Glioblastomda miR-182-5p, miR-328-3p, miR-339-5p, miR-340-5p ve miR-543'ün tümör doku ve periferik kan örneklerindeki ekspresyonu ve biyobelirteç potansiyelinin değerlendirilmesi
Evaluation of the expression of miR-182-5p, miR-328-3p, miR-339-5p, miR-340-5p and mir-543 in tumor tissue and peripheral blood samples and their biomarker potential in glioblastoma
  1. Tez No: 1008816
  2. Yazar: UĞUR FİDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİCAN TAHTA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Onkoloji, Tıbbi Biyoloji, Neurosurgery, Oncology, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Glioblastom, miRNA, miR-182-5p, miR-328-3p, miR-339-5p, miR-340-5p, miR-543, Glioblastoma, microRNA, miR-182-5p, miR-328-3p, miR-339-5p, miR-340-5p, miR-543
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, glioblastom hastalarında miR-182-5p, miR-328-3p, miR-339-5p, miR-340-5p ve miR-543 miRNA'larının tümör dokusu ve periferik kan (serum) örneklerindeki ekspresyon düzeylerini değerlendirmek ve bu miRNA'ların glioblastom ayırımındaki biyobelirteç potansiyelini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya toplam 49 katılımcı dahil edildi (glioblastom n=28, epilepsi n=6, sağlıklı kontrol n=15). Glioblastom ve epilepsi gruplarında cerrahi sırasında elde edilen doku örnekleri ile tüm gruplardan alınan serum örnekleri analiz edildi. miRNA ekspresyonları qRT-PCR yöntemiyle belirlendi, RNU6 endojen kontrol olarak kullanıldı ve ekspresyonlar ΔCt/2^-ΔΔCt yöntemiyle hesaplandı. İstatistiksel analizler SPSS 27.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA) yazılımı ile yapıldı; normallik Shapiro–Wilk testi ile değerlendirildi. Grup karşılaştırmaları için uygun parametrik ve non-parametrik testler, korelasyonlar için Pearson analizi ve tanısal performans için ROC analizi uygulandı. Bulgular: Glioblastom grubunda doku miR-182-5p (p=0,008), miR-328-3p (p<0,001), miR-340-5p (p<0,001) ve miR-543 (p<0,001) düzeyleri epilepsi grubuna göre anlamlı farklılık gösterirken, miR-339-5p için anlamlı fark saptanmadı (p=0,299). Serumda (likit biyopsi) miR-182-5p, miR-328-3p, miR-339-5p ve miR-543 düzeyleri gruplar arasında anlamlı farklılık gösterdi (tümü p<0,001), miR-340-5p için anlamlılık izlenmedi (p=0,436). Doku ve serum ekspresyonları arasında miR-182-5p (r=0,655; p<0,001) ve miR-339-5p (r=0,696; p<0,001) için güçlü pozitif korelasyonlar izlendi. ROC analizinde özellikle miR-182-5p'nin hem doku hem serumda ayırt edici performans göstermesi (doku AUC=0,840; serum AUC=0,940) dikkat çekiciydi; ayrıca doku miR-340-5p (AUC=0,987) ve miR-328-3p (AUC=0,955) ile serum miR-328-3p (AUC=0,914) ve miR-543 (AUC=0,861) yüksek tanısal performans sergiledi. Sonuç: miR-182-5p, hem tümör dokusunda hem de serumda belirgin farklılaşması ve serumda yüksek AUC değeri ile en güçlü tanısal biyobelirteç adayı olarak öne çıkmıştır. Serumda anlamlı düzeyde farklılaşan miR-182-5p, miR-328-3p, miR-339-5p ve miR-543, likit biyopsi yaklaşımı açısından umut verici biyobelirteç adaylarıdır; doku düzeyinde ise miR-340-5p ve miR-328-3p en yüksek ayırt ediciliği göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the expression levels of miR-182-5p, miR-328-3p, miR-339-5p, miR-340-5p, and miR-543 in tumor tissue and peripheral blood (serum) samples of patients with glioblastoma and to investigate their potential as diagnostic biomarkers. Materials and Methods: A total of 49 participants were included (glioblastoma n=28, epilepsy n=6, healthy controls n=15). Tumor tissue samples obtained during surgery from glioblastoma and epilepsy groups, as well as serum samples from all groups, were analyzed. miRNA expression levels were determined by quantitative real-time PCR (qRT-PCR), using RNU6 as the endogenous control, and calculated with the ΔCt/2^−ΔΔCt method. Statistical analyses were performed using SPSS version 27.0(IBM Corp., Armonk, NY, USA). Normality was assessed with the Shapiro–Wilk test. Appropriate parametric or non-parametric tests were applied for group comparisons, Pearson correlation analysis was used to assess associations, and receiver operating characteristic (ROC) analysis was conducted to evaluate diagnostic performance. Results: In the glioblastoma group, tissue levels of miR-182-5p (p=0.008), miR-328-3p (p<0.001), miR-340-5p (p<0.001), and miR-543 (p<0.001) differed significantly compared with the epilepsy group, whereas no significant difference was observed for miR-339-5p (p=0.299). In serum samples (liquid biopsy), miR-182-5p, miR-328-3p, miR-339-5p, and miR-543 levels showed significant differences among the study groups (all p<0.001), while miR-340-5p did not demonstrate a significant change (p=0.436). Strong positive correlations between tissue and serum expression levels were observed for miR-182-5p (r=0.655; p<0.001) and miR-339-5p (r=0.696; p<0.001). ROC analysis highlighted the discriminatory performance of miR-182-5p in both tissue and serum (tissue AUC=0.840; serum AUC=0.940). In addition, high diagnostic performance was observed for tissue miR-340-5p (AUC=0.987) and miR-328-3p (AUC=0.955), as well as for serum miR-328-3p (AUC=0.914) and miR-543 (AUC=0.861). Conclusion: miR-182-5p emerges as the strongest diagnostic biomarker candidate, owing to its consistent differential expression in both tumor tissue and serum and its high AUC value in serum. Moreover, serum miR-182-5p, miR-328-3p, miR-339-5p, and miR-543 demonstrate promising potential as liquid biopsy–based biomarkers for glioblastoma, while tissue miR-340-5p and miR-328-3p exhibit the highest diagnostic discriminative power at the tissue level.