Böbrek nakli alıcılarında 5.bulgu girişiminin ilaç uyumuna etkisinin incelenmesi: Randomize kontrollü çalışma
The effect of the 5th sign intervention on medication adherence in kidney transplant recipients: A randomized controlled trial
  1. Tez No: 1009093
  2. Yazar: BÜŞRA SELMA SAHA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAPRAK SARIGÖL ORDİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek nakli, Kidney transplantation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Organ nakli sonrası dönemde greft sağkalımı ve uzun dönem klinik sağlık sonuçlarını olumlu etkileyen immünosupresif ilaçlara uyumun, beşinci vital bulgu yaklaşımıyla ele alınması önemlidir. Bu çalışma, mobil sağlık uygulaması tabanlı geliştirilen 5. BULGU girişiminin böbrek nakli hastalarında immünosupresif ilaç uyumu, klinik sağlık sonuçları, ilaçlara bağlı yan etki görülme durumu üzerindeki etkisini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Tek merkezli randomize kontrollü araştırma, Ağustos 2023–Aralık 2025 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Böbrek Nakli Polikliniğinde yürütülmüştür. Katılımcılar yaş ve cinsiyete göre blok randomizasyon yöntemiyle deney (n=50) ve kontrol (n=50) gruplarına atanmıştır. Deney grubunda mobil sağlık uygulaması tabanlı 5. BULGU girişimi uygulanmış, kontrol grubuna eğitim broşürü verilerek rutin izlem sürdürülmüştür. Veriler başlangıçta ve girişimden altı ay sonra olmak üzere iki zaman noktasında toplanmıştır. Veriler, Böbrek Nakli Alıcıları Sosyo-demografik ve Klinik Özellikler Formu, Basel İmmünsupresif İlaçlara Uyumu Değerlendirme Ölçeği, Modifiye Transplantasyon Sonrası Semptom Oluşma ve Rahatsızlık Durumu Ölçeği, Mobil Uygulama Kullanılabilirlik Ölçeği, Mobil Uygulama Kabul Ölçeği, Yapılandırılmış Görüşmeler Formu ve 5. BULGU Girişimi Sonrası Değerlendirme Formu aracılığıyla toplanmıştır. Deney ve kontrol grubunun son ölçüm takrolimus kan düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (p<0,05). Gruplar arasında öz bildirime dayalı ilaç uyumu puanlarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmemiştir (p>0,05). Bununla birlikte, deney grubunda ilaçlara bağlı semptom oluşma ve semptom rahatsızlık düzeylerinin kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde azaldığı saptanmıştır (p<0,05). 5. BULGU girişimine ilişkin hasta memnuniyetinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, 5. BULGU girişimi; böbrek nakli alıcılarında immünosupresif ilaç uyumunun desteklenmesinde ve ilaçlara bağlı semptom yükünün azaltılmasında etkili bir yaklaşım olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Adherence to immunosuppressive therapy, which is essential for graft survival and favorable long-term clinical outcomes in the post-transplant period, should be addressed using the fifth vital sign approach. The present study evaluated the effect of the 5th SIGN initiative, a mobile health application-based intervention, on immunosuppressive medication adherence, clinical health outcomes, and the incidence of drug-related side effects in kidney transplant recipients. This single-center randomized controlled trial was conducted at the Kidney Transplant Outpatient Clinic of Dokuz Eylül University Hospital from August 2023 to December 2025. Participants were assigned to experimental (n=50) and control (n=50) groups using block randomization based on age and gender. The experimental group received the 5th SIGN initiative, a mobile health application-based intervention, while the control group received an educational brochure and continued routine follow-up. Data were collected at baseline and six months post-intervention using the Kidney Transplant Recipients Socio-demographic and Clinical Characteristics Form, the Basel Assessment of Adherence to Immunosuppressive Medication Scale, the Modified Transplant Symptom Occurrence and Symptom Distress Scale, the Mobile Application Usability Scale, the Mobile Application Acceptance Scale, a structured interview form, and the 5th SIGN Initiative Post-Assessment Form. A statistically significant difference was observed in the final tacrolimus blood level measurements between the experimental group and the control group (p<0.05). In contrast, no statistically significant difference was observed between the groups in self-report medication adherence scores (p>0.05). However, the incidence of drug-related symptoms and symptom discomfort levels were significantly reduced in the experimental group (p<0.05). Additionally, patient satisfaction with the 5th SIGN initiative was found to be high. In conclusion, the 5th SIGN initiative was found to be an effective approach in supporting immunosuppressive medication adherence and reducing medication-related symptom burden in kidney transplant recipients.