve fiber density (CNFD), and tortuosity coefficient (TC) were analyzed. The obtained results were compared with those of the control group. Results: Statistical analysis revealed no significant differences between the patient and control groups in terms of age and gender (p = 0.174 and p = 0.599, respectively). The mNFL1 value (mean nerve fiber layer thickness within the 1 mm diameter circular area) was significantly higher in the patient group compared to the control group. Regarding ganglion cell layer thickness, mGCL3 (mean GCL thickness within the 3 mm circular area) and mGCL6 (mean GCL thickness within the 6 mm circular area) were significantly higher in the control group compared to the patient group (p = 0.005, p = 0.003, and p = 0.016, respectively). A statistically significant difference was found VII between the groups in the inner plexiform layer thickness within the 3 mm diameter circular area (IPL3) (p = 0.008). The mean outer nuclear layer thickness within the 6 mm circular area (ONL6) was significantly higher in the control group compared to the patient group (p = 0.037). No statistically significant differences were observed between the groups for the other parameters. Conclusion: Multicenter studies with larger sample sizes are required to determine whether the retinal and corneal changes observed in this study can be actively utilized in the diagnosis and staging of AD. When evaluated together with the existing literature, the findings suggest that structural changes in macular retinal layers may serve as supportive parameters in the diagnosis and follow-up of AD. However, larger-scale prospective studies are needed before OCT and IVCCM can be incorporated into routine clinical practice for the diagnosis and management of the disease.