Çan (Çanakkale, Türkiye) ilçesinde aktarlarda satılan tıbbi bitkiler
Medicinal plants sold in herbalist shops in Çan (Çanakkale, Türki̇ye) district
- Tez No: 1008970
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜLAY TÜTENOCAKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Aktarlar, Etnobotanik, Herbalists, Ethnobotany
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğal Kaynaklar Yönetimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu çalışmada, Çanakkale ili Çan ilçesinde faaliyet gösteren aktarlarda satışa sunulan ve tedavi amaçlı kullanılan bitkilerin belirlenmesi amaçlanmıştır. İnsanlık tarihi boyunca hastalıkların tedavisinde doğadan yararlanılmıştır, tıbbi bitkiler geleneksel tıpta önemli bir rol üstlenmiştir. Son yıllarda Türkiye'de ve dünyada doğal ve bitkisel ürünlere yönelik artan ilgi, aktarlara olan talebi de artırmıştır. Türkiye'nin zengin florası ve kültürel çeşitliliği dikkate alındığında, tıbbi bitkilerin geleneksel bilgi birikimiyle ilişkili kullanım alanlarının bilimsel olarak kayıt altına alınması önem arz etmektedir. Bu kapsamda, Çan ilçesindeki aktarlarda satışa sunulan bitkiler belirlenmiştir; bitkilerin bilimsel teşhisleri temel kaynaklar doğrultusunda yapılmıştır, bilimsel ve yöresel adları, kullanılan kısımları, kullanım şekilleri ve tıbbi amaçları kayıt altına alınmıştır. Ayrıca aktarlara yöneltilen sorular aracılığıyla bitkilerin kullanım amaçlarına ilişkin bilgiler derlenmiş ve elde edilen veriler düzenlenerek Çan ilçesindeki tıbbi bitki çeşitliliği ortaya konmuştur. Çalışma, yalnızca Çan ilçesini kapsaması bakımından özgün bir nitelik taşımakta olup, geleneksel bilgi birikimini bilimsel temelde belgeleyerek literatüre katkı sağlamayı ve gelecekte yapılacak etnobotanik çalışmalara kaynak oluşturmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify the medicinal plants sold and used in herbalist shops in the Çan district of Çanakkale province. Throughout human history, nature has been utilized in the treatment of diseases, and medicinal plants have played a significant role in traditional medicine. In recent years, the increasing interest in natural and herbal products in Turkey and worldwide has also increased the demand for herbalist shops. Considering Turkey's rich flora and cultural diversity, it is important to scientifically document the uses of medicinal plants in relation to traditional knowledge. In this context, the plants offered for sale in herbalist shops in the Çan district were identified; their scientific identifications were made based on primary sources, and their scientific and local names, parts used, methods of use, and medicinal purposes were recorded. In addition, information on the uses of the plants was collected through questions posed to the herbalists, and the obtained data was organized to reveal the diversity of medicinal plants in the Çan district. The study is unique in that it only covers the Çan district, and it aims to contribute to the literature by documenting traditional knowledge on a scientific basis and to create a resource for future ethnobotanical studies.