Entegrasyon sürecini suriyeli kadın çalışanların deneyimleri üzerinden anlamak: Bağcılar ilçesi örneği
Understanding the integration process through the experiences of syrian women workers: The case of Bağcilar district
- Tez No: 1008435
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİKE AKBIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Entegrasyon, Mülteci, Suriyeli Kadın, Göçmen Emeği, Kayıt dışı İstihdam, Tekstil İşçiliği, Mülteciler, Integration, Refugee, Syrian Woman, Immigrant Labor, Unregistered Employment, Textile Workship, Refugees
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Bilim Dalı
Özet
Suriye krizinden sonra Türkiye'ye göç eden mülteci kadınların bir kısmı değişen hayat şartları ve ekonomik koşullar nedeniyle iş hayatına katılmaya başlamışlardır. Bu kadınların ücretli emek piyasalarına katılımı beraberinde çeşitli değişimleri getirmiştir. Bu kadınların birçoğu sahip oldukları dezavantajlı konumları nedeniyle kendilerine ancak kayıt dışılığın yüksek olduğu iş sektörlerinde yer bulabilmiştir. Tekstil sektörü de sürekli işçi açığı olması, nitelikli işgücüne ihtiyaç duymaması gibi birçok nedenden ötürü mültecilerin yoğun bir şekilde eklemlendiği enformel sektörlerin başlıcalarındandır. Tüm olumsuz şartlara rağmen kadın mültecilerin ekonomik süreçlere katılımlarının entegrasyonları ile ilişkisi son derece güçlüdür. Kadının aile içindeki ve toplumdaki bakım veren, öğreten ve birleştiren vasıfları nedeniyle çalışma hayatına katılımları özellikle göç ettikleri yeni ülkelerde kendi toplulukları için“dönüştürücü”bir etki yaratmaktadır. Bu nedenle yerel halk ile birlikte çalışan, kamusal hayata karışan ve yeni ilişkiler geliştiren kadınlar ile çalışma hayatına katılmamış olan mülteci kadınların entegrasyon süreçlerinde önemli farklılıklar olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle bu tezde yukarıda bahsedilen iki kadın mülteci grubunun entegrasyon süreçlerini çalışma deneyimlerinden yola çıkarak anlamak amaçlanmıştır. Bunu başarmak için mülteci yoğunluğunun en fazla sayıda olduğu ilçelerden biri olan Bağcılar'da temel entegrasyon parametreleri dikkate alınarak, 30 kadınla (15'i tekstil işçisi, 15'i çalışmayan) yarı yapılandırılmış mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Bu mülakatlar sonunda entegrasyon süreçlerini gösteren 9 alan belirlenmiş ve saha bulguları bu alanlar doğrultusunda incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Some of the refugee women who migrated to Turkey after the Syrian crisis started to participate to work life due to changing living conditions and economic conditions. The participation of these women in wage labor markets has brought about various changes. Due to their disadvantaged positions, many of these women were only able to find a place for themselves in business sectors where informality is high. The textile sector is the one of the informal sectors where refugees are heavily involved due to many reasons such as the constant shortage of workers and the lack of need for qualified workforce. Despite all the negative conditions, the relationship between the participation of women refugees in economic processes and their integration is extremely strong. Women's participation in working life, due to their caring, teaching and unifying qualities in the family and society, creates a“transformative”effect for their communities, especially in the new countries they migrate to. For this reason, it is thought that there are important differences in the integration processes of women who work with the local people, participate in public life and develop new relationships, and refugee women who have not participated in working life. Therefore, in this thesis, it is aimed to understand the integration processes of the two women refugee groups mentioned above, based on working experiences. In order to achieve this, semi-structured interviews were conducted with 30 women (15 textile workers, 15 non-working) in Bağcılar, one of the districts with the highest number of refugees. At the end of these interviews, 9 areas showing the integration processes were determined and the field findings were examined in line with these areas.