Ergenlerde gelişmeleri kaçırma korkusu ve felaket kaydırması ile depresyon, anksiyete, stres ilişkisinin incelenmesi: Bilinçli farkındalığın düzenleyici rolü
An examination of the relationship between fear of missing out and doomscrolling and depression, anxiety, stress in adolescents: The moderating role of mindfulness
- Tez No: 896105
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Gelişmeleri kaçırma korkusu, felaket kaydırması, bilinçli farkındalık, depresyon, anksiyete, stres, ergenler, Fear of missing out, doomscrolling, mindfulness, depression, anxiety, stress, adolescents
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu araştırmada, ergenlik dönemindeki öğrencilerde sosyal medyada gelişmeleri kaçırma korkusu, felaket kaydırması, depresyon, anksiyete, stres ve bilinçli farkındalık arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmış ve sosyal medyadaki gelişmeleri kaçırma korkusu ile felaket kaydırmasının depresyon, anksiyete ve strese etkisinde bilinçli farkındalığın düzenleyici rolünün olup olmadığı incelenmiştir. Yöntem: Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Çalışma grubunu, 2023–2024 eğitim öğretim yılında Erzurum ilinde MEB'e bağlı resmi liselerde öğrenim gören ve araştırmaya gönüllü olarak katılan 482 ergen oluşturmaktadır. Araştırmada katılımcıların demografik bilgilerinin tespit edilebilmesi için Kişisel Bilgi Formu, Felaket Kaydırması Ölçeği, Sosyal Medyada Gelişmeleri Kaçırma Ölçeği (FoMO), Depresyon Anksiyete Stres Ölçeği (Kısa Form), Bilinçli Farkındalık Ölçeği-Ergen Formu kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma bulguları bilinçli farkındalık ile gelişmeleri kaçırma korkusu, felaket kaydırması, depresyon, anksiyete ve stres arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğunu, felaket kaydırması, gelişmeleri kaçırma korkusu, depresyon, anksiyete ve stresin ise birbirleriyle pozitif yönde anlamlı ilişki içinde olduğunu göstermektedir. Bilinçli farkındalık ve sosyal medyadaki gelişmeleri kaçırma korkusunun depresyon, anksiyete ve stresi; felaket kaydırmasının ise depresyon ve anksiyeteyi yordadığını ortaya koymuştur. Felaket kaydırması ve sosyal medyadaki gelişmeleri kaçırma korkusunun depresyon, stres ve anksiyeteyle olan ilişkisinde bilinçli farkındalığın düzenleyici rolünün olmadığı tespit edilmiştir. Sonuçlar: Araştırma, ergenlerin sosyal medya kullanımı ile psikolojik sağlıkları arasında önemli ilişkiler olduğunu göstermektedir. Bu bulgular, sosyal medya kullanımının bilinçli farkındalıkla yönetilmesinin önemini vurgulamaktadır. Ancak, bilinçli farkındalığın bu ilişkilerde düzenleyici bir rol oynamadığı tespit edilmiştir. Bu çalışma, literatürdeki sosyal medyada gelişmeleri kaçırma korkusu (FoMO) ve felaket kaydırması davranışları ile psikolojik sağlık arasındaki ilişkileri inceleyen araştırmalara katkı sağlamaktadır. Çalışmanın bulguları, gelecekteki araştırmalar ve müdahale programları için önemli veriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to investigate the potential regulatory role of mindfulness in the relationship between fear of missing out, doomscrolling, depression, anxiety, stress, and mindfulness on depression, anxiety and stress in adolescents, and to examine whether mindfulness plays a regulatory role in the relationship between fear of missing out and doomscrolling on depression, anxiety and stress. Method: Relational survey method, one of the quantitative research methods, was used in the study. The study group consists of 482 adolescents studying in official high schools affiliated to the Ministry of National Education in Erzurum province in the 2023-2024 academic year and participated in the research voluntarily. In order to determine the demographic information of the participants in the study, Personal Information Form, Doomscrolling Scale, Fear of Missing Out Scale (FoMO), Depression Anxiety Stress Scale (Short Form), Mindfulness Scale-Adolescent Form were used. Findings: The findings of the research show that there is a significant negative relationship between mindfulness and fear of missing out, doomscrolling, depression, anxiety and stress, while doomscrolling, fear of missing out, depression, anxiety and stress have a significant positive relationship with each other. Mindfulness and fear of missing out predicted depression, anxiety and stress, while doomscrolling predicted depression and anxiety. It was determined that mindfulness did not have a moderating role in the relationship between doomscrolling and fear of missing out in social media with depression, stress and anxiety. Conclusions: The study shows that there are significant relationships between adolescents' social media use and their psychological health. These findings emphasise the importance of managing social media use with mindfulness. However, mindfulness was not found to play a moderating role in these relationships. This study contributes to the literature examining the relationships between fear of missing out (FoMO) and doomscrolling behaviours on social media and psychological health. The findings of the study provide important data for future research and intervention programmes.