Milli Mücadele romanında Türk halkı
Turkish folk in the novels of Turkish National Struggle
- Tez No: 1008762
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN CAN ERDEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk İnkılap Tarihi, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, History of Turkish Revolution, History, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Atatürk, Mustafa Kemal, Milli Mücadele, Türk romanı, Atatürk, Mustafa Kemal, National Struggle, Turkish novel
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
Özet
Millî Mücadele Romanında Türk Halkı isimli bu çalışma, Millî Mücadele Dö-nemi'ni idrak etmiş yazarların kaleme aldığı on dokuz devir romanını tahlil ve tetkik ederek, dönemin toplumsal yapısını ve Türk halkının tutumunu edebî metinler üzerin-den değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Millî Mücadele, yalnızca bir askerî zafer değil; millet iradesinin gücünün temsili ve bir varoluş davasıdır. Bu nedenle Millî Mücadele Dönemi devir romanları sadece sanat ürünü değil ayrıca dönemin ruhunu, Türk halkı-nın fedakârlığını ve cesaretini, toplumsal hafızayı yansıtan, millî şuuru besleyen ve milletleşmeyi destekleyen önemli kaynaklardır. Çalışmada tarihî roman ile devir romanı arasındaki farka dikkat çekilmiş devir romanlarının yazarlarının anlattıkları dönemin tanığı olmaları sebebiyle bu eserlerin birinci elden kaynak değeri taşıdığı ileri sürülmüştür. Romanların, hatırat ve belgelerle birlikte değerlendirilmesi, dönemin gündelik hayatına, halkın diline, duygularına ve değerlerine dair ayrıntıların görünür kılınmasına imkân tanımaktadır. Bu yaklaşım ta-rih ile edebiyatı karşı karşıya getiren anlayışı reddetmekte ve iki alan arasında bütün-leyici bir ilişki kurmaktadır. Araştırma, genç kuşaklara ve bilimsel tarih ile arasında mesafe bulunan halk kitlelerine tarih bilinci kazandırmada devir romanlarının hayal gücünü harekete geçi-ren ve muhayyilede canlandırma imkânı sunan niteliğinden yararlanılmasının önemini vurgulamaktadır. Devir romanlarının eğitim alanında, özellikle Atatürk İlkeleri ve İn-kılâp Tarihi derslerinde yardımcı kaynak şeklinde kullanılması bilgiyi duyguyla har-manlayarak öğrenmenin kalıcılığını arttıracaktır. Neticede Millî Mücadele devir romanları; tarihi belgelerin soğuk yüzünde gö-rünmeyen, halkın yaşantısına ve hissiyatına dair teferruatı aktararak, tarihî bilginin canlı bir tecrübeye dönüşmesini sağlayan vazgeçilmez kaynaklardır. Bu sebeple tarih ile edebiyatın birlikte değerlendirilmesi, geçmişten devralınan mirasın geleceğe gü-venle aktarılmasında en doğru yollardan biridir.
Özet (Çeviri)
This study titled The Turkish People in the National Struggle Novel aims to evaluate the social structure of the period and the attitude of the Turkish people thro-ugh literary texts by analyzing and examining nineteen period novels written by aut-hors who experienced the National Struggle Period. The National Struggle is not only a military victory; it is the representation of the power of the will of the nation and a struggle for existence. For this reason, the period novels of the National Struggle Pe-riod are not only works of art but also important sources that reflect the spirit of the period, the sacrifice and courage of the Turkish people, the social memory, nourish the national consciousness, and support nation-building. In the study, attention has been drawn to the difference between the historical novel and the period novel, and it has been asserted that these works have the value of first-hand sources since the authors of period novels are witnesses to the period they narrate. Evaluating the novels together with memoirs and documents makes it possible to render visible the details regarding the daily life of the period, the language, emo-tions, and values of the people. This approach rejects the understanding that sets his-tory and literature against each other and establishes a complementary relationship between the two fields. The research emphasizes the importance of benefiting from the quality of pe-riod novels, which activate the imagination and provide the opportunity to animate in the mind, in instilling historical consciousness in younger generations and in the mas-ses of people who have a distance from scientific history. The use of period novels in the field of education, especially in Atatürk's Principles and History of Revolution co-urses, as auxiliary resources will increase the permanence of learning by blending knowledge with emotion. In conclusion, the period novels of the National Struggle are indispensable so-urces that, by conveying the details of the life and feelings of the people which are not visible on the cold face of historical documents, enable historical knowledge to trans-form into a vivid experience. For this reason, evaluating history and literature together is one of the most correct ways of transferring the heritage inherited from the past to the future with confidence.