Mastositoz hastalarında dijital PCR (dPCR) yöntemi ile saptanan c-KIT mutasyonları allel yükünün klinik ve laboratuvar parametrelere etkisinin araştırılması
Investigation of the association between c-KIT mutation allele burden detected by digital PCR (dPCR) and clinical and laboratory parameters in patients with mastocytosis
- Tez No: 1008857
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİMGE ERDEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Hematolojik neoplazmlar, Mast hücreleri, Mastositoz, Mutasyon, Polimeraz zincirleme reaksiyonu, Hematologic neoplasms, Mast cells, Mastocytosis, Mutation, Polymerase chain reaction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Sistemik Mastositoz (SM), kemik iliği ve/veya diğer organlarda neoplastik mast hücre infiltrasyonu ile karakterize bir hematolojik neoplazidir. Olguların büyük çoğunluğunda periferik kanda da saptanabilen KIT D816V mutasyonu hastalık biyolojisi ve prognoz ile ilişkili önemli bir biyobelirteçtir. Bu çalışmada, mastositoz tanılı hastalarda dijital PCR (dPCR) yöntemi kullanılarak saptanan KIT mutasyonlarının (D816V, D816H, D816Y) ve mutasyon varyant allel yükünün (VAF) klinik hastalık alt tipleri, laboratuvar ve klinik parametreler ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Hastalar ve yöntemler: Çalışmaya 2020-2025 yılları arasında İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Hematoloji Bilim Dalı'nda takip edilen 121 mastositoz tanılı hasta dahil edildi. Hastaların başvurusundaki klinik bulguları, laboratuvar parametreleri ve kemik iliği infiltrasyon paternleri arşiv dosyalarından retrospektif olarak incelendi. Tanı sırasında alınıp saklanan kan örneklerinden KIT mutasyonu dPCR yöntemi ile analiz edildi ve allel yükü kantitatif olarak ölçüldü. Bulgular: Hasta grubunda dPCR yöntemi ile mutasyon saptama oranı %85,1 ve KIT D816V medyan varyant allel frekansı (VAF) değeri %0,2 saptandı. Kutanöz mastositozdan agresif sistemik mastositoza doğru allel yükünde artış gözlendi (p<0,001). dPCR yöntemi, RT-PCR'a kıyasla daha yüksek mutasyon saptama oranı gösterdi ve düşük allel yüküne sahip olgularda tanısal katkı sağladı. ROC analizinde mortaliteyi öngören %0,26 VAF eşik değeri belirlendi (p=0,048) ve sağ kalım karşılaştırmasında anlamlı bulundu (p=0,049). Bu eşiğin üzerindeki grupta gastrointestinal semptomlar, splenomegali, lenfadenopati ve kemik iliği infiltrasyon paternleri ile anlamlı ilişki gözlendi; cilt bulguları, anafilaksi ve kemik mineral yoğunluğu ile VAF arasında ise ilişkili saptanmadı. Literatürde kabul gören VAF %2 allel yükü eşiğinin üzerinde olması ise hemoglobin ve albümin düşüklüğü; ALP, beta-2 mikroglobulin ve inflamatuar belirteçlerin yüksekliği ile ilişkili bulundu. Sonuç: KIT D816V allel yükü, mastositoz hastalarında hastalık yükünü ve klinik fenotipi yansıtan kantitatif bir biyobelirteçtir. dPCR kullanımı, düşük allel yüküne sahip olgularda tanısal duyarlılığı artırarak erken tanıya katkı sağlar ve hastalık yükünün objektif değerlendirmesinde klinik olarak değerli bir araç olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Systemic mastocytosis (SM) is a hematologic neoplasm characterized by neoplastic mast cell infiltration in the bone marrow and/or other organs. The KIT D816V mutation, detectable in peripheral blood in most cases, is a key biomarker associated with disease biology and prognosis. This study aimed to evaluate the association between KIT mutations (D816V, D816H, D816Y) detected by digital PCR (dPCR) and variant allele fraction (VAF) with clinical subtypes, laboratory findings, and clinical features in patients with mastocytosis. Methods: A total of 121 patients diagnosed with mastocytosis and managed at the Department of Hematology, Istanbul Faculty of Medicine, between 2020 and 2025 were included in this retrospective study. Clinical findings at presentation, laboratory parameters, and bone marrow infiltration patterns were retrospectively reviewed from archived medical records. Peripheral blood samples obtained at diagnosis and stored were analyzed for KIT mutations using digital PCR (dPCR), and allele burden was quantitatively assessed. Results: The mutation detection rate by dPCR was 85.1%, with a median KIT D816V VAF of 0.2%. Allele burden increased significantly from cutaneous to advanced systemic mastocytosis (p<0.001). dPCR demonstrated higher sensitivity compared to RT-PCR, particularly in cases with low allele burden. a VAF cut-off value of 0.26% for predicting mortality (p=0.048), which was also significant in survival analysis (p=0.049). Higher VAF was significantly associated with gastrointestinal symptoms, splenomegaly, lymphadenopathy, and bone marrow infiltration patterns, while no association was found with skin involvement, anaphylaxis, or bone mineral density. A VAF above 2% was associated with lower hemoglobin and albumin levels, and higher alkaline phosphatase, beta-2 microglobulin, and inflammatory markers. Conclusion: KIT D816V allele burden is a quantitative biomarker reflecting disease burden and clinical phenotype in patients with mastocytosis. The use of dPCR enhances diagnostic sensitivity, particularly in cases with low allele burden, thereby contributing to early diagnosis and providing a clinically valuable tool for the objective assessment of disease burden.