Tütün kullanımı, stres ve arabesk müzik dinleme arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination the relationship between tobacco use, stress, and listening to arabesque music
- Tez No: 1008790
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI GERÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Arabesk müzik, Arabesque music
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, bireylerin arabesk müziğe yönelik tutumları ile algıladıkları stres düzeyleri ve nikotin bağımlılıkları arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla planlanmıştır. Çalışmada arabesk müzik dinleme sıklığının bu değişkenlerle eşzamanlı değişimi ile arabesk müziğe yönelik tutum ve algılanan stresin nikotin bağımlılığı üzerindeki açıklayıcı gücü incelenmektedir. Araştırmanın çıkış noktası, bir yandan nikotin bağımlılığının hem dünyada hem de Türkiye'de önemli bir halk sağlığı sorunu oluşturması, diğer yandan müziğin bireylerin duygu durumlarını düzenleme ve stresle başa çıkma süreçlerinde işlevsel bir araç olarak kullanıldığına dair bulgulardır. Türkiye bağlamında arabesk müzik; göç, kentleşme, sosyo-ekonomik güçlükler, yalnızlık ve çaresizlik gibi temalarla iç içe geçmiş, geniş kitlelerin duygusal ifade alanlarından biri haline gelmiştir. Bu nedenle arabesk müziğe yönelik tutumların, bireylerin stres düzeyi ve nikotin kullanımına ilişkin örüntüleriyle nasıl ilişkilendiğini ortaya koymak hem müziğin psikolojik işlevini anlamak hem de bağımlılıkla ilgili önleme ve müdahale çalışmalarına katkı sağlamak açısından önem taşımaktadır. Çalışmanın bir diğer amacı, arabesk müziğe yönelik tutumu ölçmeye yönelik bir ölçek geliştirmek ve bu ölçeğin geçerlik ve güvenirliğini incelemektir. Böylece arabesk müzikle ilişkili tutumsal boyutların daha görünür kılınması ve ileride yürütülecek araştırmalarda kullanılabilecek, psikometrik açıdan sağlam bir ölçme aracının alanyazına kazandırılması hedeflenmiştir. Bu yönleriyle araştırma, stres, bağımlılık ve müzik tercihlerini birlikte ele alması bakımından sınırlı sayıdaki çalışmaya yeni bir örnek eklemektedir.
Özet (Çeviri)
This study was designed to examine the relationships between individuals' attitudes toward arabesque music, their perceived stress levels, and their nicotine dependence. In addition, it investigates how frequently listening to arabesque music covaries with these variables and to what extent attitudes toward arabesque music and perceived stress explain nicotine dependence. The starting point of the research is the fact that, on the one hand, nicotine dependence constitutes a significant public health problem both in the world and in Türkiye, and on the other hand, music is used as a functional tool in regulating emotions and coping with stress. In the Turkish context, arabesque music has become one of the main channels of emotional expression for large segments of society, intertwined with themes such as migration, urbanization, socioeconomic hardship, loneliness, and helplessness. For this reason, revealing how attitudes toward arabesque music are related to individuals' stress levels and patterns of nicotine use is important both for understanding the psychological functions of music and for contributing to prevention and intervention efforts in the field of addiction. Another aim of the study is to develop a scale to measure attitudes toward arabesque music and to examine the validity and reliability of this instrument. In this way, it is intended to make the attitudinal dimensions associated with arabesque music more visible and to provide a psychometrically sound measurement tool that can be used in future research. In these respects, the study adds a new example to the limited number of works that consider stress, addiction, and musical preference together.