Asmada kireç stresi üzerine alfa lipoik asit uygulamalarının etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of alpha lipoic acid applications on lime stress in grapevine
- Tez No: 1008638
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE SEMA ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Abiyotik stres, Bağcılık, Vitis vinifera, Abiotic stress, Viticulture, Vitis vinifera
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması ile 1103 Paulsen üzerine aşılanmış Hasandede üzüm çeşidinden oluşan asma fidanlarına alfa lipoik asit uygulamalarının kireç stresi üzerine etkisi incelenmiştir. Ülkemizin Kuzeydoğu bölgesi dışındaki toprakların kireç kapsamlarının genellikle yüksek olduğu bilinmektedir. Sedimanter kökenli ana materyal ve yetersiz yağış bu konuda belirleyici olmaktadır. Yağışın yetersizliği kirecin toprak profilinin belirli katmanlarında birikmesine neden olmaktadır. Yüksek kireç ve yüksek pH ise başta fosfor, demir ve çinko olmak üzere diğer bitki besin maddelerinin bitki tarafından alınımını engellemektedir. Kireçten kaynaklanan stresi ortadan kaldırmak özellikle de kısa vadede mümkün olamamaktadır. Bu nedenle bitkilerde strese dayanım kazandıracak, doğal, kullanımı kolay, pratiğe aktarılabilir ve insan sağlığına zararsız alternatifler bulmak son derece önemlidir. Alfa-lipoik asit (l,2-ditiyolan-3-pentanoik asit; ALA), hem prokaryotik hem de ökaryotik organizmalarda yaygın olan bir ditiol kısa zincirli yağ asididir. ALA ve indirgenmiş formu dihidrolipoik (DHLA), serbest radikalleri azaltabilen, metal iyonlarını şelatlayabilen, oksidatif stresi zayıflatabilen güçlü bir antioksidan potansiyele sahiptir. Bu bileşiğin son yıllarda bitkiler üzerinde kullanımına yönelik çalışmaların arttığı görülmektedir. Bu tez çalışması ile de sera koşullarında saksılarda bulunan Hasandede üzüm çeşidine ait fidanlara 3 dozda ALA uygulaması (Kontrol, 1,0; 2,5 ve 5,0 mM) sonrası fidanlara kireç uygulaması (Kontrol, %10 ve %25) yapılmıştır. Kireç uygulamasını takiben asmalarda zararlanmaların görülmeye başlaması ile alınan yaprak örneklerinde birer stres ürünü olan prolin, lipid peroksidasyonu değerleri ile fenolik bileşik, flavanol ve flavonol birikimindeki değişimler incelenmiştir. Tez çalışması sonunda elde edilen veriler bu bileşiğin kireç stresine karşı kullanım potansiyelinin bulunduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the effects of alpha-lipoic acid applications on lime stress were investigated in grapevine saplings of the Hasandede cultivar grafted onto 1103 Paulsen rootstock. It is well known that soils outside the northeastern region of our country generally have high lime contents. Sedimentary parent material and insufficient precipitation are the main factors contributing to this condition. Inadequate rainfall leads to the accumulation of lime in certain layers of the soil profile. High lime content and elevated soil pH hinder the uptake of essential plant nutrients, particularly phosphorus, iron, and zinc, by plants. Eliminating stress caused by lime, especially in the short term, is not feasible. Therefore, it is of great importance to identify natural, easy-to-use, practical, and human-health-safe alternatives that can enhance stress tolerance in plants. Alpha-lipoic acid (1,2-dithiolane-3-pentanoic acid; ALA) is a short-chain dithiol fatty acid widely present in both prokaryotic and eukaryotic organisms. ALA and its reduced form, dihydrolipoic acid (DHLA), possess strong antioxidant potential due to their ability to scavenge free radicals, chelate metal ions, and mitigate oxidative stress. In recent years, an increasing number of studies have focused on the application of this compound in plants. In this study, grapevine saplings of the Hasandede cultivar grown in pots under greenhouse conditions were treated with ALA at three different doses (Control, 1,0; 2.5; and 5,0 mM), followed by lime applications (Control, 10% and 25%). Leaf samples taken after lime application, when damage began to appear on the vines, changes in proline, lipid peroxidation values, and phenolic compounds, flavanols, and flavonol accumulation a stress product were examined. After the onset of visible damage caused by lime stress, leaf samples were collected to analyze changes in proline, lipid peroxidation, and the phenolic compounds, flavonols and flavanol content, all of which are indicators of stress response. The results obtained at the end of the study demonstrated that alpha-lipoic acid has potential for use in alleviating lime-induced stress in grapevines.