TOT (TRANS OBTURATOR TAPE) CERRAHİSİ OLAN HASTALARIN AMELİYAT ÖNCESİ VE SONRASI UDI-6 (ÜROGENİTALDİSTRES ENVANTERİ) VE ARİZONA CİNSEL YAŞANTILAR ÖLÇEĞİ SKORLAMALARININ KARŞILAŞTIRILMASI
Comparison of Preoperative and Postoperative UDI-6 (Urogenital Distress Inventory) and Arizona Sexual Experience Scale Scores in Patients Undergoing TOT (Transobturator Tape) Surgery
  1. Tez No: 1008630
  2. Yazar: SEHER ODABAŞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEZİBAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Trans Obturatuar Tape, TOT, üriner inkontinans, UDI-6, Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği, kadın pelvik cerrahisi, Transobturator Tape, TOT, urinary incontinence, UDI-6, Arizona Sexual Experiences Scale, female pelvic surgery
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Trans Obturator Tape (TOT) cerrahisi uygulanan hastalarda ameliyat öncesi ve sonrası dönemde üriner semptomlar ve cinsel fonksiyon üzerine olan etkilerin değerlendirilmesidir. Bu doğrultuda, Ürogenital Distres Envanteri (UDI-6) ile semptom değişimi ve Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği (ASEX) ile cinsel fonksiyon farklılıklarının karşılaştırılması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak yürütülen çalışmaya TOT cerrahisi uygulanan 129 hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik ve klinik verileri ile preoperatif ve postoperatif UDI-6 ve ASEX skorları kaydedilmiş ve uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Bulgular: Hastaların medyan yaşı 47 (43–54) yıl, ortalama BMI değeri 29,6 ± 4,6 kg/m2 ve parite medyanı 2 (2–3) olarak saptandı. Olguların %62,0'ı premenopozal olup %90,7'sinde histerektomi öyküsü mevcuttu. Preoperatif UDI-6 skoru 12 (10–15) iken postoperatif dönemde 4 (3–7)'ye gerilemiş ve bu azalma istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p < 0.001). ASEX skorları preoperatif 18 (14–25), postoperatif 17 (15–21) olup aradaki fark anlamlı değildir (p = 0.065). Yaş ve BMI ile skor değişimleri arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır (p > 0.05). Parite ile ASEX değişimi arasında zayıf ancak anlamlı negatif korelasyon bulunmuştur (r = -0.199, p = 0.024). Menopoz durumu, histerektomi öyküsü ve BMI kategorilerine göre yapılan alt grup analizlerinde anlamlı fark saptanmamıştır (p > 0.05). ASEX değişimlerinin hem pozitif hem negatif değerler içermesi bireysel farklılıkları göstermektedir. Sonuç: TOT cerrahisi üriner semptomlarda anlamlı iyileşme sağlamaktadır. Cinsel fonksiyonlar üzerinde ise genel olarak anlamlı bir değişiklik saptanmamış olup bireysel farklılıklar dikkat çekmektedir. Parite, cinsel fonksiyon değişimini etkileyebilecek bir faktör olarak öne çıkmaktadır. Cerrahi öncesi hasta bilgilendirmesi bu açıdan önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effects of Trans Obturator Tape (TOT) surgery on urinary symptoms and sexual function in the preoperative and postoperative periods. In this context, changes in symptom severity were assessed using the Urogenital Distress Inventory (UDI-6), and differences in sexual function were evaluated using the Arizona Sexual Experiences Scale (ASEX). Materials and Methods: This retrospective study included 129 patients who underwent TOT surgery. Demographic and clinical characteristics, as well as preoperative and postoperative UDI-6 and ASEX scores, were recorded and analyzed using appropriate statistical methods. Results: The median age of the patients was 47 (43–54) years, the mean body mass index was 29.6 ± 4.6 kg/m2, and the median parity was 2 (2–3). Of the patients, 62.0% were premenopausal and 90.7% had a history of hysterectomy. The median preoperative UDI-6 score decreased significantly from 12 (10–15) to 4 (3–7) postoperatively (p < 0.001). The median ASEX score was 18 (14–25) preoperatively and 17 (15–21) postoperatively, with no statistically significant difference (p = 0.065). No significant associations were found between age or BMI and score changes (p > 0.05). A weak but statistically significant negative correlation was observed between parity and ASEX score change (r = -0.199, p = 0.024). Subgroup analyses based on menopausal status, hysterectomy history, and BMI categories revealed no significant differences (p > 0.05). The presence of both positive and negative ASEX changes indicated individual variability in sexual function outcomes. Conclusion: TOT surgery provides significant improvement in urinary symptoms. However, no overall significant change was observed in sexual function, although individual variability exists. Parity may be a factor influencing postoperative sexual function outcomes. Preoperative patient counseling should take these findings into consideration.