Posterior daimi dişlerde derin dentin çürüğü tedavisinin sağkalımına etki eden faktörlerin değerlendirilmesi
Evulation of factors affecting the survival of deep dentin caries treatment in permanent posterior teeth
  1. Tez No: 1008611
  2. Yazar: ALTINAY DALKILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİD KARABEKİROĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Derin dentin çürüğü, Posterior kompozit restorasyonlar, Uzun dönem sağkalım, Deep dentin caries, Posterior composite restorations, Long-term survival
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışmamızda; posterior daimi dişlerde derin dentin çürüğü tedavisinin sağkalım oranlarını değerlendirmeyi, derin çürük çürük tedavisi yapılmış dişlerin başarısına etki eden faktörleri tanımlayarak bu faktörlerin derin çürük tedavisi sağkalımı üzerindeki etkilerini ayrıntılı biçimde incelemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, 2015-2025 yıllarında arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı'nda posterior daimi dişlerinde derin dentin çürüğü tedavisi yapılmış 18-67 yaş arası 375 hastaya ait toplam 463 restorasyon dahil edilmiştir. Derin çürük tedavisi yapılan dişler klinik ve radyografik olarak değerlendirilmiştir, Restorasyonların klinik olarak değerlendirirken Modifiye USPHS kriterleri olarak kullanılmıştır. Klinik muayene tamamlandıktan sonra hastalara demografik bilgiler, diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı varlığı ve ağız hijyen alışkanlıklarını değerlendirmek için bir anket uygulanmıştır. Çalışma kapsamında istatistik analizler veriler IBM SPPS V27 ile analiz edilmiştir. Hastaların derin dentin çürük tedavi başarı durumlarının belirlenen değişkenlere göre karşılaştırılmasında Pearson Ki-kare testi kullanılmıştır. Derin dentin çürüğü tedavisi yapılan dişlerin sağkalım süresinin değerlendirilmesinde Kaplan Meieri analizi uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmada kapsamında 227 kadın (%60,5),148 erkek (%39,5) olmak üzere 375 hasta, derin çürük tedavisi 361 başarılı (%77,9) ve 102 başarısız (%22,1) olmak üzere toplam 463 diş değerlendirilmiştir. İncelenen 463 dişten 287 (%61,9)'si maksilla, 176 (%38,1)'sı mandibulada yer almış, 262 (%56,5) molar, 201 (%43,5) premolar diş değerlendirilmiştir. Derin dentin çürüğü tedavisi başarılı olan dişlerin ortalama sağkalım süresi 50,68 ay iken, tedavisi başarısız olan dişlerin ortalama sağkalım süresi 28,29 ay olarak hesaplanmıştır. Kaplan-Meieri analizine göre sağkalım oranları 12. ayda %90,3, 60. ayda %76,8 ve 120. ay sonrasında %55,5 olarak belirlenmiştir. Derin çürük tedavisi yapılan dişlerin ömrü ile tedavi başarı durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p=0,001). Sonuç: Posterior daimi dişlerde derin dentin çürüğü tedavisi sağkalımı %78 oranıyla klinik başarısını kanıtlamıştır. Derin çürük tedavi başarısı üzerinde koronal sızdırmazlık ve radyografik uyumun kritik öneme sahip olduğu (p<0,05), buna karşın dişin konumu, kavite sınıfı ve kaide materyali türünün tedavi başarısını istatistiksel olarak etkilemediği saptanmıştır. Derin çürük tedavisi başarısız olan dişlerin çoğunlukla asemptomatik olması, tedavi sonrası periyodik radyografik takibin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This thesis study aims to evaluate the survival rates of deep dentin caries treatment in permanent posterior teeth, to define the factors affecting the success of treated teeth, and to examine in detail the effects of these factors on the survival of deep caries treatment. Materials and Methods: In this study, a total of 463 restorations in 375 patients aged 18-67, who received treatment for deep dentin caries in permanent posterior teeth between 2015 and 2025 at the Necmettin Erbakan University Faculty of Dentistry, Department of Restorative Dentistry, were included. Teeth treated for deep caries were evaluated clinically and radiographically. Modified USPHS criteria were used for the clinical evaluation of the restorations. Following the clinical examination, a questionnaire was administered to the patients to assess demographic information, the presence of teeth clenching (bruxism) and grinding habits, and oral hygiene habits. Statistical analyses within the scope of the study were performed using IBM SPSS V27. The Perarson's Chi-square test was utilized to compare the success status of deep dentin caries treatments according to specified variables. Kaplan-Meier analysis was applied to evaluate the survival time of the teeth treated for deep dentin caries. Results: Within the scope of the study, a total of 463 teeth from 375 patients, consisting of 227 females (60.5%) and 148 males (39.5%), were evaluated; 361 teeth (77.9%) were successful and 102 (22.1%) were unsuccessful. Of the 463 teeth examined, 287 (61.9%) were located in the maxilla and 176 (38.1%) in the mandible; 262 (56.5%) molars and 201 (43.5%) premolars were assessed. The mean survival time for teeth with successful deep dentin caries treatment was 50.68 months, while the mean survival time for unsuccessful treatments was calculated as 28.29 months. According to Kaplan-Meier analysis, survival rates were determined as 90.3% at 12 months, 76.8% at 60 months, and 55.5% after 120 months. A statistically significant relationship was found between the restoration life of teeth treated for deep caries and the treatment success status (p=0.001). Conclusion: Deep dentin caries treatment in permanent posterior teeth has proven its clinical success with a survival rate of 78%. It was determined that coronal sealing and radiographic adaptation have critical importance on the success of deep caries treatment (p<0.05); however, tooth position, cavity class, and the type of base material did not statistically affect the treatment outcome. The fact that most teeth with failed deep caries treatment remained asymptomatic highlights the crucial importance of periodic radiographic follow-up after treatment.