Fluorid salınımı yapan farklı restoratif materyallerin fluorid salınımı, basma dayanımı ve mikrosızıntı açısından değerlendirilmesi
Evaluation of different fluoride release restorative materials in terms of fluoride release, compressive strength and microleakage
- Tez No: 1008370
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF BAHAR TUNA İNCE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Fluorid, restoratif materyaller, mikrosızıntı, basma dayanımı, süt dişi, Fluoride, restorative materials, microleakage, compressive strength, primary teeth
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pedodonti Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, fluorid salınımı yapan farklı restoratif materyallerin mikrosızıntı, basma dayanımı ve fluorid salınımı açısından karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesidir. Çalışma kapsamında, materyallerin klinik performansına ışık tutulması ve çocuk hastalarda daha etkili materyal seçimine katkı sunulması hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: Bu in vitro çalışmada, dört farklı fluorid salınımı yapan restoratif materyalin (Cention N, Beautifil II, Equia Forte HT ve QuixFil) mikrosızıntı, basma dayanımı ve fluorid salınımı açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Her grup için 13 örnekten oluşmak üzere toplam 52 adet örnek kullanılmıştır. Fluorid salınımı testi için hazırlanan her bir örnek, pH değeri 6,5 olan 3 mL deiyonize su içeren ayrı plastik deney tüplerine yerleştirilmiştir. Tüm tüpler, 37 °C sıcaklıkta sabit tutulan bir etüvde (Memmert GmbH, Germany) 24 saat boyunca inkübe edilmiştir. Fluorid salınımının incelenmesi amacıyla ölçüm zamanları 24 saat, 72 saat, 7. gün, 14. gün, 21. gün ve 28. gün olarak belirlenmiştir. Basma dayanımı testinde ISO 9917 standartlarına uygun olarak hazırlanan örneklere kompresyon testi uygulanmıştır. Testlerde, Instron 3345 model (Seri No: 3345J7324, ABD) universal test cihazı kullanılmıştır. Ölçüm protokolü kapsamında, cihazın test başlığı 1 mm/dk sabit hızla çalışacak şekilde ayarlanmış ve yükleme hızı maksimum 50 N/dk olacak şekilde standardize edilmiştir. Mikrosızıntı testi için çekilmiş süt dişlerinin vestibül yüzeylerine standart boyutlarda Sınıf V kaviteler açılmış ve tüm restorasyonlar üretici talimatlarına uygun şekilde uygulanmıştır. Restorasyon sonrası örneklere termal siklus uygulanmış (5–55 °C, 1000 devir), ardından kök uçları kompozit ile kapatılmış ve tırnak cilası ile kaplanmıştır. %0,5'lik bazik fuksin solüsyonunda 24 saat bekletilen örnekler kesilerek stereomikroskop altında boya penetrasyonu derecelerine göre mikrosızıntı skoru ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Bu çalışma kapsamında Cention N, Beautifil II, Equia Forte HT ve Quixfil materyallerinin mikrosızıntı, fluorid salınımı ve basma dayanımı özellikleri değerlendirilmiş; veriler Kruskal–Wallis, Dunn Post-Hoc, Friedman ve One-Way ANOVA testleri ile analiz edilmiştir (p<0,05). Mikrosızıntı açısından gruplar arasında anlamlı fark görülmemekle birlikte (p=0,993), Cention N'de Skor 0 oranı %30,8 ile en yüksek bulunmuştur. Fluorid salınımında Cention N (1. gün: 12,10 ppm; 3. gün: 23,15 ppm) ve Equia Forte HT (1. gün: 15,82 ppm) en yüksek değerlere ulaşırken; Quixfil tüm günlerde 0,04–0,06 ppm ile en düşük salınımı göstermiştir (p=0,001). Basma dayanımında Quixfil (104,44±17,76 MPa) ve Cention N (103,77±19,27 MPa) en yüksek; Equia Forte HT ise en düşük değere sahip olmuştur (26,91±8,05 MPa). Bu bulgular, materyaller arasında hem mekanik dayanım hem de iyon salınımı açısından belirgin farklılıklar olduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç: Mikrosızıntı açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmamakla birlikte, en düşük sızıntı eğilimi Cention N'de, en yüksek ise Quixfil'de gözlenmiştir. Fluorid salınımında Cention N ve Equia Forte HT tüm ölçüm günlerinde en yüksek değerleri verirken, Quixfil materyalinin salınımı belirgin şekilde düşük bulunmuştur. Basma dayanımı sonuçları Quixfil ve Cention N'nin en yüksek mekanik dayanımı gösterdiğini; Beautifil II'nin orta seviyede, Equia Forte HT'nin ise en düşük değere sahip olduğunu ortaya koymuştur. Elde edilen bulgular, materyallerin biyomekanik ve iyon salınım profillerinin klinik kullanım açısından önemli farklılıklar taşıdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim:The aim of this study was to comparatively evaluate different fluoride-releasing restorative materials with respect to microleakage, compressive strength, and fluoride release. The study intends to contribute to the selection of more effective restorative materials for pediatric patients by providing insight into their potential clinical performance. Materials and methods: This in-vitro study assessed four fluoride-releasing restorative materials (Cention N, Beautifil II, Equia Forte HT, and QuixFil) in terms of microleakage, compressive strength, and fluoride release. A total of 52 samples, with 13 specimens allocated to each group, were prepared. For the fluoride release analysis, each specimen was placed individually into plastic tubes containing 3 mL of deionized water (pH 6.5) and incubated at 37 °C for 24 hours (Memmert GmbH, Germany). Measurements were performed at 24 hours, 72 hours, and on days 7, 14, 21, and 28. Compressive strength tests were conducted on cylindrical specimens prepared in accordance with ISO 9917 standards. A universal testing machine (Instron 3345, Serial No. 3345J7324, USA) was used at a crosshead speed of 1 mm/min, with a maximum loading rate standardized at 50 N/min. For the microleakage assessment, standardized Class V cavities were prepared on the buccal surfaces of extracted primary teeth, and the materials were applied according to the manufacturers' instructions. All samples underwent thermocycling (5–55 °C, 1000 cycles), after which root apices were sealed with composite resin and the tooth surfaces were coated with nail varnish, leaving a 2-mm window around the restoration margins. Samples were immersed in 0.5% basic fuchsin for 24 hours, sectioned, and examined under a stereomicroscope to determine microleakage scores. Results: Cention N, Beautifil II, Equia Forte HT, and QuixFil were evaluated using Kruskal–Wallis, Dunn post-hoc, Friedman, and One-Way ANOVA tests (p<0.05). No statistically significant difference was found among the groups regarding microleakage (p=0.993); however, Cention N exhibited the highest percentage of Score 0 (30.8%), whereas QuixFil was the only material that demonstrated Score 3 leakage. In fluoride release, Cention N (Day 1: 12.10 ppm; Day 3: 23.15 ppm) and Equia Forte HT (Day 1: 15.82 ppm) showed the greatest release, while QuixFil consistently demonstrated the lowest values (0.04–0.06 ppm) throughout all measurement intervals (p=0.001). Regarding compressive strength, QuixFil (104.44 ± 17.76 MPa) and Cention N (103.77 ± 19.27 MPa) exhibited the highest values, Beautifil II showed moderate resistance, and Equia Forte HT had the lowest strength (26.91 ± 8.05 MPa). Overall, findings indicate notable differences among materials in terms of both mechanical behavior and fluoride-release capacity. Conclusion: Although no statistically significant difference was observed among the materials in microleakage, Cention N showed the lowest leakage tendency, whereas QuixFil demonstrated the highest. In fluoride-release analysis, Cention N and Equia Forte HT consistently yielded the highest ion-release values, while QuixFil exhibited markedly low release across all time points. Compressive strength results revealed that QuixFil and Cention N provided superior mechanical performance, Beautifil II displayed moderate values, and Equia Forte HT had the weakest resistance. These findings highlight important variations in the biomechanical and ion-release profiles of the tested materials, which may influence their clinical suitability for pediatric restorative treatments.