Özel yetenekli öğrencilere yönelik çocuk üniversitesi tutum ölçeği geliştirme çalışması
Developing attitude scale of gifted students towards children's university
  1. Tez No: 692408
  2. Yazar: ZUHAL TOPÇU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL KINIK TOPALSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Yetenek, Çocuk Üniversitesi, Tutum Ölçeği, Geçerlik ve Güvenirlik, Special Ability, Children's University, Attitude Scale, Validity and Reliability
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmanın amacı, çocuk üniversitesi tutum ölçeğinin (ÇÜTÖ) geçerlilik ve güvenilirliğinin belirlenmesidir. Araştırma Şubat 2020- Nisan 2021 tarihleri arasında 300 katılımcı ile yürütülmüştür. Ölçek öğrencilere uygulandıktan 2 hafta sonra katılımcılar arasından rastgele seçilen 100 kişi üzerinde test- tekrar test uygulaması yapılmıştır. Ölçeğin güvenilirliğini belirlemede, iç tutarlılık analizi, madde geçerliliği, madde ayırt edicilik analizi ve test- tekrar test güvenilirliği yapılmıştır. Kapsam geçerliliği sağlanmıştır, elenen madde olmamıştır. Ölçeğin yapı geçerliliğini belirlemek için öncelikle açıklayıcı faktör analizi yapılmış ve toplam varyansın %69.43'ünü açıklayan 3 faktörlü bir yapı elde edilmiştir. Açıklayıcı faktör analizinden elde edilen madde-faktör yapısının doğrulayıcı faktör analizi ile model uyumu test edilmiş ve ölçeğin 3 faktörlü yapısının uyum indekslerinin iyi uyum kararı sonucunda doğrulandığı görülmüştür. Maddelerin ayırt edicilik güçlerini belirlemek için madde-toplam korelasyonu hesaplanmış ve t-testi kullanılarak üst %27'lik ile alt %27'lik grupların madde ortalamaları arasındaki farkların anlamlılığı analizinde üst ve alt grupların madde ortalamaları arasındaki tüm farkların anlamlı olduğu saptanmıştır. Ölçeğin güvenilirliğinin ve iç tutarlılığının belirlenmesi için Cronbach Alfa, İkiye Bölme, Paralel ve Mutlak Kesin Paralel kriterleri 0.70 değerini geçerek, güvenirlik yüksek düzeyde elde edilmiştir. Her bir boyuta yönelik güvenilirlik kriteri Cronbach Alfa değerleri ve ölçeğin geneline yönelik Cronbach Alfa değeri 0.70 değerinin üzerinde beklenen şekilde elde edilmiştir. Ölçeğin test- tekrar test uygulamasında pozitif yönlü anlamlı ilişki saptanmıştır. Bu sonuçlara bağlı olarak; ÇÜTO ölçeğinin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the validity and reliability of the scale for attitude towards children's university (SACU). The research was carried out with 300 participants between February 2020 and April 2021. Two weeks later after applying the scale to the students, a practise of test-retest was made on selected 100 participants randomly. In order to determine the reliability of the scale, analysis of internal consistency, item validity, analysis of item discrimination and test-retest reliability were performed. The scope of validity was confirmed, there was no an eliminated item. In order to determine the construct validity of the scale, firstly, exploratory factor analysis was used and a three-factor structure was obtained that explained 69.43% of the total variance. The model fit was tested with the confirmatory factor analysis of the item-factor structure obtained from the exploratory factor analysis then, and it was seen that the fit indices of the three-factor structure of the scale were confirmed as a result of decision of the good fit. In order to determine the discriminating power of the items, the item-total correlation was calculated and in the analysis of the significance of the differences between the item averages of the upper 27% and lower 27% groups by using the t-test, it was determined that all the differences between the item averages of the upper and lower groups were significant. In order to determine the reliability and internal consistency of the scale, criterias of Cronbach's Alpha, Bisection, Parallel and Absolute Precise Parallel exceeded the value of 0.70 and reliability was obtained at a high level. Reliability criterion for each dimension and values of Cronbach's Alpha in the scale, also the value of Cronbach's Alpha for the whole scale were obtained as above 0.70 expectedly. A significant positive correlation was found out in the test-retest practices of the scale. Depending on these results; It has been determined that the SACU is a valid and reliable instrument of measurement.