Farklılaştırılmış yabancı dil öğretiminin üstün zekalı öğrencilerde erişiye, eleştirel düşünmeye ve yaratıcılığa etkisi
The effect of differentiated foreign language instruction on gifted students' achievment, critical thinking and creativity
  1. Tez No: 351517
  2. Yazar: AYŞİN KAPLAN SAYI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERAP EMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Üstün Zekâlı Öğrenciler, Müfredat Farklılaştırma, Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi, Eleştirel Düşünme, Yaratıcı Düşünme, Entegre Müfredat Modeli, Izgara Modeli, Paralel Müfredat Modeli, Gifted Students, Curriculum Differentiation, English as a Foreign Language, Foreign Language Teaching, Critical thinking, Creative thinking, Integrated Curriculum Model, The Grid Model, and Parallel Curriculum Model
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Üstün Zekalılar Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 402
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, üstün zekâlı öğrencilerin akademik ve zihinsel ihtiyaçlarına cevap veren bir İngilizce programının geliştirilmesini, uygulanmasını ve bu programın etkililiğinin sınanarak, sonuçlarının ortaya konmasını sağlamaktır. Bu sebeple ilköğretim 5.sınıf düzeyinde öğrenim gören üstün zekalı öğrenciler için İngilizce dersindeki `'Health Problems'' ünitesi farkılaştırılarak özgün bir ünite programı oluşturulmuştur.Çalışma İstanbul İlinde, 30 Haziran 2002'de Milli Eğitim Bakanlığı ve İstanbul Üniversitesi arasında imzalanan protokol uyarınca üstün zekâlı öğrencilerin zihinsel, duyuşsal ve sosyal gereksinimlerini karşılamak üzere açılan Türkiye'de ilköğretim düzeyindeki tek üstün zekâlılar okulu olan Beyazıt Ford Otosan İlköğretim okulunda yapılmıştır. 5. Sınıfa devam eden 12'si deney, 12'si kontrol olmak üzere 24 üstün zekâlı öğrenci çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin tümü hem okula alınırken hem de araştırmacı tarafından uygulanan Raven Spm Plus testi ile üstün zekâlı olarak tanılanmışlardır. Deney grubundaki öğrencilere araştırmacı tarafından farklılaştırılan `'Health Problems'' ünitesi uygulanırken, kontrol grubundaki öğrenciler mevcut öğretmenleriyle, öğretimlerine müdahale edilmeden derslerini işlemeye devam etmişlerdir.Araştırma kapsamındaki verilerin toplanması için Raven SPM Plus testi, İngilizce Başarı testi, Cornell Eleştirel Düşünme Ölçeği ve Torrance Yaratıcı Düşünme testi kullanılmıştır. Bahsi geçen testlerden İngilizce Başarı testi, Cornell Eleştirel Düşünme Ölçeği ve Torrance Yaratıcı Düşünme Testi sözel formu deney ve kontrol grubu öğrencilerine öntest ve sontest olarak verilmiştir. Testlerden elde edilen veriler, Mann Whitney-U ve Wilcoxon İşaretlenmiş Mertebeler yöntemleri ile istatistiksel analize tabi tutulmuşlardır.Araştırma bulgularına göre üstün zekâlı öğrencilere yönelik olarak hazırlanan İngilizce programı öğrencilerin başarılarını, eleştirel düşünme düzeylerini ve yaratıcılıklarını anlamlı düzeyde arttırmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of the study is to develop, apply and test the effectiveness of an English Program that meets the academic and intellectual needs of gifted students. Because of this, an English unit called `?Health Problems?? was differentiated to compose original units for 5th grade gifted and talented children.The study was conducted with a total number of 24 students, 12 of them were in the experimental group and 12 of them were in the control group. The participants were 5th grade students of the project school of Istanbul University, Beyazıt Ford Otosan Primary School which aims to educate gifted students at primary and secondary levels. The project which is the only one in Turkey, focuses on a culture specific differentiated program to meet the intellectual, affective and social needs of gifted children. The participants both in the experimental and the control groups were identified as gifted and talented both in school elections and in this study. Raven SPM Plus test was conducted prior to the study. While the differentiated unit was being taught to the experimental group, the same unit was being taught by classroom teacher without any intervention to the control group.When collecting data of this research, Raven SPM Plus test, English Achievment test, Cornell Critical Thinking Test and Torrance Creative Thinking Test Verbal Form were used. English achievment test was developed by the researcher and except Raven SPM, the other three tests were administred as pre and post-tests to experimental and control groups. In the statistical analysis of data, Mann Whitney-U and Wilcoxon Signed-Ranks Tests were used.The results of the study revealed that the differentiated English program, designed for the gifted students, increased the English achievment, criticall thinking and creative thinking of the participants.