Tütün kullanım bozukluğu ile öfke ve algılanan stres arasındaki ilişki
The relationship between tobacco using disorder,anger and perceived stress
  1. Tez No: 460715
  2. Yazar: UĞUR AYLAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMAL ONUR NOYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Tütün, sigara kullanımı, öfke, algılanan stres, Tobacco, smoking, anger, perceived stress
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Tütün kullanım bozukluğu günümüzde ölümle sonuçlanabilen ciddi rahatsızlıklardan biridir. Tütün kullanımından kaynaklı sağlık sorunlarına yapılan harcamalar her ülkenin ekonomisinde ciddi bir yer tutmaktadır. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, ölümlerin %10'u tütün ürünlerini kaynaklıdır(WHO,2007). Bilim insanları sigaranın sağlığa zarar verdiği konusunda uzlaşmışlardır. Türkiye'de devlet bu durumu engellemek için çeşitli tedbirler almaktadır. Sigara kullanımının bir takım değişkenlere bağlı olarak farklılık gösterip göstermediği önemli bir çalışma konusudur. Bu çalışmanın konusu ve amacı sigara bağımlılığına sebep olan birçok etkenin incelenmesidir. Öfke, algılanan stres gibi nedenler sigara içmeye sebebiyet verebilmektedir. Araştırmamızın amacı bu etkenlerin sigara bağımlılığıyla ilişkili olup olmadığını bulmaktır. Çalışmada kullanılan ölçekler öfke, stres ve nikotin bağımlılığı ile ilgilidir. Çalışmada öfke, algılanan stres ve tütün kullanım bozukluğu, çeşitli sosyo-demografik değişkenler açısından incelenmiştir. Ölçekler arası korelasyonlar ve diğer değişkenler incelendiğinde anlamlı sonuçlara rastlanmıştır. Yöntemsel önerilerin haricinde stres ve öfke konusunda da bir takım koruyucu önlemlerin alınması çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
Today, tobacco use disorder is one of the serious diseases that can result in death. The xpenditures on health problems caused by smoking are serious in the economy of every country. According to the World Health Organization, 10% of deaths are due to tobacco products (WHO, 2007). Scientists have agreed that smoking harms health. In Turkey, the state has taken various measures to prevent this situation. Whether cigarette use differs depending on a number of variables is an important issue. The subject of this study is to examine the many factors that cause the intentional and objective cigarette addiction. The reasons such as anger, perceived stress can cause smoking. The aim of our research is to find out whether these factors are related to smoking dependence. The scales used in this study are related to anger, stress and nicotine addiction. Anger in work, perceived stress and tobacco use disorder were examined in terms of various socio-demographic variables. When the correlations between scales and other variables were examined, significant results were found. In addition to the methodological recommendations, it is very important to take some protective measures in relation to stress and anger.