Arapçayı ana dili olarak konuşmayanlar için orta seviye konuşma becerisini geliştirmeye yönelik bir program önerisi
A program proposal aimed at developing intermediate-level speaking skills for non native speakers of Arabic
  1. Tez No: 1008693
  2. Yazar: SHIMAA ELHIMDIAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MARİAM TEKELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Konuşma, Program, Öğrenci seviyesi, Speech, Program, Student level
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Arapçayı ana dili olarak konuşmayan orta düzey öğrencilerin konuşma becerilerini geliştirmeye yönelik işlevsel ve iletişim temelli bir program tasarlamayı amaçlamaktadır. Geliştirilen bu program, öğrencilerin dilsel ve kültürel özellikleri dikkate alınarak, onları gerçek yaşam bağlamlarında etkili iletişim kurmaya teşvik edecek şekilde yapılandırılmıştır. Araştırmacı, tanımlayıcı ve yarı deneysel bir yöntem benimsemiş ve öncelikle hedef kitlenin ihtiyaç analizini gerçekleştirmiştir. Çalışmada, öğrencilerin akıcılık, doğruluk ve etkileşim düzeylerini ölçmeye yönelik standartlaştırılmış göstergeler içeren bir gözlem kartı geliştirilmiş; geçerlilik ve güvenirlik uzman görüşleriyle sağlanmıştır. Program, orta seviyeye uygun olarak düzenlenmiş, gerçekçi diyaloglar, iletişim görevleri ve sınıf içi etkileşimli etkinliklerle desteklenmiştir. Programın etkililiğini ölçmek amacıyla, deney grubunun ön test ve son test puanları arasında istatistiksel analizler yapılmıştır. Normal dağılımın incelenmesi için Shapiro-Wilk testi kullanılmış ve örneklem büyüklüğünün 50'nin altında olması nedeniyle bu test tercih edilmiştir. Elde edilen bulgular, programın uygulanmasının öğrencilerin konuşma becerilerinde anlamlı bir gelişme sağladığını göstermiştir(p < 0.05). Özellikle öğrencilerin akıcılık ve doğruluk düzeylerinde gözle görülür bir artış tespit edilmiştir. Bu çalışma, Arapçayı yabancı dil olarak öğrenenler için konuşma becerilerini geliştirmeye yönelik ihtiyaç temelli, kültürel bağlamlı ve etkileşim odaklı programların önemini vurgulamakta ve geliştirilen uygulamaların öğrenme çıktıları üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to design a functional and communication-oriented program to develop the speaking skills of intermediate-level students whose native language is not Arabic. The developed program was structured by taking into account the linguistic and cultural characteristics of the target learners, encouraging them to communicate effectively in real-life contexts. The researcher adopted a descriptive and quasi-experimental method, beginning with a needs analysis of the target group. Within the scope of the study, an observation form containing standardized indicators was developed to assess students' fluency, accuracy, and interaction levels, and its validity and reliability were confirmed through expert opinions. The program was designed to suit the intermediate level and was supported by realistic dialogues, communicative tasks, and interactive classroom activities. To measure the effectiveness of the program, statistical analyses were conducted on the pre-test and post-test scores of the experimental group. Since the sample size was less than 50, the Shapiro-Wilk test was used to verify the normal distribution of the data. The results revealed statistically significant differences between the pre-test and post-test scores (p < 0.05), and a noticeable improvement was observed in the students' levels of fluency and accuracy after the implementation of the program. This study highlights the importance of needs-based, culturally relevant, and interaction-focused programs in developing speaking skills among learners of Arabic as a foreign language and demonstrates the positive impact of such programs on learning outcomes.