Arı zehri ve Aronia (Aronia melenocarpa) birlikte uygulamasının 4T1 meme kanseri hücreleri üzerine antikanser aktivitesinin araştırılması
Investigation of anticancer activity of bee venom and Aronia (Aronia Melenocarpa) co-treatment against 4T1 breast cancer cells
- Tez No: 1008725
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİDAYET TUTUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Antikanser aktivite, Arı zehri, Aronia, CD31, Ki67, Meme kanseri, Sinerjizma, VEGF, Anticancer activity, Aronia, Bee venom, Breast cancer, CD31, Ki67, Synergism, VEGF
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Farmakoloji ve Toksikolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı arı zehri ve aronia meyvesi ekstraktının ayrı ayrı ve kombine halinde 4T1 meme kanseri hücre üzerinde in vitro ve in vivo antikanser aktivitelerinin araştırılmasıdır. Total fenolik içerik (TPC), antioksidan aktivite (DPPH) ve total antosiyanin içerikleri spektrofotometrik yöntemlerle belirlendi. Aronia meyve ekstraktı polifenolikleri ve arı zehri bileşenleri Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) ile analiz edildi. In vitro canlılık testleri MTT testi yapıldı. In vivo antikanser aktiviteleri 4T1 meme kanseri fare modeli üzerinde değerlendirildi. Toplam 52 fare rastgele dört gruba ayrıldı (n=13). Grup 1 herhangi bir etken madde uygulanmayan kontrol grubudur. Grup 2'ye 12 mg/kg dozunda arı zehri intratümöral uygulama yapıldı ve uygulama bir hafta arayla iki kez tekrarlandı. Grup 3'e aronia meyve ekstraktı 50 mg/kg dozda oral yolla, 15 gün boyunca günlük olarak uygulandı. Grup 4'e ise arı zehri ve aronia ekstraktı belirtilen doz ve uygulama protokolüne uygun şekilde birlikte verildi. Toplam deney süresi 24 gün olarak planlandı. Tümör dokularında histopatolojik ve immunohistokimyasal değerlendirmeler yapıldı. Aronia meyve ekstraktının DPPH, TPC ve total antosiyanin içerik sonuçları sırasıyla 64,070±3,705 mgAAE/g, 106,845±7,801mgGAE/g ve 19,666±0,279 mgCya-3-glu/g kuru ekstrakt olarak bulundu. Ekstrakta en yüksek miktarda (−)-epikateşin tespit edilmiş olup (80283,092 μg/g kuru ekstrakt), bunu kafeik asit (20763,962 μg/g kuru ekstrakt) ve gentisik asit (5044,738 μg/g kuru ekstrakt) takip etti. Antosiyaninler arasında, siyanidin-3-galaktozid yüksek miktarda saptandı (15,167±0,117 mg/g kuru ekstrakt), siyanidin-3-glukozit ise 0,825±0,014 mg/g kuru ekstrakt düzeyinde belirlendi. Arı zehrinin bileşenlerinden olan melittin, fosfolipaz A2 ve apaminin sırasıyla %69,57, %14,05 ve %3,49 olarak bulundu. Arı zehri ve aronia meyve ekstraktı 4T1 meme kanseri hücreleri üzerinde IC50 değerleri sırasıyla 3,2 μg/ml ve 2,74 mg/ml olarak hesaplandı. Arı zehri ve aronia meyvesinin kombinasyonun sinerji açısından değerlendirilmesinde ZIP, Loewe, HSA ve Bliss sinerji skorlarının ortalamaları sırasıyla -1,42; -3,28; 2,67; -2,87 olarak gözlendi ve aditif etki olarak değerlendirildi. 4T1 meme kanseri BALB/c fare modelinde Grup 4 vücut ağırlığı eğrinin altında kalan alan (AUC) değerleri Grup 1'e göre anlamlı yükseldiği gözlendi. Grup 2 ile Grup 3 arasında ΔAğırlık değerleri istatistiksel açıdan anlamlı fark gözlendi. Tümör hacminin AUC değerleri açısından Grup 1 ile Grup 4 arasında istatistiksel açıdan anlamlı azalma gözlendi. 24. günde Grup 4'ün tümör hacmi Grup 1'e göre anlamlı azalma gösterdi. Ki67 H-skorlarında belirgin bir azalma eğilimi izlendi ancak istatistiksel olarak anlamlı değildi. Grup 4 ve Grup 3'te CD31 pozitif damar sayılarında artış eğilimi ve VEGF ekspresyonununda anlamlı artış gözlendi. Sonuç olarak, arı zehri ve aronia meyve ekstraktı deneysel 4T1 meme kanseri modelinde biyolojik aktivite göstermiş olup, elde edilen bulguların klinik açıdan anlamlılığının ortaya konabilmesi için ileri düzey çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the in vitro and in vivo anticancer activities of bee venom and aronia berry extract, separately and in combination, on 4T1 breast cancer cells. Total phenolic content (TPC), antioxidant activity (DPPH), and total anthocyanin content were determined using spectrophotometric methods. Aronia berry extract polyphenolics and bee venom components were analyzed by High-Performance Liquid Chromatography (HPLC). In vitro viability tests were performed using the MTT test. In vivo anticancer activities were evaluated on a 4T1 breast cancer mouse model. A total of 52 mice were randomly divided into four groups (n=13). Group 1 was the control group without any active substance. Group 2 received intratumoral administration of bee venom at a dose of 12 mg/kg, repeated twice at one-week intervals. Group 3 received aronia berry extract orally at a dose of 50 mg/kg daily for 15 days. Group 4 received bee venom and aronia extract together according to the specified dosage and application protocol. The total experimental duration was planned as 24 days. Histopathological and immunohistochemical evaluations were performed on tumor tissues. The DPPH, TPC, and total anthocyanin content results of the aronia fruit extract were found to be 64.070±3.705 mgAAE/g, 106.845±7.801 mgGAE/g, and 19.666±0.279 mgCya-3-glu/g dry extract, respectively. The highest amount of (−)-epicatechin was detected in the extract (80283.092 μg/g dry extract), followed by caffeic acid (20763.962 μg/g dry extract) and gentisic acid (5044.738 μg/g dry extract). Among the anthocyanins, cyanidin-3-galactoside was found in high amount (15.167±0.117 mg/g dry extract), while cyanidin-3-glucoside was determined at a level of 0.825±0.014 mg/g dry extract. Melittin, phospholipase A2, and apamin, components of bee venom, were found to be 69.57%, 14.05%, and 3.49%, respectively. The IC50 values of bee venom and aronia fruit extract on 4T1 breast cancer cells were calculated as 3.2 μg/ml and 2.74 mg/ml, respectively. In evaluating the synergistic effect of the combination of bee venom and aronia berries, the mean synergy scores of ZIP, Loewe, HSA, and Bliss were observed to be -1.42, -3.28, 2.67, and -2.87, respectively, and were considered as additive effects. In the 4T1 breast cancer BALB/c mouse model, Group 4 showed a significantly higher area under the curve (AUC) values compared to Group 1. A statistically significant difference was observed in ΔWeight values between Group 2 and Group 3. A statistically significant decrease was observed in tumor volume AUC values between Group 1 and Group 4. On day 24, Group 4 showed a significant decrease in tumor volume compared to Group 1. A decrease in Ki67 H-scores was observed, but it was not statistically significant. An increase in the number of CD31-positive vessels and a significant increase in VEGF expression were observed in Groups 4 and 3. In conclusion, bee venom and aronia berry extract demonstrated biological activity in an experimental 4T1 breast cancer model, but further studies are needed to determine the clinical significance of these findings.