Panik bozukluğu hastalarında içgörü ve farklı içgörü ölçeklerinin karşılaştırılması
Insight and comparison of different insight scales in patients with panic disorder
  1. Tez No: 838029
  2. Yazar: ÇİSEM YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. ATİLA EROL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete duyarlılığı, belirti yorumlama, içgörü, panik bozukluğu, semptom şiddeti, Anxiety sensitivity, insight, panic disorder, symptom interpretation, symptom severity
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: İçgörü, kapsamı ve sınırları belirsiz olan psikiyatrideki en tartışmalı kavramlardan biridir. Literatürde panik bozukluğunda içgörü kavramını ele alan çalışma sayısı oldukça azdır. Çalışmamızda panik bozukluğu hastalarında farklı içgörü ölçeklerinin benzerlik ve farklılıklarını, içgörü ölçeklerinin klinik belirtilerle ilişkisini ve hastalık şiddetini predikte eden etkenleri incelemeyi hedefledik. YÖNTEM: Çalışmaya, Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Polikliniğine başvuran, dahil edilme ve dışlama kriterlerini karşılayan 53 panik bozukluğu hastası dahil edilmiştir. Hastalarla ilk olarak DSM-5'e uyarlı SCID-1 görüşmesi yapılmıştır. Hekim tarafından sosyodemografik veri formu, Panik Bozukluk Şiddet Ölçeği (PBŞÖ), Brown İnançların Değerlendirilmesi Ölçeği (BİDÖ), İçgörünün Üç Bileşenini Değerlendirme Ölçeği (İÜBDÖ), Aşırı Değer Verilmiş Düşünce Ölçeği (ADDÖ) uygulanmıştır. Beck Bilişsel İçgörü Ölçeği (BBİÖ), Anksiyete Duyarlılık İndeksi-3 (ADİ), Belirti Yorumlama Ölçeği (BYÖ) ise hastalar tarafından doldurulmuştur. BULGULAR: Sosyodemografik değişkenler ile hastalık şiddeti ve içgörü düzeyi arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Anksiyete duyarlılığı ve belirti yorumlama şekli ile içgörü düzeyi arasında da anlamlı bir ilişki yoktur. Fiziksel ve bilişsel anksiyete duyarlılığı artan kişilerin, semptomları bedensel atıflarla açıklama eğilimi ve hastalık şiddeti artmaktadır. BBİÖ ile diğer içgörü ölçekleri arasında korelasyon tespit edilmemiştir. Hastalık şiddetini en çok predikte eden üç ölçüm aracı sırasıyla ADDÖ, BYÖ-Bedensel Atıf, BİDÖ'dir. SONUÇ: Panik bozukluğu hastalarında içgörünün azalması hastalık şiddetini artırmaktadır. BBİÖ ile diğer içgörü ölçekleri ve hastalık şiddeti arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Anksiyete duyarlılık düzeyi ve belirti yorumlama şekli içgörü düzeyini etkilememektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: Insight is one of the most controversial concepts in psychiatry with uncertain scope and boundaries. There are very few studies on the concept of insight in panic disorder in the literature. In our study, we aimed to investigate the similarities and differences of various insight scales in patients with panic disorder, to examine the relationship between insight scales and clinical symptoms, and to investigate the factors that predict disease severity. MATERIALS AND METHODS: This study was conducted with 53 panic disorder patients who applied to Sakarya University Training and Research Hospital Psychiatry Outpatient Clinic and met the inclusion and exclusion criteria of the study. The patients were first interviewed with SCID-1 compatible with DSM-V. The socio-demographic data form, Panic Disorder Severity Scale, Brown Assessment of Beliefs Scale, Overvalued Ideas Scale, Schedule for Assessing the Three Components of Insight were administered by the physician. Beck Cognitive Insight Scale, Anxiety Sensitivity Index-3, Symptom Interpretation Scale were self reported. RESULTS: No correlation was found between sociodemographic variables and disease severity or insight level. There is no correlation between anxiety sensitivity and the level of insight; between symptom interpretation and the level of insight. Individuals with increased physical and cognitive anxiety sensitivity tend to attribute their symptoms to somatic causes and experience higher disease severity. No correlation was found between the Beck Cognitive Insight Scale and other insight scales. The three scale that most predict disease severity, in descending order are Overvalued Ideas Scale, Symptom Interpretation Questionnaire - Somatic Attributions and Brown Assessment of Beliefs Scale. CONCLUSION: A decrease in insight in patients with panic disorder leads to an increase in disease severity. No correlation was found between Beck Cognitive Insight Scale and and other insight scales or disease severity. Anxiety sensitivity level and symptom interpretation style do not influence the level of insight.