Bedensel belirti bozukluğu ve panik bozukluğu hastalarında nörogörüntüleme ile bedene odaklanmanın izi sürülebilir mi?
Can neuroimaging be used to trace the focus on the body in patients with somatic symptom disorder and panic disorder?
- Tez No: 1009103
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN MURAT KOÇAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: GABA, GABA
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
Özet
Panik bozukluk (PB) ve Bedensel belirti bozukluğu (BBB) farklı tanı kategorilerinde yer almasına rağmen benzer bedensel belirtilerle giden ve emosyon regülasyonu ile ilgili bozuklukların ve stresli yaşam olaylarının eşlik ettiği iki psikiyatrik bozukluktur. Bu çalışmada limbik aktivite ve bedensel belirtiler üzerinde önemli etkisi olduğu bilinen inhibitör GABA molekülü ile ilişkili olarak PB ve BBB'de emosyonel bilgi işleme sürecindeki farklılıkların nörogörüntüleme ile ortaya konarak hastalıkların patofizyolojisine ışık tutmak amaçlanmıştır. 10 PB , 16 BBB ve 21 sağlıklı kontrol ile gerçekleştirilen bu çalışmada katılımcılara sosyodemografik form, psikiyatrik ölçekler ve yaşam olayı-bedensel belirti formu verilmiş ardından katılımcıların fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRG) ve manyetik rezonans spektroskopi (MRS) görüntülemeleri gerçekleştirilmiştir. Tüm katılımcılara nörogörüntüleme sırasında olumsuz yaşam olayları (OYO) imgeletilmesinin ardından bedenselleştirme (SOM), distraksiyon (DİS), geriye doğru maskeleme (GM) görevlerinden oluşan fMRG paradigması uygulanmış, eş zamanlı davranış verileri kaydedilmiştir. Katılımcıların sağ/sol amigdala ve sağ/sol somatosensoriyel korteks (SSK) bölgelerinde MEGA-PRESS protokolü ile GABA/TCr düzeyleri ölçülmüştür. Paradigmanın davranış verileri GM'nin tüm katılımcılarda etkin olduğunu göstermektedir. Ayrıca geriye doğru negatif maskelemede (GM(-)) tüm gruplarda daha kısa yanıt süreleri gösterilmiştir. fMRG analizlerinde PB ve BBB için bazı beyin bölgelerinde benzer aktivasyon bulgularının yanı sıra insula ve angular girus (AG) aktivitelerinde belirgin farklılıklar saptanmıştır. Ölçek puanları ile beyin aktiviteleri arasında anlamlı korelasyonlar bulunmuştur. SOM ve DİS görevlerinin gruplarla etkileşiminde BBB'de talamus ve insulada azalmış aktivite, PB'de ise aynı bölgelerde artmış aktivite gözlenmiştir. MRS ile dört bölgeden elde edilen GABA/TCr oranlarında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bu çalışma PB ve BBB için ortak nörobiyolojik etkenlerin ve çocukluk çağı travmaları gibi ortak çevresel faktörlerin yanı sıra, bu iki bozukluğun nörobiyolojik ve davranışsal farklılıklarına dikkat çekmektedir. Bu farklılaşmaların, iki bozukluk için benzer bedensel belirtilerin farklı klinik özelliklerle ortaya çıkmasında etkili olduğu düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Panic disorder (PD) and somatic symptom disorder (SSD) are two psychiatric disorders that present with similar somatic symptoms and are accompanied by impairments in emotion regulation and stressful life events, despite being in different diagnostic categories. In this study, we aimed to shed light on the pathophysiology of the disorders by revealing the differences in the emotional information processing process in PD and SSD with neuroimaging in relation to the inhibitory GABA molecule, which is known to have a significant effect on limbic activity and bodily symptoms. In this study, which was conducted with 10 PD, 16 SSD and 21 healthy controls, participants were given a sociodemographic form, psychiatric scales and life event-physical symptom form, and then functional magnetic resonance imaging (fMRI) and magnetic resonance spectroscopy (MRS) imaging were performed. During neuroimaging, negative life events (NLE) were imaged to all participants, followed by the fMRI paradigm consisting of somatization (SOM), distraction (DIS), and backward masking (GM) tasks, and simultaneous behavioral data were recorded. GABA/TCr levels were measured in the right/left amygdala and right/left somatosensory cortex (SSC) regions of the participants with the MEGA-PRESS protocol. Behavioral data of the paradigm showed that GM was effective in all participants. In addition, shorter response times were shown in all groups in backward negative masking (GM(-)). fMRI analyses revealed similar activation findings in some brain regions for PD and SSD, as well as significant differences in insula and angular gyrus (AG) activity. Significant correlations were found between scale scores and brain activities. In the interaction of the SOM and DIS tasks with the groups, decreased activity in the thalamus and insula in the SSD and increased activity in the same regions in the PD were observed. There was no statistically significant difference between the groups in GABA/TCr ratios obtained from four regions by MRS. In addition to common neurobiological factors and common environmental factors such as childhood traumas, this study draws attention to the neurobiological and behavioral differences of these two disorders. These differences may be thought to be effective in the emergence of similar physical symptoms with different clinical features for the two disorders.