Diferansiye ve yüksek dereceli folikül hücre kökenli tiroid karsinomlarında histolojik parametreler ve ekstranodal uzanımın prognostik değeri
Prognostic value of histologic parameters and extranodal extension in differentiated and high-grade follicular cell–derived thyroid carcinomas
  1. Tez No: 1008600
  2. Yazar: MERAL TOKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLAR POYRAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Tiroid, ekstranodal uzanım, prognoz, Thyroid, extranodal extention, prognosis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
Özet
DİFERANSİYE VE YÜKSEK DERECELİ FOLİKÜL HÜCRE KÖKENLİ TİROİD KARSİNOMLARINDA HİSTOLOJİK PARAMETRELER VE EKSTRANODAL UZANIMIN PROGNOSTİK DEĞERİ Diferansiye ve yüksek dereceli folikül hücre kökenli tiroid karsinomlarında ekstranodal uzanımın (ENE) prognostik değeri bilinmekle birlikte, histopatolojik tanı kriterlerindeki belirsizlikler değerlendirmede standardizasyon sorununa yol açmaktadır. Bu çalışmada ENE, 2025 yılında tanımlanan Head and Neck Consensus Language for Ease of Reproducibility (HN CLEAR) Steering Committee uzlaşı kriterlerine göre yeniden değerlendirilmiş, kriterler doğrultusunda ENE'nin mikroskopik ölçümleri yapılmış ve histolojik parametreler ile hastalık rekürrensi üzerindeki etkisi analiz edilmiştir. Ocak 2010–Haziran 2025 tarihleri arasında folikül hücre kökenli tiroid karsinomu tanısı alan ve boyun lenf nodu diseksiyonu sonucunda metastatik lenf nodu saptanan 192 hasta değerlendirilmiştir. ENE değerlendirmesi iki gözlemci tarafından Head and Neck Consensus Language for Ease of Reproducibility (HN CLEAR) Steering Committee kriterlerine göre yapılmıştır. ENE için lojistik regresyon, rekürrens için Cox regresyon analizi uygulanmıştır. Rekürrens analizi 135 hasta üzerinden gerçekleştirilmiş ve toplam rekürrens oranı %19,3 (26/135) olarak saptanmıştır. Tek değişkenli analizde tümör çapı (p=0,022), vasküler invazyon (p<0,001), perinöral invazyon (p=0,046), metastatik lenf nodu sayısı (p<0,001), en büyük metastatik lenf nodu çapı (p<0,001) ve en büyük metastaz çapı (p<0,001) ENE ile anlamlı ilişkili bulunmuştur. Ancak çok değişkenli analizde yalnızca vasküler invazyonun (OR: 4,966; p=0,020) ve metastatik lenf nodu sayısının (OR: 1,167; p=0,001) ENE için bağımsız prediktör olarak anlamlılığını koruduğu; diğer değişkenlerin anlamlılığını kaybettiği görülmüştür. ENE pozitif grupta rekürrens oranı %25,4 iken ENE negatif grupta %14,5 olarak izlenmiş; ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p=0,110). Ayrıca ENE'nin alt parametreleri olan ENE pozitif lenf nodu sayısı, ENE odak çapı ve milimetrik ölçüm değerleri rekürrens ile ilişkili bulunmamış ve hastalıksız sağkalım üzerinde bağımsız prognostik etki göstermemiştir. Bu çalışmada olguların yeterli izlem bilgilerine tam olarak ulaşılamaması nedeniyle prognostik korelasyon gösterilememiştir. Ancak ENE'nin metastatik yük ile güçlü korelasyon gösterdiğini ve artmış metastatik tümör yükünün bir yansıması olabileceği bilinmektedir. ENE'nin tiroid karsinomlarındaki öneminin varlık temelinde araştırılmasından öte, uzanımının net kriterlerle ölçülerek değerlendirilmesi, standardizasyonunun sağlanması ve prognoz üzerindeki etkilerinin araştırılabilmesi için daha geniş olgu serilerinde izlem bilgileri yeterli hasta gruplarında çalışılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
PROGNOSTIC VALUE OF HISTOLOGIC PARAMETERS AND EXTRANODAL EXTENSION IN DIFFERENTIATED AND HIGH-GRADE FOLLICULAR CELL–DERIVED THYROID CARCINOMAS Extranodal extension (ENE) is recognized as a prognostic factor in differentiated and high-grade follicular cell–derived thyroid carcinomas; however, ambiguities in histopathological diagnostic criteria have hindered standardization. In this study, ENE was re-evaluated according to the 2025 Head and Neck Consensus Language for Ease of Reproducibility (HN CLEAR) Steering Committee criteria. Microscopic measurements of ENE were performed according to these criteria, and their associations with histological parameters and disease recurrence were analyzed. The study included 192 patients with thyroid cancer from January 2010 to June 2025 who had cancer spread to lymph nodes found during neck surgery. ENE assessment was performed independently by two observers using the HN CLEAR Steering Committee criteria. Logistic regression was used to identify factors associated with ENE, and Cox proportional hazards regression was used to assess recurrence. Recurrence analysis was conducted in 135 patients with adequate follow-up data, yielding an overall recurrence rate of 19.3% (26/135). Univariate analysis showed significant associations between ENE and tumor size (p=0.022), vascular invasion (p<0.001), perineural invasion (p=0.046), number of metastatic lymph nodes (p<0.001), largest lymph node diameter (p<0.001), and largest metastatic focus diameter (p<0.001). However, in multivariate analysis, only vascular invasion (OR: 4.966; p=0.020) and the number of metastatic lymph nodes (OR: 1.167; p=0.001) emerged as independent predictors of ENE. The recurrence rate was higher in the ENE-positive group (25.4%) than in the ENE-negative group (14.5%), but this difference was not statistically significant (p=0.110). ENE subparameters—including the number of ENE-positive nodes, ENE focus diameter, and ENE extent—were neither associated with recurrence nor showed independent prognostic impact on disease-free survival. The inability to obtain complete follow-up data for all cases limited the ability to demonstrate a definitive prognostic correlation. Nevertheless, ENE showed a strong association with metastatic burden, suggesting that it may serve as a surrogate marker of increased metastatic tumor burden. Beyond assessing ENE solely on the basis of its presence, precise measurement of its extent using clearly defined criteria and the establishment of standardized evaluation methods are necessary. Larger cohorts with comprehensive follow-up data are required to clarify its true prognostic impact in thyroid carcinomas.