Sağlık Hakkı Algısı ve Tutum Ölçeği (SHATÖ) geliştirme çalışması
Development of the Right to Health Perception and Attitude Scale (RHPAS)
  1. Tez No: 1008780
  2. Yazar: ALİCAN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEVRA KARACA BIÇAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık hakkı, Sağlık bileşenleri, Ölçüm aracı, Sağlık hakkı algısı, Sağlık hakkı tutumu, Halk sağlığı, Right to health, Health components, Measurement tool, Perception of right to health, Attitude towards right to health, Public health
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Metodolojik olarak planlanan bu araştırma Sağlık Hakkı Algısı ve Tutum Ölçeğini geliştirmek ve bireylerin sağlık hakkı bileşenlerine yönelik algı ve tutumlarını etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Antalya Kepez Devlet Hastanesi polikliniklerine başvuru yapan 18 yaş üzeri bireyler oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini dahil edilme kriterlerine uyan 443 gönüllü katılımcı oluşturmuştur. Araştırma Verileri Kişisel Bilgi Formu ve Sağlık Hakkı Algısı ve Tutum Ölçeği taslak formu kullanılarak toplanmıştır. Ölçek geliştirme süreci kapsamında madde havuzu oluşturma, uzman görüşü alma, kapsam geçerlilik analizi yapma, pilot çalışma yapma ve verilerin toplanmasını yer almaktadır. Veri analizinde; Kapsam geçerliliği için Davis ve Lawshe tekniği ile KGİ ve KGO değerleri, Açımlayıcı faktör analizi için KMO ve Bartlett katsayıları, Doğrulayıcı faktör analizi ve PATH diyagramı, İç tutarlılık için Cronbach α katsayısı ve Omega indeksleri kullanılmıştır. Ölçek düşünce alt boyutu ve eylem alt boyutu ile kuramsal yapıya uygun olarak 2 faktörlü yapıya, 25 madde ile uygunluk göstermiştir. Sağlık Hakkı Algısı ve Tutum Ölçeği toplam Cronbach α katsayısı 0.977'dir. Düşünce alt boyutu Cronbach α katsayısı 0.990 ve Eylem alt boyut Cronbach α katsayısı 0.943 olarak saptanmıştır. Sonuç olarak bu araştırmada Sağlık Hakkı Algısı ve Tutum Ölçeği'nin (SHATÖ) geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This methodologically planned research was conducted to develop the Right to Health Perception and Attitude Scale and to determine the factors influencing individuals' perceptions and attitudes towards the components of the right to health. The study population consisted of individuals over the age of 18 who applied to the outpatient clinics of Antalya Kepez State Hospital. The study sample comprised 443 volunteer participants who met the inclusion criteria. Research data were collected using a Personal Information Form and the draft form of the Right to Health Perception and Attitude Scale. The scale development process included creating an item pool, obtaining expert opinions, conducting content validity analysis, performing a pilot study, and collecting data. In the data analysis, CVI and CVR values via Davis and Lawshe techniques for content validity, KMO and Bartlett coefficients for exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis and PATH diagram, and Cronbach's $\alpha$ coefficient and Omega indices for internal consistency were utilized. The scale demonstrated compatibility with a 2-factor structure consisting of thought and action sub-dimensions, comprising 25 items in accordance with the theoretical framework. The total Cronbach's $\alpha$ coefficient for the Right to Health Perception and Attitude Scale was 0.977. The Cronbach's $\alpha$ coefficient was determined to be 0.990 for the thought sub-dimension and 0.943 for the action sub dimension. In conclusion, this research determined that the Right to Health Perception and Attitude Scale (RHPAS) is a valid and reliable scale.