Derinin bazal hücreli, skuamöz hücreli ve merkel hücreli neoplazilerinde EZH2 immunohisyokimyasal ekspresyonunun değerlendirilmesi
Evaluation of EZH2 immunohistochemical expression in basal cell, squamous cell and merkel cell neoplasies of the skin
  1. Tez No: 892643
  2. Yazar: SENA ECİN DEMEZOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM LEBLEBİCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Aktinik keratoz, bazal hücreli karsinom, Bowen hastalığı, EZH2, in situ skuamöz hücreli karsinom, keratoakantom, Merkel hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom, Actinic keratosis, basal cell carcinoma, Bowen disease, EZH2, keratoacanthoma, Merkel cell carcinoma, squamous cell carcinoma, in situ squamous cell carcinoma
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Enhancer of zeste homologue protein 2 (EZH2), histon H3'ün posttranslasyonel modifikasyonuyla genleri susturulmuş durumda tutan ve kromatin yeniden düzenlenmesinde etkin rol alan bir epigenetik düzenleyicidir. EZH2 çeşitli mekanizmalar üzerinden transkripsiyonel aktiviteyi düzenleyerek onkojenik etki yapar. Kanser gelişiminde, metabolizmasında, metastazda, kanser immünitesinde ve ilaç direncinde görev alan EZH2'nin artmış ekspresyonu ve negatif prognostik faktör olduğu birçok malignitede gösterilmiştir. Melanom dışı deri kanserleri, yüksek prevalansları ve morbiditeyle karakterize önemli bir tümör grubudur. Literatürde melanom dışı deri kanserlerinde EZH2'nin rolünü araştıran sadece birkaç çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı kliniğimizde tanı alan bazal hücreli karsinom (BHK), skuamöz hücreli karsinom (SHK), aktinik keratoz (AK), Bowen hastalığı, keratoakantom (KA) ve Merkel hücreli karsinom (MHK) gibi melanom dışı deri tümörlerinde immunohistokimyasal EZH2 ekspresyon durumunu ortaya koymak, klinik ve morfolojik prognostik göstergeler ile EZH2 immunreaktivitesinin ilişkisini meydana çıkarmaktır. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Patoloji bölümünde incelenmiş, elektronik hasta bilgi yönetim sisteminde geriye dönük (retrospektif) taranarak tespit edilen 61 adet BHK, 62 adet SHK, 54 adet AK/in situ SHK, 20 adet KA ve 14 adet MHK tanısı almış olgu çalışmaya dahil edildi. Histomorfolojik ve klinikopatolojik özellikler incelendi. Her olguya ait en uygun parafin blok seçilerek immünhistokimyasal EZH2 boyası uygulandı. Ayrıca 10 adet lezyonsuz deri örneğine EZH2 uygulandı. EZH2 boyanma yaygınlığı lezyonlu epiteldeki ya da invaziv hücre gruplarındaki bazal/parabazal hücrelerin boyanma oranına göre belirlendi. Boyanma oranının en yüksek olduğu alanda hücrelerin %1'inden azında boyanma olması skor 0, boyanma oranının %1-25 olması skor 1, % 26-50 olması skor 2, %51-75 olması skor 3 ve %75'in üzerinde olması skor 4 olarak kabul edildi. EZH2 ekspresyon skorları nonneoplastik deri ile kıyaslanarak ve klinik, morfolojik, prognostik parametrelerle ilişkilendirilerek analiz edildi. Bulgular: Nonneoplastik deri ile kıyaslandığında BHK, SHK, AK/in situ SHK, KA, MHK olmak üzere bütün tanı gruplarında immünhistokimyasal EZH2 ekspresyonu istatiksel olarak anlamlı şekilde yüksektir. Lezyon boyutuyla ve invazyon derinliğiyle EZH2 immünreaktivitesi arasında anlamlı bir korelasyon bulunmaktadır. Adenoid ve infundibulokistik BHK'lerde EZH2 ekspresyonu diğer histolojik tiplerdeki BHK'lere kıyasla anlamlı olarak daha düşüktür. Keza bazoskuamöz karsinom ve metatipik BHK'lerde EZH2 ekspresyonu daha yüksektir. Agresif BHK (yüzeyel, mikronodüler, infiltratif, morfeiform, metatipik BHK'ler ve bazoskuamöz karsinom) grubunda EZH2 ekspresyonu diğer BHK'lere kıyasla anlamlı olarak daha yüksektir. İnvaziv SHK'lerle kıyaslandığında AK/in situ SHK'lerde EZH2 ile yaygın boyanma daha düşük oranda izlenmiştir. Prolifere/Bowenoid tipte AK'ler ve in situ SHK'lere kıyasla diğer tiplerdeki AK'lerde EZH2 ekspresyonu anlamlı bir şekilde düşüktür. Sonuç: EZH2 immünreaktivitesinin nonneoplastik deri ile kıyaslandığında melanom dışı deri tümörlerinde yüksek çıkması, tümör boyutu ve invazyon derinliğiyle paralellik göstermesi EZH2'nin birçok diğer malignitede olduğu gibi deri kanserlerinde de tümör gelişimi ve progresyonuna katkı sağladığına işaret etmektedir. Çalışmamızda BHK'lerde histolojik alt tiplerin prognostik özellikleri ile EZH2 ekspresyonunun ilişkili olması, EZH2'nin BHK olgularında histolojik tipten bağımsız bir prognostik gösterge olarak kullanılabileceğini düşündürmüştür. Bu konuda ek çalışmalara ihtiyaç vardır. AK/in situ SHK lezyonları arasında EZH2 ekspresyonunda anlamlı farklılık bulunması öncü lezyondan malign lezyona geçişte EZH2'nin katkısını vurgular niteliktedir. Sonuç olarak çalışmamız gelecekte EZH2 ekspresyonunun melanom dışı deri kanserlerinde prognostik bir belirteç olarak kullanımını ve EZH2'yi hedef alan tedavilerin bu hastalar için bir seçenek olup olmadığını gösterecek daha çok araştırma yapılmasının önemini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: Enhancer of zeste homologue protein 2 (EZH2) is an epigenetic regulator that keeps genes in a silenced state and plays an active role in chromatin rearrangement by posttranslational modification of histone H3. EZH2 exerts an oncogenic effect by regulating transcriptional activity through various mechanisms. EZH2, which is involved in cancer development, metabolism, metastasis, cancer immunity and drug resistance, has been shown to be highly expressed and a negative prognostic factor in many malignancies. Non-melanoma skin cancers are an important group of tumors characterized by high prevalence and high morbidity. There are only a few studies in the literature investigating the role of EZH2 in non-melanoma skin cancers. The aim of this study was to reveal the immunohistochemical EZH2 expression status in non-melanoma skin tumors such as basal cell carcinoma (BCC), squamous cell carcinoma (SCC), actinic keratosis (AK), squamous cell carcinoma in situ (SCCIS), keratoacanthoma (KA) and Merkel cell carcinoma (MCC) diagnosed in our clinic, and to affirm the relationship between clinical and morphological prognostic indicators and EZH2 immunoreactivity. Materials and Methods: A total of 61 BCC, 62 SCC, 54 AK/SCCIS, 20 KA and 14 MCC cases, which were diagnosed in the Pathology Department of the University of Health Sciences Istanbul Training and Research Hospital and detected by retrospective scanning in the electronic patient information management system, were included in the study. Histomorphological and clinicopathological features were examined. The most appropriate paraffin block was selected for each case and immunohistochemical EZH2 stain was applied. Additionally, EZH2 was applied to 10 non-lesional skin samples. The extent of EZH2 staining was determined according to the staining ratio of basal/parabasal cells in the lesional epithelium or invasive cell groups. In the area where the staining rate was highest; staining of less than 1% of the cells was accepted as score 0, staining ratio of 1-25% as score 1, staining ratio of 26-50% as score 2, staining ratio of 51-75% as score 3 and staining ratio of more than 75% as score 4. EZH2 expression scores were analyzed by comparing with those of non-lesional skin and correlating with clinical, morphological, and prognostic parameters. Results: Compared to non-lesional skin, immunohistochemical EZH2 expression was statistically significantly higher in all diagnostic groups: BCC, SCC, AK/SCCIS, KA, MCC. EZH2 immunoreactivity was significantly correlated with lesion size and depth of invasion. EZH2 expression was significantly lower in adenoid and infundibulocystic BCCs compared to BCCs in other histological types. Likewise, EZH2 expression is higher in basosquamous carcinoma and metatypical BCCs. EZH2 expression was significantly higher in the aggressive BCC group (superficial, micronodular, infiltrative, morpheiform, metatypic BCCs and basosquamous carcinoma) compared to other BCCs. Compared to SCCs, a lower rate of EZH2 diffuse staining was observed in AK/SCCISs. EZH2 expression was significantly higher in proliferative/Bowenoid type AKs and SCCISs compared to AKs. Conclusion: The fact that EZH2 immunoreactivity is higher in non-melanoma skin tumors compared to non-neoplastic skin and in line with tumor size and invasion depth, indicates that EZH2 contributes to tumor development and progression in skin cancers as in many other malignancies. In our study, the association between EZH2 expression and the prognosis of histological subtypes in BCCs suggested that EZH2 can be used as a prognostic indicator independent of histological type in BCC cases. The significant difference in EZH2 expression between AK/SCCIS lesions emphasizes the contribution of EZH2 in the transition from precursor lesion to malignant lesion. In conclusion, our study highlights the importance of further research to demonstrate the future use of EZH2 expression as a prognostic marker in non-melanoma skin cancers and whether therapies targeting EZH2 are an option for these patients.