Eski vakıflar hukukunda nazır
Supervisor in the law of waqfs
- Tez No: 1009211
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN SAFA BURSALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Türk hukuk tarihi, Turkish law history
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
Vakıfların denetimi, ebedi olmak üzere kurulan vakıfların varlığının devam etmesi açısından önem taşımaktadır. Bu çalışmada, eski vakıflar hukukunda vakıfları denetlemekle görevli olan nazır, hukuki çerçeve içerisinde incelenecektir. Bu çerçevede mahkeme kayıtları ve fetva mecmualarından yararlanılacaktır. Böylece literatüre katkı sağlanması ve nazırın hukuki kimliğinin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda şu sorulara cevap aranacaktır: Evkaf-ı Hümayun Nezaretinin kuruluşuna kadar olan süreçte vakıfları denetlemekle görevli nazır kimdir? Nazır, hangi şartları taşıdığı takdirde göreve gelebilirdi? Göreve gelme yolları nelerdi? Nazırların vakıfları denetlemek dışında görevleri var mıydı? Varsa, bu görevler nelerdi? Nazırın hakları nelerdi? Hangi hallerde görevine son verilebilirdi?
Özet (Çeviri)
The supervision of waqfs is crucial for ensuring the continued existence of those established for eternity. In this study, I will examine the role of the supervisor (nazır) within the law of waqfs. I will use court records and collections of fatwas. I aim to contribute to the literature and reveal the legal identity of the supervisor. In this context, I will seek answers to the following questions: Who was the supervisor responsible for supervising waqfs in the period leading up to the establishment of the Ministry for Imperial Waqfs (Evkaf-ı Hümayun Nezareti)? Under what conditions could the supervisor assume this position? What were the procedures for assuming the position? Did the supervisor have any duties other than supervising waqfs? If so, what were these duties? What were the rights of the supervisor? Under what circumstances did their term of office end?