Pistonlu bir kompresör için silindir yaslanmasız krank-biyel mekanizmasının tasarımı, analizleri ve deneysel incelemesi
Desing, analysis and experimental investigation of a crank-connecting rod mechanism without cylinder thrust-side for a piston compressor
  1. Tez No: 1008500
  2. Yazar: ÖZGÜR ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİH OKUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Otomotiv Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Automotive Engineering, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Krank-biyel mekanizması, Motor pistonu, Yan kuvvet, Crank-biel mechanism, Motor piston, Side force
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Otomotiv Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde içten yanmalı motorlar ve yardımcı ekipmanlarda enerji verimliliğini sınırlayan en önemli etkenlerden biri, sürtünmeden kaynaklanan mekanik kayıplardır. Krank–biyel mekanizmasıyla çalışan motor, kompresör ve pompa gibi sistemlerde piston ikincil hareketinin neden olduğu piston–silindir arayüzeyindeki sürtünme, mekanizmanın toplam verimliliğini önemli ölçüde düşürmektedir. Bu çalışmada, söz konusu kayıpları azaltmak amacıyla bir ağır vasıta fren hava kompresörü temel alınmış ve piston ikincil hareketini ortadan kaldıran yeni bir krank–biyel mekanizması geliştirilmiştir. Tasarlanan piston yaslanmasız yapıda piston yalnızca silindir ekseni boyunca hareket etmekte; yanal yükler düşük sürtünmeli lineer yatak üzerinden taşınarak geleneksel mekanizmadaki yaslanma davranışı engellenmiştir. Geleneksel ve yeni mekanizmalara ait analitik modeller oluşturulmuş; piston konumu, hızı, ivmesi ve yanal kuvvetlerini içeren kinematik ve dinamik analizler gerçekleştirilmiştir. Sonlu elemanlar analizleri ile analitik sonuçlar yüksek doğrulukla %5'in altında hata ile doğrulanmış. Yeni mekanizmada yanal kuvvetlerin silindir yüzeyi yerine düşük sürtünmeli lineer yatağa aktarılması sayesinde piston sürtünme kaybı geleneksel sisteme göre %80–85 oranında azalmıştır. Ayrıca piston pim ofseti (±3 mm) ve krank mili ofseti (±12 mm) parametrelerinin etkileri sonlu elemanlar analizi ile incelenmiş ve sürtünme bakımında her iki durum içinde optimum ofset miktarı belirlenmiştir. 600–1050 rpm ve 1–3 bar koşullarında yürütülen deneylerde yeni mekanizma geleneksel mekanizmaya göre, yüksüz durumda güç tüketimini %8,5, yüklü durumda ise %3,3 azaltmıştır. Ayrıca yeni mekanizma, sağladığı kinematik yapı avantajıyla, piston ikincil hareketi sınırlamalarıyla ve yüksek yük altında geleneksel mekanizmaya göre daha yüksek hızda çalışmasıyla debide %2,2'lik bir iyileşme sağlamıştır. Elde edilen tüm bulgular, yeni mekanizmanın sürtünme performansı ve enerji verimliliği açısından geleneksel mekanizmaya göre belirgin üstünlük sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Mechanical losses caused by friction are among the major factors limiting energy efficiency in internal combustion engines and their auxiliary systems. In machines such as engines, compressors, and pumps that operate with a crank–connecting rod mechanism, piston secondary motion generates substantial friction at the piston–cylinder interface, thereby reducing overall performance. To address these losses, this study focuses on a heavy-duty brake air compressor and introduces a novel crank–connecting rod mechanism designed to eliminate piston secondary motion. In the proposed non-thrust configuration, the piston is constrained to move strictly along the cylinder axis, while lateral loads are carried by a low-friction linear bearing, preventing thrust-side contact characteristic of conventional designs. Analytical models of both mechanisms were developed, and kinematic and dynamic analyses—including piston displacement, velocity, acceleration, and lateral forces—were performed. Finite element analyses validated the analytical predictions with less than 5% deviation In the new mechanism, lateral forces are transferred to a low-friction linear bearing instead of the cylinder wall, reducing piston friction loss by 80–85% compared to the traditional system. The effects of piston pin (±3 mm) and crankshaft (±12 mm) offsets were analyzed using the finite element analysis, and the optimum offset values were identified in terms of friction. Experimental tests at 600–1050 rpm and 1–3 bar operating conditions showed that the new mechanism reduces power consumption by 8.5% under no-load and 3.3% under loaded conditions compared to the conventional configuration. Furthermore, the new mechanism, thanks to its kinematic structure advantage, limitations on piston secondary movement, and higher operation speed under high load compared to the conventional mechanism, has provided a 2.2% improvement in flow rate. The findings indicate that the new mechanism offers significant advantages in terms of performance and energy efficiency.