Kanser hastaları ve sağlıklı bireylerde erken dönem uyumsuz şemalar, başa çıkma tutumları, depresyon düzeyleri ve ontolojik iyi oluşun karşılaştırmalı olarak incelenmesi
A comparati̇ve exami̇nati̇on of early maladapti̇ve schemas, copi̇ng atti̇tudes, depressi̇on levels, and ontologi̇cal wellbei̇ng i̇n cancer pati̇ents and healthy indi̇vi̇duals
- Tez No: 1009107
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Erken dönem uyum bozucu şemalar, Early maladaptive schemas
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, kanser hastaları ile sağlıklı bireylerin erken dönem uyumsuz şemaları, başa çıkma tutumları, depresyon düzeyleri ve ontolojik iyi oluş düzeyleri açısından karşılaştırılması ve bu değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma grubunu, 40'ı kanser tanısı almış ve 40'ı sağlıklı olmak üzere toplam 80 kadın katılımcı oluşturmuştur. Veri toplama sürecinde Erken Dönem Uyumsuz Şemalar Ölçeği Kısa Formu (YSQ-SF3), Başa Çıkma Tutumları Ölçeği, Beck Depresyon Envanteri ve Ontolojik İyi Oluş Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler bağımsız örneklem t-testi, Pearson korelasyon analizi ve hiyerarşik regresyon analizi ile değerlendirilmiştir. Analiz sonuçları, ontolojik iyi oluş düzeyinin kanser grubunda sağlıklı gruba kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek olduğunu göstermiştir. Şema alanlarından Reddedilmişlik ve Zedelenmiş Sınırlar boyutlarında gruplar arasında anlamlı farklılık bulunurken, depresyon ve başa çıkma puanları açısından anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Korelasyon analizinde erken dönem uyumsuz şemalar ile depresyon arasında pozitif, ontolojik iyi oluş ile depresyon arasında ise negatif yönlü anlamlı ilişkiler belirlenmiştir. Hiyerarşik regresyon analizi sonuçlarına göre depresyon düzeyinin en güçlü yordayıcısı ontolojik iyi oluşun Aktivasyon alt boyutu olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to compare cancer patients and healthy individuals in terms of early maladaptive schemas, coping attitudes, depression levels, and ontological well-being levels, and to examine the relationships among these variables. The study group consisted of a total of 80 female participants, including 40 individuals diagnosed with cancer and 40 healthy individuals. Data were collected using the Young Schema Questionnaire–Short Form (YSQ-SF3), the Coping Attitudes Scale, the Beck Depression Inventory, and the Ontological Well-Being Scale. The obtained data were analyzed using independent-samples t-test, Pearson correlation analysis, and hierarchical regression analysis. The results indicated that ontological well-being was significantly higher in the cancer group compared to the healthy group. Significant differences were found between the groups in the schema domains of Disconnection/Rejection and Impaired Limits, whereas no significant differences were observed in depression and coping scores. Correlation analysis revealed significant positive relationships between early maladaptive schemas and depression and significant negative relationships between ontological well-being and depression. According to the hierarchical regression analysis results, the Activation subdimension of ontological well-being was the strongest predictor of depression.