Kronik obstruktif akciğer hastalığı olanlarda nodül sayı boyut ve özellikleriyle solunum fonksiyon testi sonuçlarının korelasyonunun karşılaştırılması
A comparison of the correlation between the number size and characteristics of nodules and spirometry results in patients with chronic obstructive pulmonary disease
  1. Tez No: 1008374
  2. Yazar: EMİNE TUNCEL YATIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR GÖNLÜGÜR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), Akciğer nodülleri, Solunum fonksiyon testleri (SFT), FEV₁, FEV₁/FVC, Bilgisayarlı tomografi (BT), Malignite riski, Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD), Pulmonary nodules, Pulmonary function tests (PFT), FEV₁, FEV₁/FVC, Computed tomography (CT), Malignancy risk
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), akciğer kanseri gelişimi için bağımsız bir risk faktörüdür ve bu hastalarda akciğer nodülleri sık rastlanan bulgulardır. Ancak nodül varlığının solunum fonksiyon testi (SFT) parametreleri ve demografik değişkenlerle ilişkisi yeterince aydınlatılmamıştır. Bu çalışmada, KOAH hastalarında akciğer nodüllerinin sıklığı, morfolojik özellikleri ve dağılımı ile bunların SFT parametreleri ve demografik verilerle ilişkisi incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 284 KOAH hastası dahil edilmiştir. Tüm olguların demografik özellikleri, sigara kullanım öyküsü, SFT değerleri (FEV₁, FEV₁/FVC), komorbiditeleri ve akciğer bilgisayarlı tomografisi (BT) bulguları retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Nodül varlığı, sayısı, boyutu ve morfolojik özellikleri kaydedilmiş; SFT parametreleriyle ilişkileri ROC (Receiver Operating Characteristic) analizi ve lojistik regresyon modelleri ile test edilmiştir. Bulgular: Hastaların %52,8'inde (n=150) akciğer nodülü saptandı. Nodül varlığı olan grupta FEV1 (%54,1 ± 18,4'e karşılık %46,9±%16,1) ve FEV₁/FVC (%56,4 ± 10,1'e karşılık %51,6±%10,4) değerleri, nodül bulunmayanlara göre anlamlı derecede daha yüksekti (p=0,001 ve p<0,001). Lojistik regresyon analizinde yalnızca FEV₁/FVC oranı nodül varlığı için bağımsız öngördürücü olarak bulundu (OR=1,034; %95 CI: 1,003–1,065; p=0,029). Ağır KOAH grubunda nodül boyutu ve sayısı anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p=0,008 ve p=0,043). Nodüller en sık üst loblarda yerleşim gösterdi. Malignite öyküsü nodül varlığıyla anlamlı ilişkiliydi (p=0,045). Morfolojik analizde, ağır KOAH hastalarında solid nodül oranı azalırken buzlu cam ve kalsifiye nodüllerin sıklığı arttı. Sonuç: KOAH hastalarında akciğer nodülleri, hastalığın yalnızca rastlantısal bulguları değil, fenotipik özelliklerini ve malignite riskini yansıtan önemli yapılar olarak görünmektedir. Nodül varlığının özellikle FEV₁/FVC oranı ile bağımsız ilişkisi, spirometrik parametrelerin nodül gelişiminde belirleyici rol oynayabileceğini göstermektedir. Bulgular, KOAH yönetiminde toraks BT ve SFT'nin birlikte değerlendirilmesinin, malignite riskini daha doğru öngörmede ve kişiselleştirilmiş takip stratejilerinin geliştirilmesinde değerli olacağını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is an independent risk factor for lung cancer, and pulmonary nodules are frequently encountered in these patients. However, the association between the presence of nodules, pulmonary function test (PFT) parameters, and demographic characteristics has not been fully elucidated. This study aimed to investigate the prevalence, morphological features, and distribution of pulmonary nodules in COPD patients and to assess their relationship with PFT parameters and demographic variables. Materials and Methods: A total of 284 COPD patients were included in the study. Demographic data, smoking history, PFT results (FEV₁, FEV₁/FVC), comorbidities, and thoracic computed tomography (CT) findings were retrospectively analyzed. The presence, size, number, and morphological characteristics of pulmonary nodules were recorded. Their associations with PFT parameters were examined using ROC curve analysis and logistic regression models. Results: Pulmonary nodules were detected in 52.8% (n=150) of the patients. FEV₁ (54.1 ± 18.4%) and FEV₁/FVC (56.4 ± 10.1%) values were significantly higher in the nodule-positive group compared to those without nodules (p=0.001 and p<0.001, respectively). ROC analysis identified cut-off values of 52.5% for FEV₁ and 56.5% for FEV₁/FVC. Logistic regression analysis demonstrated that only the FEV₁/FVC ratio was an independent predictor of nodule presence (OR=1.034; 95% CI: 1.003–1.065; p=0.029). In the severe COPD group, both nodule size and number were significantly higher (p=0.008 and p=0.043). Nodules were most frequently located in the upper lobes. A history of malignancy was significantly associated with nodule presence (p=0.045). Morphological analysis revealed a decreased proportion of solid nodules and an increased frequency of ground-glass and calcified nodules in advanced COPD stages. v Conclusion: In COPD patients, pulmonary nodules appear not merely as incidental findings but as markers reflecting disease phenotypes and malignancy risk. The independent association of nodule presence with the FEV₁/FVC ratio suggests that spirometric parameters may play a key role in predicting nodule development. These findings highlight the clinical value of integrating thoracic CT and PFT assessments in COPD management, allowing for a more accurate prediction of malignancy risk and the development of individualized follow-up strategies.