Polikistik over sendromu olan hastalarda inositol kullanımının adet döngüsü üzerine etkilerinin araştırılması
Evaluation of the effects of inositol use on menstrual cycles in patients with polycystic ovary syndrome
  1. Tez No: 1008596
  2. Yazar: SUDABA MAMMADOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL NİHAL BÜYÜK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, inositol, menstrual siklus, insülin direnci, hormonlar, Polycystic ovary syndrome, inositol, menstrual cycle, insulin resistance, hormones
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Polikistik Over Sendromlu Hastalarda İnositol Kullanımının Menstrual Siklus, Metabolik ve Hormonal Parametreler Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmada, polikistik over sendromlu (PCOS) hastalarda inositol kullanımının menstrual siklus düzeni üzerindeki etkisinin yanı sıra, glisemik kontrol, lipid metabolizması ve hormonal parametreler üzerindeki etkilerinin çok yönlü olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, inositol kullanımının bu parametreler üzerindeki bağımsız etkisinin ortaya konulması hedeflenmiştir. Yöntem: Retrospektif olarak planlanan bu çalışmada, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bilkent Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği polikistik over sendromu (PCOS) polikliniğine başvuran ve PCOS tanısı almış hastalar dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen olgular, inositol kullanan ve kullanmayan olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Gruplar arasında menstrual siklus süresi, açlık plazma glukozu, HbA1c, insülin düzeyleri, HOMA-IR, lipid profili (LDL, HDL, trigliserid) ve hormonal parametreler (SHBG, LH/FSH oranı) karşılaştırılmıştır. Ayrıca, potansiyel karıştırıcı değişkenler kontrol edilerek çok değişkenli analizler ile inositol kullanımının bağımsız etkileri değerlendirilmiştir. Bulgular: İnositol kullanan grupta menstrual siklus süresinin daha kısa olduğu ve siklus düzeninin daha iyi olduğu saptanmıştır. Glisemik parametreler açısından değerlendirildiğinde, açlık glukozu ve HbA1c düzeylerinin inositol kullanan grupta daha düşük olduğu gözlenmiştir. Hormonal parametrelerde, SHBG düzeylerinin daha yüksek ve LH/FSH oranının daha düşük olduğu belirlenmiştir. Lipid profili incelendiğinde LDL düzeylerinde azalma izlenirken, trigliserid ve HDL düzeyleri açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır. İnsülin direncinin göstergesi olan HOMAIR değerleri bakımından ise gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. ix Sonuç: İnositol kullanımı, PCOS'lu hastalarda özellikle menstrual siklus düzeninin sağlanması ve glisemik kontrolün iyileştirilmesi üzerinde olumlu etkiler göstermektedir. Bunun yanı sıra hormonal denge üzerinde düzenleyici etkilerinin bulunduğu ve bazı lipid parametrelerinde iyileşme sağlayabileceği görülmektedir. Ancak insülin direnci ve bazı androjenik parametreler üzerindeki etkisinin sınırlı olması, inositol tedavisinin tek başına yeterli olmayabileceğini ve bireyselleştirilmiş, çok yönlü tedavi yaklaşımları içinde değerlendirilmesi gerektiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Effects of Inositol Use on Menstrual Cycle, Metabolic and Hormonal Parameters in Patients with Polycystic Ovary Syndrome Aim: This study aimed to comprehensively evaluate the effects of inositol use on menstrual cycle regulation, glycemic control, lipid metabolism, and hormonal parameters in patients with polycystic ovary syndrome (PCOS), and to determine its independent effects on these variables. Methods: In this retrospective study, patients diagnosed with PCOS who applied to the University of Health Sciences Bilkent City Hospital Department of Obstetrics and Gynecology, PCOS outpatient clinic were included. Patients were divided into two groups as inositol users and non-users. Menstrual cycle duration, fasting plasma glucose, HbA1c, insulin levels, HOMA-IR, lipid profile (LDL, HDL, triglycerides), and hormonal parameters (SHBG, LH/FSH ratio) were compared between the groups. Multivariate analyses were performed to evaluate the independent effects of inositol use after controlling for potential confounders. Results: The inositol group demonstrated shorter menstrual cycle duration and improved cycle regularity. Fasting glucose and HbA1c levels were lower in this group. SHBG levels were higher, while the LH/FSH ratio was lower. LDL levels were decreased, whereas no significant differences were observed in triglyceride and HDL levels. No statistically significant difference was found in HOMA-IR between the groups. Conclusion: Inositol use appears to have beneficial effects on menstrual cycle regulation and glycemic control in patients with PCOS. It may also contribute to hormonal balance and improvement in certain lipid parameters. However, its limited impact on insulin resistance and some androgenic parameters suggests that it should be considered as part of an individualized and multifaceted treatment approach rather than a standalone therapy.