Tıp fakültesi öğrencileri arasında bilinçli farkındalık ile mutluluk düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between mindfulness and happiness levels among medical faculty students
- Tez No: 1009145
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA YASİN SELÇUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: bilinçli farkındalık, mutluluk, tıp fakültesi öğrencileri, mindful awareness, happiness, medical students
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinde bilinçli farkındalık ve mutluluk düzeylerini belirlemek, bu iki psikolojik değişken arasındaki ilişkinin yönünü ortaya koymak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel tipte bir anket çalışmasıdır. Bu çalışma Mart 2025- Eylül 2025 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğrenim görmekte olan 332 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Anket katılımcılara yüz yüze uygulandı. Anket formunda ilk bölümde 10 sorudan oluşan sosyodemografik veri formu, ikinci bölümde 15 sorudan oluşan Bilinçli Farkındalık ölçeği (BFÖ) ve üçüncü bölümde 29 sorudan oluşan Oxford Mutluluk Ölçeği (OMO) yer almaktadır. Araştırmada elde edilen verilerin istatistiksel analizi IBM SPSS Statistics for Windows, Version 25.0 (IBM Corp, Armonk, NY, USA) paket programı kullanılarak yapılmıştır. Analizlerde anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 332 tıp fakültesi öğrencisi katılmıştır. Katılımcıların yaşları 18 ile 33 yıl arasında değişmekte olup yaş ortalaması 22,01±2,40 yıl olarak saptanmıştır. Katılımcıların %54,8'i (n=182) kadın, %45,2'si (n=150) erkekti. Katılımcıların Bilinçli Farkındalık Ölçeği (BİFÖ) toplam puanları 26,00 ile 82,00 arasında değişmiş olup ortalama puan 54,19±10,98 olarak belirlenmiştir. Oxford Mutluluk Ölçeği (OMÖ) toplam puanları 47,00 ile 160,00 arasında değişmiş, ortalama puan 108,43±18,91 olarak saptanmıştır. Bilinçli Farkındalık Ölçeği toplam puanları ile Oxford Mutluluk Ölçeği toplam puanları arasında pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Katılımcıların büyük çoğunluğu tıp fakültesini isteyerek seçtiğini (%87,3 n=290) ifade etmiş. Oxford Mutluluk Ölçeği toplam puanı tıp fakültesini isteyerek seçme durumuna göre anlamlı farklılık göstermiştir. Katılımcıların %16,0 'ı (n=53) sigara kullandığını, %84,0'ı (n=279) ise sigara kullanmadığını belirtmiş. Sigara kullanımı ile Oxford Mutluluk Ölçeği (OMÖ) toplam puanı arasında negatif yönlü anlamlı ilişki bulundu. Günlük yaşam alışkanlıkları incelendiğinde, öğrencilerin büyük çoğunluğu (%93,1 n=309) gün içinde kendisine ayırdığı kişisel bir zamanı olduğunu %6,9'unun (n=23) ise bu tür bir zamanı bulunmadığını ifade etmiştir. Gün içinde kişisel zaman ayırma durumu ile Oxford Mutluluk Ölçeği (OMÖ) toplam puanı arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki görülmüştür. Sonuç: Çalışmamızda bilinçli farkındalık ve mutluluk düzeyleri arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmuş; bilinçli farkındalığı yüksek olan öğrencilerin mutluluk düzeylerinin de istatistiksel olarak daha yüksek olduğu ortaya konmuştur. Elde edilen bu sonuç bilinçli farkındalığın öğrencilerin psikolojik iyi oluşu üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Bu bağlamda farkındalık temelli müdahalelerin eğitim müfredatına entegre edilmesi büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to determine the levels of mindfulness and happiness among medical students at Ondokuz Mayıs University and to reveal the direction of the relationship between these two psychological variables. Materials and Methods: This is a cross-sectional survey study. This study was conducted with 332 students studying at Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine between March 2025 and September 2025. The survey was administered face-to-face to the participants. The survey form included a sociodemographic data form consisting of 10 questions in the first section, the Mindfulness Scale (MSS) consisting of 15 questions in the second section, and the Oxford Happiness Scale (OHS) consisting of 29 questions in the third section. Statistical analysis of the data obtained in the research was performed using IBM SPSS Statistics for Windows, Version 25.0 (IBM Corp, Armonk, NY, USA) software package. The significance level was accepted as p<0.05 in the analyses. Results: A total of 332 medical faculty students participated in the study. The participants' ages ranged from 18 to 33 years, with an average age of 22.01±2.40 years. 54.8% (n=182) of the participants were female and 45.2% (n=150) were male. The participants' total scores on the Mindfulness Awareness Scale (MAS) ranged from 26.00 to 82.00, with an average score of 54.19±10.98. Their total scores on the Oxford Happiness Scale (OHS) ranged from 47.00 to 160.00, with an average score of 108.43±18.91. A positive correlation was found between the total scores on the Mindfulness Scale and the total scores on the Oxford Happiness Scale. The vast majority of participants stated that they chose medical school willingly (87.3%, n=290). The total score on the Oxford Happiness Scale differed significantly depending on whether the students chose medical school voluntarily. 16.0% (n=53) of participants reported smoking, while 84.0% (n=279) reported not smoking. A significant negative correlation was found between smoking and the total Oxford Happiness Scale (OHS) score. Regarding daily life habits, the vast majority of students (93.1%, n=309) stated that they had personal time set aside for themselves during the day, while 6.9% (n=23) stated that they did not have such time. A significant positive correlation was observed between the amount of personal time set aside during the day and the total Oxford Happiness Scale (OHS) score. Conclusion: Our study found a positive and significant relationship between mindfulness and happiness levels; students with higher mindfulness levels were statistically shown to have higher happiness levels. This result demonstrates that mindfulness has a significant impact on students' psychological well-being. In this context, integrating mindfulness-based interventions into the educational curriculum is of great importance.