Fokal distoni ve hemifasiyal spazm hastalarında stigma ve sosyal görünüş kaygısı
Stigma and social appearance anxiety in patients with focal dystonia and hemifacial spasm
  1. Tez No: 1008354
  2. Yazar: ÖMER ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL MİLANLIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Distoni, Dystonia
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Hemifasiyal spazm ve fokal distoni alt tipleri olan servikal distoni, blefarospazm ve oromandibuler distoni çoğunlukla motor belirtiler üzerinden değerlendirilen hareket bozukluklarıdır. Bununla birlikte yüz ve boyun bölgesini tutan dışarıdan fark edilebilir istemsiz hareketler nedeniyle bu hastalıklarda belirgin bir psikososyal etkilenme ortaya çıkabilmektedir. Bu çalışmada hemifasiyal spazm ve fokal distoni hastalarında stigma, sosyal görünüş kaygısı, utanç ve benlik saygısı düzeylerinin değerlendirilmesi, bu değişkenlerin sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırılması ve psikososyal yükün sosyodemografik ve klinik değişkenlerle olan ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız kesitsel ve gözlemsel hasta–kontrol tasarımında planlanmış olup Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Nöroloji Anabilim Dalı'nda yürütülmüştür. Araştırmaya hemifasiyal spazm ve fokal distoni tanısı olan toplam 100 hasta ile yaş ve cinsiyet açısından benzer özellikler gösteren 100 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Tüm katılımcılara Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği, Utandıran Diğeri Ölçeği-2 ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği uygulanmıştır. Stigma düzeyi yalnızca hasta grubunda, Kronik Hastalıklarda Beklenen Stigma Ölçeği kullanılarak değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler istatistiksel analiz yöntemleriyle değerlendirilmiş ve SPSS istatistik programı kullanılarak grup karşılaştırmaları ile korelasyon analizleri yapılmıştır. Bulgular: Hasta grubunda sosyal görünüş kaygısı ve utanç düzeyleri sağlıklı kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunurken benlik saygısı düzeyleri anlamlı derecede düşük saptanmıştır. Stigma algısının hasta grubunda belirgin olduğu ve stigma alt boyutları arasında güçlü pozitif ilişkiler bulunduğu gözlenmiştir. Servikal distoni hastalarında işyeri bağlamında algılanan stigma düzeylerinin diğer tanı alt gruplarına göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca benlik saygısı ile sosyal görünüş kaygısı, utanç ve stigma arasında negatif yönde anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışma, hemifasiyal spazm ve fokal distoni hastalarında psikososyal yükün sağlıklı bireylere kıyasla belirgin düzeyde arttığını göstermektedir. Bulgular, kraniyoservikal hareket bozukluklarının yalnızca motor belirtilerle sınırlı olmayan, stigma, sosyal görünüş kaygısı, utanç ve benlik saygısını içeren çok boyutlu psikososyal etkilerle seyreden hastalıklar olduğunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle söz konusu hasta grubunun değerlendirilmesinde ve tedavi planlamasında psikososyal boyutları da kapsayan bütüncül bir yaklaşımın benimsenmesi önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Hemifacial spasm and focal dystonia subtypes, including cervical dystonia, blepharospasm, and oromandibular dystonia, are movement disorders that are predominantly evaluated based on their motor manifestations. However, due to involuntary and externally visible movements involving the facial and cervical regions, these disorders may be associated with a significant psychosocial impact. The aim of this study was to evaluate levels of stigma, social appearance anxiety, shame, and self-esteem in patients with hemifacial spasm and focal dystonia, to compare these variables with those of a healthy control group, and to investigate the relationships between psychosocial burden and sociodemographic and clinical variables. Materials and Methods: The present study was designed as a cross-sectional and observational case– control study and was conducted at the Department of Neurology, Dursun Odabaş Medical Center, Van Yüzüncü Yıl University. A total of 100 patients diagnosed with hemifacial spasm and focal dystonia and 100 healthy controls matched for age and sex were included in the study. All participants completed the Social Appearance Anxiety Scale, the Other as Shamer Scale-2, and the Rosenberg Self-Esteem Scale. Stigma levels were assessed only in the patient group using the Expected Stigma Scale for Chronic Illness. The collected data were analyzed using statistical methods, and group comparisons and correlation analyses were performed using the SPSS statistical software. Results: In the patient group, levels of social appearance anxiety and shame were found to be statistically significantly higher compared to the healthy control group, whereas self-esteem levels were significantly lower. Perceived stigma was prominent in the patient group, and strong positive correlations were observed among stigma subdomains. Patients with cervical dystonia demonstrated higher levels of perceived stigma in the workplace context compared to other diagnostic subgroups. In addition, self- esteem was found to be significantly negatively correlated with social appearance anxiety, shame, and stigma. Conclusion: This study demonstrates that the psychosocial burden in patients with hemifacial spasm and focal dystonia is significantly increased compared to healthy individuals. The findings indicate that cranio-cervical movement disorders are not limited to motor symptoms alone but are characterized by multidimensional psychosocial effects, including stigma, social appearance anxiety, shame, and self- esteem. Therefore, the adoption of a holistic approach that incorporates psychosocial dimensions into the evaluation and treatment planning of this patient population is of substantial importance.