Çarpıntı yakınması ile kardiyoloji polikliniğine başvuran hastalardan EPS uygulanan ve uygulanmayan gruplar ve sağlıklı kontrollerde bedensel duyguları algılama, kaygı ve depresyon düzeylerinin karşılaştırılması
The comparison of anxiety sensitivity, perception of bodily sensations, anxiety and depression levels among cardiology outpatients with palpitations who were applied EPS and were not applied EPS and healthy controls
  1. Tez No: 293167
  2. Yazar: EREN ABATAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete duyarlılığı, Panik bozukluğu, Elektrofizyolojik çalışma, Kardiyak aritmi, Anxiety sensitivity, Panic disorder, Electrophysiology study, Cardiac arrhythmia
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Çarpıntı, hastaların genel pratisyen hekimlere, kardiyoloji hekimlerine veya acil servislere başvurmalarını gerektiren en yaygın yakınmalardan biridir. Çarpıntı yakınması, kardiyak ve psikiyatrik hastalıklar arasında ortak bir belirti olarak gözlenebilirken, yapılan çalışmalarda çarpıntı yakınması olan hastalar arasında psikiyatrik bozuklukların (%25-50), özellikle de panik bozukluğunun daha sık görüldüğü gösterilmiştir. Çalışmamızda çarpıntı yakınması ile kardiyoloji polikliniğine başvuran ve değerlendirme sonucunda elektrofizyolojik çalışma (EPS) uygulanan ve EPS uygulanmayan hasta gruplarında anksiyete duyarlılığı, bedensel duyumları algılama, kaygı ve depresyon düzeylerinin kontrol grubu ile karşılaştırması amaçlanmıştır. Kardiyak muayene ve tetkik sonuçları ile kardiyak aritmi bulguları saptanan ya da aritmi olasılığı düşünülen ve/veya kesin tanı için gereksinim duyulan hastalar EPS işlemi uygulanan grubu (n=37) oluştururken, herhangi bir kardiyak aritmi düşünülmeyen hastalar ise EPS işlemi uygulanmayan grubu (n=38) oluşturmuştur. Herhangi bir kardiyak hastalık ya da psikiyatrik bozukluk öyküsü olmayan kişilerden sağlıklı kontrol grubu (n=32) oluşturulmuştur. Tüm katılımcıların psikiyatrik değerlendirmesi Eksen I Bozuklukları İçin Yapılandırılmış Klinik Görüşme (SCID-I) aracılığı ile yapıldı. Hamilton Anksiyete Derecelendirme Ölçeği (HAM-A), Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HAM-D) ve İşlevselliğin Genel Değerlendirmesi (IGD) araştırmacı tarafından değerlendirildi. Araştırmaya alınan tüm kişilere kendi bildirimli Panik Agorafobi Ölçeği (PAÖ), Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HAD), Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri (STAI I-II), Bedensel Duyumları Abartma Ölçeği (BDAÖ), Anksiyete Duyarlılığı İndeksi ? 3 (ADI) ve Liebowitz Sosyal Fobi Belirtileri Ölçeği (LSFBÖ) uygulandı. Çalışmada EPS işlemi uygulanan hastaların %62.2?sinde bir kardiyak artimi olduğu saptanırken, EPS işlemi ile kardiyak aritmi tanısı konulan hastaların %85.7?sinin, psikiyatrik muayenelerinin normal olduğu saptanmıştır. EPS işlemi uygulanan gruptaki hastaların %62.2?sinde eş tanı olarak bir psikiyatrik bozukluk saptanırken, EPS işlemi uygulanmayan gruptaki hastaların ise %76.3?ünde bir psikiyatrik bozukluk saptanmıştır. Bu bozukluklar içerisinde panik bozukluğu, EPS işlemi uygulanan grupta %51.3 oranında görülürken EPS işlemi uygulanmayan grupta ise %54.7 oranında görülmüştür. EPS işlemi ile kardiyak aritmi saptanmayan hastalar ile EPS işlemi uygulanmayan hastaların kaygı, anksiyete duyarlılığı ve bedensel duyumları algılama düzeylerinin, EPS işlemi ile aritmi saptanan hastalardan daha yüksek olduğu saptanırken, depresif belirtiler açısından ise anlamlı bir fark göstermedikleri saptanmıştır. Bu çalışmada kardiyak hastalıklar ile psikiyatrik bozukluklar arasındaki karşılıklı ilişkinin klinik olarak da var olduğu gösterilmiştir. Kardiyoloji hastalarında ortak görülen çarpıntı yakınmasının daha ayrıntılı değerlendirilmesinin gerek hasta, gerekse klinisyen açısından önem arz ettiği bu çalışma ile de vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Palpitations, are one of the most common symptoms that prompt patients to consult general practitioners, cardiologists or emergency services. Although palpitation can be observed as a common symptom in both cardiac diseases and psychiatric disorders, previous studies have shown that the palpitation is seen often among psychiatric disorders (%25-50), particularly in panic disorder. In this study, we aim to compare anxiety sensitivity, perception of bodily sensations, anxiety and depression levels among cardiology outpatients with complaints of palpitations who were applied EPS and were not applied EPS and healthy controls. According to the cardiac examination and test results, the patients who had cardiac arrhythmia findings or considered as arrhythmia and/or requirement for definitive diagnoses composed the EPS applied group (n=37) and patients who had not any cardiac arrhythmia composed the EPS non-applied group (n=38). Any healthy individuals with no history of cardiac disease or psychiatric disorder composed the healthy control group (n=32). All the participants were evaluated by The Structured Clinical Interview for DSM-IV Axis I Psychiatric Disorders. Hamilton Anxiety Rating Scale, Hamilton Anxiety Rating Scale and Global Assessment of Functioning scale were performed by the investigator. Panic Agoraphobia Scale, Hospital Anxiety and Depression Scale, State Trait Anxiety Inventory, Somatosensory Amplification Scale, Anxiety Sensitivity Index-3 and,Liebowitz Social Anxiety Scale were performed by all participants. In this study, a cardiac arrhythmia was diagnosed in %62.2 of the patients who were applied EPS and %85.7 of these patients? psychiatric evaluation was normal. %62.2 of the patients who were applied EPS had a comorbid psychiatric disorder and this ratio was %76.3 in patients who were not applied EPS. Panic disorder was observed %51.3 of the patients who were applied EPS and %54.7 of the patients who were not applied EPS. Anxiety sensitivity, perception of bodily sensations, anxiety and depression levels were higher in both patients who had not arrhythmia with EPS and who were not applied EPS, compared to patients who had arrhythmia with EPS. There was no significant difference in terms of depressive symptoms between these three groups. In this study, the relationship between cardiac diseases and psychiatric disorders is also shown clinically. The requirement for detailed assesment of this common complaint in cardiology patients is emphasized with this study for both the patient and the clinician.