İskemik inme hastalarında kainat reseptör ekspresyonu
Kainate receptor expression in ischemic stroke patients
  1. Tez No: 1008343
  2. Yazar: SÜMEYYE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH GÜNAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İskemik inme, kainat reseptörü, GRIK5, TİA (geçici iskemik inme), glutamat, Ischemic stroke, kainate receptor, GRIK5, TIA (transient ischemic attack), glutamate
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş/Amaç: İskemik inmenin patofizyolojisinde glutamat aracılı eksitotoksisite temel mekanizmalardandır. Diğer hastalıklarla kıyaslandığında, SVH hastalarındaki nöron kaybı sebebiyle ortaya çıkan ölüm ya da morbidite oranı halen yüksek bulunmaktadır. Farmakolojik ya da mekanik antitrombotik müdahalelere rağmen istenen sonuçların elde edildiği iddia edilememektedir. Akut dönemde yeni tedavi seçeneklerine ihtiyaç olduğu aşikârdır. İyonotropik glutamat reseptörleri ile yapılan deneysel araştırmalar devam etmektedir ve kainat reseptörlerinin (KAR) bu süreçteki rolü deneysel çalışmalarda gösterilmiş olmakla birlikte, bu alanda klinik veriler sınırlıdır. Bu çalışmanın birincil amacı, KAR hücre grubunun iskemik SVH'lı hastalardaki regülasyonunu değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma Acil Tıp, Tıbbi Biyoloji ve Genetik, Nöroloji ve Radyoloji ana bilim dallarının iş birliğiyle Erciyes Üniversitesinde yürütülmüştür. Prospektif vaka-kontrol çalışmadaki gruplar klinik ve görüntüleme ile ACA, PCA ve/veya VA tıkanıklığı tespit edilen SVH hastaları ile, TİA ve sağlıklı gönüllülerden teşkil edilmiştir. Sağlıklı gönüllülerde epigenetik laboratuvar analizleri yapılırken, hastalık olanlarda demografik, klinik, laboratuvar ve görüntüleme verileri ile klinik şiddet NIHSS puanları kaydedilmiştir. Laboratuvar analizlerinde total RNA izolasyonunun ardından RNA örnekleri, iScript™ cDNA Synthesis Kit (Bio-Rad) protokolüne uygun olarak cDNA'ya dönüştürülmüştür. Eliza çalışmalarında Human Glutamate Receptor, Ionotropic, Kainat GLUK5 (GRIK5) ELISA (SunRed Biological Technology) kiti kullanılmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 27 programı kullanılarak yapılmış ve p<0,05 anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Sağlıklı gönüllülerle kıyaslandığında SVH ve TİA hastalarının sistolik basınç ve dakika solunum sayılarının daha yüksek olduğu görülmektedir. NIHHS skoru ortalama değeri 3,08±3,02 olarak bulunmuştur. KAR'ın kritik bir bileşeni olan Glutamat İyonotropik Reseptör Kainat Tipi Alt Birim 5 (GRIK5) ölçümünde gruplar arasında istatistiksel açıdan farklılık bulunmamıştır. GRIK5 geni tarafından kodlanan GluK5 proteini ölçümlerinde ise TİA grubunda, iskemik SVH ve sağlıklı gruba kıyasla anlamlı derecede yüksek değerler saptanmıştır (p=0,027). Korelasyon çalışmalarında kayda değer bulgu izlenmemiştir. Sonuç: Alanında yapılmış yegâne klinik araştırma özelliği taşımaktadır. KAR ekspresyonunun iskemik SVH'ın akut döneminde değişim gösteren bir değere sahip olmadığı ancak genin kodladığı proteinin enfarkt oluşmadan önce erken uyarı olabilecek şekilde yükselerek belirti verdiği söylenebilir. Elde edilen araştırma sonuçları ile hastalık fizyopatolojisinde GRIK5 ve GluK5 rollerinin daha detaylı incelenebileceği yeni çalışmalara kapı aralanmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction/Objective: Glutamate-mediated excitotoxicity is one of the fundamental mechanisms in the pathophysiology of ischemic stroke. Compared to other diseases, the mortality or morbidity rate due to neuronal loss in SVH patients remains high. Despite pharmacological or mechanical antithrombotic interventions, it cannot be claimed that the desired results have been achieved. There is a clear need for new treatment options in the acute phase. Experimental research on ionotropic glutamate receptors continues, and although the role of kainate receptors (KAR) in this process has been demonstrated in experimental studies, clinical data in this area are limited. The primary aim of this study is to evaluate the regulation of the KAR cell group in patients with ischemic SVH. Materials and Methods: The study was conducted at Erciyes University in collaboration with the departments of Emergency Medicine, Medical Biology and Genetics, Neurology, and Radiology. The groups in the prospective, randomized, controlled study consisted of SVH patients with clinically and imaging-detected ACA, PCA, and/or VA occlusion, TIA patients, and healthy volunteers. Epigenetic laboratory analyses were performed on healthy volunteers, while demographic, clinical, laboratory, and imaging data, as well as clinical severity NIHSS scores, were recorded for patients. In laboratory analyses, following total RNA isolation, RNA samples were converted to cDNA according to the iScript™ cDNA Synthesis Kit (Bio-Rad) protocol. The Human Glutamate Receptor, Ionotropic, Kainate GLUK5 (GRIK5) ELISA (SunRed Biological Technology) kit was used in ELISA studies. Statistical analyses were performed using the SPSS 27 program, and p<0.05 was considered statistically significant. Results: Compared to healthy volunteers, SVH and TIA patients were found to have higher systolic pressure and respiratory rate per minute. The mean NIHHS score was found to be 3.08±3.02. No statistically significant difference was found between the groups in the measurement of Glutamate Ionotropic Receptor Kainate Type Subunit 5 (GRIK5), a critical component of KAR. However, measurements of the GluK5 protein encoded by the GRIK5 gene showed significantly higher values in the TIA group compared to the ischemic SVH and healthy groups (p=0.027). No noteworthy findings were observed in the correlation studies. Conclusion: This is the only clinical study conducted in this field. It can be stated that KAR expression does not have a value that changes during the acute phase of ischemic SVH, but the protein encoded by the gene may indicate early warning by increasing before the infarction occurs. The research results obtained have opened the door to new studies that can examine the roles of GRIK5 and GluK5 in the pathophysiology of the disease in greater detail.