Melanom dışı deri kanserlerinde p27(Kip1) ve p57(Kip2) proteini ve önemi
Importance of p27Kip1 and p57 Kip2 proteins in Non-Melanoma Skin Cancers.
  1. Tez No: 508470
  2. Yazar: SABAHAT BÜYÜKTURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER BOZDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Bazal hücreli karsinoma, skuamöz hücreli karsinoma, siklin bağımlı kinaz inhibitörleri, onkogenez, p27Kip1, p57Kip2, Basal cell carcinoma, squamous cell carcinoma, cyclin-dependent kinase inhibitors, oncogenesis, p27Kip1, p57Kip2
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Melanom Dışı Deri Kanserlerinde p27Kip1 ve p57 Kip2 Proteini ve Önemi, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Derinin bazal hücreli kanserleri insanlarda görülen en sık malign tümördür ve tüm deri kanserlerinin yaklaşık % 65-70 ini oluşturur. Bazal hücreli kanserler ciddi invazyon kapasitelerine rağmen çok düşük oranda metastaz yaparlar. Skuamöz hücreli karsinom, beyaz ırkta ikinci sıklıkta görülen deri kanseridir. Metastaz riskinin yüksek olması nedeniyle BHK'lardan ayrılır. P27Kip1 ve P57Kip2 hücre döngüsünün kontrolünde yer alan iki önemli siklin bağımlı kinaz inhibitörüdür. Bu çalışmanın amacı bu iki proteinin melanom dışı deri kanserlerindeki önemini ve onkogeneze katkısını araştırmaktır.Bu araştırmada, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Bölümü`nde tanı almış 50 bazal hücreli karsinom, 9 skuamoz hücreli karsinom ve 7 normal deri olgusuna ait parafin bloklardan hazırlanan kesitlerde immünohistokimyasal olarak P27Kip1 ve P57Kip2 ekspresyonları incelenmiştir. Her olguda tümörü temsil eden bir parafin blok seçilerek klasik işaretli septavidin biyotin peroksidaz yöntemi kullanılarak P27 Kip1Ab-1(Labvision Ltd.) ve P57 Kip2 Ab-3 (Labvision Ltd. KP-39) primer antikorları uygulandı. Her iki antikor için de hem sitoplazmik hem nükleer boyanma pozitif kabul edildi. P27Kip, 50 bazal hücreli karsinom olgusunun %74' ünde pozitif ve P57Kip2 ise %70'inde pozitif olarak saptandı. Skuamoz hücreli karsinomların tümünde boyanma izlendi. Her iki protein de bazal hücreli ve skuamoz hücreli karsinomlarda komşuluktaki deriye ve normal deriye göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha az eksprese olmaktaydı. p27Kip1 ve p57Kip2 proteinlerinin tümör komşuluğundaki deride, normal deriye göre daha fazla eksprese olduğu saptandı.Bazal hücreli ve Skuamoz hücreli karsinomlarda P27Kip1 ve P57Kip2 ekspresyonunun komşuluktaki normal deriye oranla belirgin azalma gösterdiği dikkati çekmiştir. Hücre çoğalmasını denetleyen mekanizmada özel bir görevi olan bu proteinlerin düzeyinin azalmasının, hücrelerin çoğalmasını tetikleyerek, bazal hücreli ve skuamoz hücreli karsinomların onkogenezine katkısı olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
The basal cell cancers (BHC) of skin is the most common malign tumor on humans and it accounts for nearly 65-70 % of all skin cancers. Despite basal cell cancers having serious invasion potential, they made metastasis to a small degree. Squamous cell carcinoma is the second common form of skin cancer in white race. It differs from BHC due to having high risk metastasis. P27Kip1 and P57Kip2 are two important cyclin-dependent kinase inhibitors in the control of cell cycle. The purpose of this study is to investigate the importance of these two proteins in non-melanoma skin cancer and their contribution to oncogenesis.In this study, P27Kip1 and P57Kip2 expressions were investigated immunohistochemically in paraffin block incisions prepared from 50 basal cell carcinoma, 9 squamous cell carcinoma and 7 normal skin case which are diagnosed in the pathology department of Medicine Faculty of Kırıkkale University. In all cases, by choosing a paraffin block representing tumor and using classical marked streptavidin biotin peroxidase method, P27 Kip1Ab-1(Labvision Ltd.) and P57 Kip2 Ab-3 (Labvision Ltd. KP-39) primer antibodies were applied. For both antibodies, cytoplasmic and nuclear staining were accepted as positive. P27Kip1 was determined as positive in 74 % of 50 basal cell carcinoma while P57Kip2 70 %. In all squamous cell carcinomas, staining was observed. Both of the proteins were statistically less expressive in squamous cell carcinoma when compared to neighboring skin and normal skin. In tumor neighboring skin, p27Kip1 and p57Kip2 proteins were determined as more expressive compared to normal skin. In basal cell and squamous cell carcinomas, it attracted attention that P27Kip1 and P57Kip2 expressions showed significant reduction when compared to normal skin. It is thought that the reduction in the levels of these proteins having a special function in the mechanism of cell increase has contribution to oncogenesis of basal cell and squamous cell carcinomas.